Ime Tejs Mihil Vervest (Tijs Michiel Verwest) većini ljudi ne bi značilo ništa. Međutim, umetničko ime ovog čoveka, Tiësto, govori mnogo više – svetski poznat DJ haus, trans i elektro muzike.

Rođen je u Bredi, Holandija 17. januara 1969 godine. Muzikom počinje da se bavi već u 12. godini, a “profesionalno” od 14. nastupajući na školskim žurkama. Nakon toga, odlučuje da posveti veću pažnju muzici i njegova DJ karijera počinje u klubu The Spock u rodnom gradu, gde pronalazi svoj stil puštanja, uglavnom acid house-a i new beat-a.

tiesto 1 DJ Tiësto

U jesen 1997. godine Tiesto napušta produkcijsku kuću Basic Beat za koju je radio zajedno sa kolegom Arnijem Binkom (Arny Bink) i osniva svoju – Black Hole Records. Tada objavljuje seriju nazvanu “Magik”, koju je činilo više izdanja:

“Magik One: First Flight” (1997)

“Magik Two: Story of the Fall” (1998)

“Magik Three: Far from Earth” (1998)

“Magik Four: A New Adventure” (1999)‎

“Magik Five: Heaven Beyond” (2000)‎

“Magik Six: Live in Amsterdam” (2000)‎

“Magik Seven: Live in Los Angeles” (2001)‎

Posle ove serije, Tiestova popularnost počinje da raste i dostiže epske razmere nakon  izdavanja nove serije CD-ova, In Search of Sunrise:

“In Search of Sunrise” (1999)

“In Search of Sunrise 2” (2000)

“In Search of Sunrise 3: Panama” (2002)

“In Search of Sunrise 4: Latin America” (2005)‎

“In Search of Sunrise 5: Los Angeles” (2006)‎

“In Search of Sunrise 6: Ibiza” (2007)

“In Search of Sunrise 7: Asia” (2008)‎

“In Search of Sunrise 8: South Africa” (2010)‎

“In Search of Sunrise 9: India” (2011)‎

Ova serija predstavlja mešavinu trans i haus muzike, dok je seriju Magik činila samo trans muzika.

Tokom 1999. godine, Tiesto nastupa jednom mesečno u najpopularnijem klubu u Engleskoj, Gatecrasher. Iste godine, u Amsterdamu održava dvanaestočasovni koncert, ujedno i njegov najduži.

Nakon izlaska “In Search of Sunrise 2”, Tiesto odlučuje da osnuje još jedan sub-label, “Magik Music”, u okviru kojeg objavljuje čuvenu pesmu “Flight 643”, kojim počinje upoznavanje sveta sa Tiestovom muzikom.

Za sada, objavio je ;etiri albuma od kojih mu je prvi, “In my memory”, doneo najviše nagrada, ali ne treba potceniti ni ostala tri – “Just Be”, “Elements of Life” i “Kaleidoscope”.

Nakon izdavanja prvog albuma, održao je prvi u svetu DJ koncert (Tiësto in Concert) bez podrške drugih DJ-eva. Ova suluda ideja se isplatila i koncert je bio potpuni pogodak, kao i uživanje za više od 25.000 ljudi. Sledeće godine pokušava ponovo, ali ovaj put Tiesto dve noći za redom pušta muziku za masu koja broji preko 35.000 obožavatelja. U to vreme, Tiesto se izgleda stalno trudio da uradi ono što niko pre njega nije. Tri godine za redom biva proglašen najboljim DJ-em na svetu od stane DJ Magazin-a. Uz hitove sa albuma “Just Be” nastupao je na Olimpiskim igrama 2004. godine u Atini, i bio je prvi DJ koji je tako nešto radio.

tiesto concert DJ Tiësto
Ali, ovaj četrdesetdvogodišnjak nije poznat samo po dobrim pesmama. Njegovi nastupi, u najmanju ruku – oduzimaju dah. Ogromna scena i muzički performans upotpunjeni su efektima kao što su vatra, laseri i različiti hidraulični efekti i njegov presto u sredini, okružen miksetama i sa krunom u obliku slušalica. Pošto je pokupio mnoge nagrade na muzičkoj sceni, bio nominovan za Gremi (Grammy) i predstavljao je svoju zemlju širom sveta, proglašen je za 40. najuspešnijeg Holanđanina, i primio je Orde van Oranje-Nassau, orden koji se u Holandiji dodeljuje vojnim licima i civilima za izuzetne zasluge. DJ Tiesto je ovo odlikovanje primio lično od Kraljice Beatriks od Holandije. Ovaj umetnik dobio je i voštanu figuru u Muzeju Madam Tiso u Amsterdamu. Ispred figure se nalazi mikseta koja omogućava turistima da miksuju Tiestove pesme.

tiesto nastup DJ Tiësto


Nikola Đukić živi za košarku, garderobu i dobro vino. Vodi se načinom razmišljanja – “hoćeš lepo, plati lepo”, a jedinim pravim smatra isključivo beogradski noćni život.

Comments