Jermaine Gallacher, jedan od najboljih trgovaca u oblasti dizajna enterijera i osnivač Lant Street bara (i sam dizajner enterijera), ima nenadmašan “njuh” za zanimljive i posebne kreacije – ovo je njegov izbor najinteresantnijih predmeta, sa nedavno održanog Londonskog festivala dizajna.

Najbolji komadi se često nalaze tamo gde uopšte niste imali nameru da ih kupujete, poručuje Gallacher, koji najviše uživa u tom faktoru iznenađenja, do koga ga sopstveni instikt dovodi. Tako je, u nameri da prvi put obiđe Festival dizajna u Londonu, u izlogu galerije Kreo zapazio delo Jean-Baptist Fastreza – ogledalo uokvireno mozaičnim staklom, nalik na zmiju koja se obavija oko ivica vodenog bazena u različitim nijansama plave i tirkizne, kakve biste mogli da vidite u amazonskoj šumi. I – ogledalo je nosilo naziv “Amazon”! Visilo je u izlogu, dok je na sredini prostorije bio postavljen stočić za kafu – velika ploča od zelenog mermera nalik na morsku travu koja proviraju među smeđim kamenim kockicama. Ovaj komad je nosio naziv “Krokodil” – mada je Gallacher to već pogodio.

“Možda mi ste to najviše dopalo u tim delima – nisu im bile potrebne etikete sa nazivima, ni izjave za štampu – dizajne je govorio sam za sebe”, rekao je on.

U dizajnerski centar “Porta Romana” u Chelsea Harbor otišao je samo zbog svoje prijateljice, umetnice Viole Lanari, koja je tamo izložila neke svoje radove. Ona kreira čarobne, magične, eterične komade od gipsa i Gallacher je veći deo toga video u njenom studiju u nastajanju, ali ono što je bilo zvanično izloženo, fasciniralo ga je. Prvo što je uočio, jesu njene stone lampe sa potpisom, koje izgledaju veoma glamurozno, a zatim je primetio svoju omiljenu konstrukciju od gipsanih kuglica i fantastičan luster (od gipsa), od dva ogromna diska, razvdvojena sa dvanaest manjih diskova – kompleksno i lagano, ovi komadi su prosto lebdeli obasjani mekom svetlošću i pozivali ga da ih dodirne – i odnese sa sobom.

Comments