Yelisaveta je uzbudljivo ime na domaćoj clubbing sceni – muzički je obrazovana, svira klavir i peva, a u svojim setovima pravi dinamičnu fuziju zvukova iz svih krajeva sveta, što njene žurke dovodi do usijanja. Sa njom smo razgovarali o stilu života koji prati njen posao, ali i svemu što joj donosi inspiraciju, zdravim navikama i planovima za budućnost.

389A9218 DJ Yelisaveta: Moja muzika vodi na put oko sveta   i drugih galaksija
Q

Kako bi opisala jedan svoj set - na kakvo putovanje vodiš sve one koji te slušaju?

A

Put oko sveta, a ako su uslovi dobri – nekad i do drugih galaksija! Zavisi kakva je prilika, ali obično započinjem set orijentalnim zvukom, a onda putujemo dalje. Mnogo me inspiriše world music i volim kada prepoznam u muzici autentične etničke melodije, bilo da je to latino, afro, Indija ili interesantan balkanski motiv. Mislim da me već polako prepoznaju po afro zvuku, a ja ga dosta koristim i volim, jer udaraljke i groovy zvuk mnogo podižu energiju. 

Q

Muzički si obrazovana i sviraš klavir - kako je to uticalo na muziku koju danas puštaš?

A

Muzičko obrazovanje i sviranje pre svega pomaže da se istanča sluh i ukus. Kroz studije muzike, a i generalno kroz život, imala sam prilike da slušam i analiziram različitu muziku. Sve se to negde sačuvalo u podsvesti, i sada puštam muziku sa kojom najviše rezonujem. 

389A9129 DJ Yelisaveta: Moja muzika vodi na put oko sveta   i drugih galaksija
Q

Kako pronalaziš muziku koju ćeš puštati - odakle crpiš inspiraciju, koji su tvoji muzički uzori?

A

Inspiriše me svašta – putovanja, drugi ljudi, a najviše dobre i kvalitetne trake koje nalazim. Uzora imam mnogo, ali svako je jedinstven, a ja želim da budem i ostanem svoja! Što se imena tiče, od domaćih umetnika pomenula bih Tebru, koji je internacionalno poznat po svom organic house zvuku, Space Motiona koji je napravio sjajnu karijeru, a od stranih Pabla Fierra, Vanca… 

Q

Postala si DJ nakon korporativnog posla - kako je došlo do tog preokreta u karijeri, kako si se odvažila na takav potez i šta si iz toga naučila?

A

DJ-ing je mnogo više od puštanja muzike, to je nešto kao preduzetništvo ako se ozbiljno pristupi. Uglavnom sam radila u startupovima i naučila sam kako se podiže biznis od nule, najviše u smislu prodaje i marketinga. Vodila sam timove ljudi, ali sada menadžujem samo sebe i primenjujem naučeno u radno vreme koje meni odgovara. Došlo je do preokreta kada sam odlučila da se potpuno posvetim muzici jer osećam da je to moj poziv i svrha. 

389A9176 DJ Yelisaveta: Moja muzika vodi na put oko sveta   i drugih galaksija
Q

Biti DJ ne znači samo spremati set i prirediti dobru zabavu, već je mnogo više. Koji su drugi aspekti tvog posla za koje ljudi možda ne znaju?

A

Ima mnogo toga. Mora da se radi na promociji, komunikaciji za potencijalnim festivalima, kontaktima, održavanju društvenih mreža. Priprema seta podrazumeva slušanje mnogo muzike, i dobar set je i rezultat dosta prakse. Ja sam se tek nakon godinu dana bila prvi put potpuno zadovoljna nastupom. 

Q

Kako je to biti žena DJ u svetu clubbinga kojim često dominiraju muški muzičari i producenti?

A

Istina, ali ima sve više žena, i samim tim i je lakše drugim ženama da se “probiju”. U početku sam imala strahove zbog različitih predrasuda, ali sada uopšte ne razmišljam o tome. Smatram da je ženska energija nežnija, empatičnija, a muška dominatnija – najbolje je napraviti balans. 

389A9290 DJ Yelisaveta: Moja muzika vodi na put oko sveta   i drugih galaksija
Q

Možeš li da nam izdvojiš nekoliko svojih najznačajnih saradnji sa poznatim DJ umetnicima do sada - kako su uticale na tebe? Sa kim bi volela da sarađuješ u budućnosti?

A

Radila sam warm-up za Valerona u Makedoniji, i puštala sam muziku posle Jamiie u Beogradu. Kad god imam priliku slušam DJ-eve koji su mi interesantni, nekad je dovoljno samo prisustovati. Na svakom nastupu se nauči nešto novo. Zbog Jamiie sam imala ogromnu tremu i odgovornost, ali ona je bila sjajan “učitelj”, pomogla mi je da se opustim i dala mi je podršku. Na kraju je ispalo sjajno. Naučila sam da su velike zvezde, pre svega, veliki ljudi, barem je takvo moje iskustvo. Mislim da bih volela da radim sa skoro svakim producentom čiju muziku puštam. 

Q

Trenirala si salsu - na koji način je taj hobi uticao na svoje nastupe i izbor muzike danas?

A

Pre svega, mnogo đuskam dok puštam muziku. Koristim mnogo traka koje su u latino stilu, u kom se mogu prepoznati salsa i samba ritmovi. Meni je najlepši deo ovog posla da gledam ljude kako uživaju i plešu uz muziku koju puštam. 

389A9296 DJ Yelisaveta: Moja muzika vodi na put oko sveta   i drugih galaksija
Q

Često putuješ - koje destinacije i iskustva su ti bile najupečatljivije do sada i gde bi tek volela da ideš?

A

Za sada radim najviše regionalno, ali volela bih da obiđem ceo svet! Obožavam da putujem, zato mi i odgovara ovaj način života. Bilo je svega, ali najekstremnije do sada mi je bilo kada sam na vrhu Kopaonika puštala muziku dok su mi padale ledenice oko miksete. Sada tokom leta najviše uživam da puštam na Kite plažama na Adi Bojani. Volim ta prirodna okruženja, jer su atmosfera i žurke potpuno drugačije od onih u zatvorenim prostorima.

Q

Kako održavaš zdrave životne navike, s obzirom na to da svaki DJ ima tempo života koji zahteva energiju?

A

Trudim se da se zdravo hranim, treniram kad god mogu, i odmaram kad imam priliku. Često letim tako da i to ume da iscrpi. I dalje istražujem kakva hrana i pića mi prijaju. Na primer, skoro sam prestala i da pijem kafu jer sam shvatila da imam više energije kada je ne konzumiram. 

z DJ Yelisaveta: Moja muzika vodi na put oko sveta   i drugih galaksija
Q

Uskoro planiraš da objaviš svoju prvu traku, ali i da se upustiš u producentske vode - šta sve publika može da očekuje od tebe u narednom periodu?

A

Plan je da se prva traka privede kraju, koristila sam svoj glas i klavir. U narednom periodu planiram da kombinujem više instrumenata tokom seta i da to bude neka vrsta hibridnog live nastupa. Na taj način ću imati prilike da iskoristim prethodna znanja i steknem nova. Jer, kako kažu, ako ne postaneš bolji, postaćeš gori!

Fotografije: WANNABE Media

Božica Luković

Comments