Internacionalna izložba “Norwegian Icons: Important Norwegian Design”, održaće se u Njujorku do 1. juna u Openhouse galeriji.

Izložba sadrži preko 500 eksponata koji su nastali između 1940. i 1950. godine. Ovo je veoma važna era u norveškoj istoriji i dizajnu.

Veoma dobro je prihvaćena u Oslu i Tokiju, a uključuje dekorativna umetnička dela, nakit, nameštaj, kao i fina umetnička dela istaknutih umetnika, uključujući Edvarda Munka.

Zašto je norveški dizajn toliko sjajan?

Norveška se razlikuje od ostalih skandinavskih zemalja. Finska, Švedska i Danska su bile moćne države, a Norveška je bila najsiromašnija država u Evropi u 19. veku. Ona je bila kolonija Danske i Švedske, a od Švedske je dobila nezavisnost 1905. Posle rata, oni su ponovo gradili zemlju, osloboćeni bilo kakvih konzervativnih uticaja, imajući razigraniji pristup materijalima.

Birger Dahl S 30016 Dizajnerski kutak: Norvežani imaju odlične ideje

Norveška nije prihvatila nacističku ideologiju, a posle rata je bilo zlatno doba obnove, kada su svi naporno radili kako bi sagradili domove za sve. Sa tim je išao i dizajn nameštaja i ostale opreme za kuću.

Norvežani veruju da svi oblici stvaranja govore istim jezikom. I arhitektura i umetnost i dizajn svi govore zajedno.

exposicao norwegian icons ny 07 Dizajnerski kutak: Norvežani imaju odlične ideje

Edvard Munk je veoma važan norveški umetnik koji je stekao internacionalno priznanje, a svi umetnici u Norveškoj veruju da lepi i funkcionalni objekti moraju da budu dostupni svima, da traju dugo i da budu dobrog kvaliteta.

Funkcionalnost nikada ne sme da pati zbog estetike!

exposicao norwegian icons ny 01 Dizajnerski kutak: Norvežani imaju odlične ideje

Ova zemlja je poznata po svom lepom prirodnom okruženju, a ono je uticalo i na dizajn. Nameštaj je najčešće napravljen od prirodnih materijala.

Popularizovali su i jednostavnost i prirodnu formu, a danas šire svoj uticaj svuda po svetu, inspirišući čak i japanske umetnike.

Lenka Gatić

Comments