Hot topics

Zašto besprekoran izgled više ne podrazumeva skrivanje svog pravog izgleda?

Poštovanjem pravila moguće je doći do željenog izgleda

Stres kao uzrok depresije i anksioznosti: Kako da vratiš ravnotežu u svoj život?

Izdvajamo: Must have komadi sezone + kako da ih stilizuješ

3 zabavne stvari koje ove jeseni možeš da radiš u paru

Anastasija Đurić ti otkriva kako da sama stilizuješ kosu kada nemaš vremena za frizera

Testirali smo: Potrebna ti je nega za svežu i blistavu kožu? Ovaj fluid je savršeno rešenje za tebe!

Moderna umetnost u filmovima Pedra Almodóvara

Beograd postaje sve veći Glovo-grad

Sara Oster ti otkriva jednostavne trikove kako da stilizuješ kosu i tokom leta, a da je ne oštetiš!

Umetnički direktor ove kuće je izabrao Anne Grosfilley, antropolog koja se specializovala za afričke materijale koje koriste i generalno modu, sa kojom se Maria savetovala redovno kada je stvarala ovu kolekciju. Anne je pomogla da se uklope materijali i da se na njih primeni dizajn Diora u saradnji sa Uniwaxom, lokalni izvođač sa Ivory obale. Nekoliko komada iz kolekcije su 100% napravljeni u afričkih materijalima, pa su čak tamo i printovani.

Chiuri je takođe navela i Grace Wales Bonnera (dizajner koji se specijalizovao u istraživanju i kombinovanju kultura Evrope i Afrike) i Mickalene Thomas (afričko-američki umetnik) kako bi napravili evoluciju veoma dobro poznate siluete Diora.

Maria je na nekoj vrsti misije gde daje prednost svim ženskim umetnicama Afrike, pa se na njenoj listi našla organizacija Sumano koja pruža podršku lokalnim umetnicima, koje su pomogle da se naprave detalji koji su bili upotpunili ovu reviju. Lokalne umetnice su takođe kreirale i jastučiće na kojima su sedeli posetioci ove revije.

Umetnički direktor je takođe dosta inspiracije crpio iz knjige Racism explained to my daughter, autora Tahar Ben Jellouna. Jedan od lepših citata iz knjige je Kultura nas uči da živimo zajedno, uči nas da nismo sami na ovom svetu, da drugi ljudi imaju drugačije tradicije i drugačije žive od nas, ali su njihovi načini i životi validni jednako kao i naši.

Kroz mnoge saradnje sa umetnicima Afrike, Chiurijeva je želela i da pokaže da ona ne koristi ovu kulturu kako bi prodala svoju kolekciju, već da slavi njihovu kulturu i da dovodi fantastične umetnike u modnu kuću Dior.

Lupita Nyong’o, Shailene Woodley, Karlie Kloss i Jessica Alba su samo neki od poznatih faca koji su prisustvovali ovom spektaklu, dok je show do kraja bio upotpunjen sa nastupom legendarne Diane Ross. Obučena u svetlucavu srebrnu haljinu, izvela je nekoliko svojih iconic hitova za prisutne, a to je način na koji svaka modna prezentacija treba da se završi, ako pitate nas.

————-

izvor naslovne fotografije: instagram.com/dior

Jovan Žihlavski

Editors choice