Okej, davno smo prebrinuli problem prvog poljupca, prve veze, prvog seksa… Ipak, tada je sve bilo nekako… Lakše! Tada niko od nas nije očekivao i zahtevao da to bude nešto ozbiljno, obećavajuće. Niko nije očekivao da se vežemo. “Veži me za sebe usnama, veži na milion godina…” Ne, ne, ne, stop, stani, kraj, ne!!!

Neki su to dočekali spremno, oni nisu ni voleli avanturice, a drugi… Paaa, oni su otprilike reagovali slično ovome nekoliko redova iznad. Uz ovakve krike i vapaje za prošlom mladošću i neozbiljnošću, kao simptom straha od vezivanja javlja se i mučnina, nervoza, paničan napad pri samoj pomeni te v-reči. Čak i ako uživate u svojoj vezi i obožavate partnera. U tom slučaju – još je gore!

Ova boljka nije, nažalost, tako retka, a posebno od nje oboleva muški rod. Na ozbiljnost i raširenost ove pojave ukazuju i sve češći simptomi i kod žena. Kako biste proverili da li ste vi ili vaš partner zaraženi, samo porazgovarajte o braku i onom ‘dok vas smrt na rastavi’. Šta osećate? Uzbuđenje ili paniku? Da li vam je prijatno ili neprijatno? Oh, onesvestili ste se? Čini mi se da je ipak ozbiljnije nego što smo mislili…

slika 129 Do kraja života? Neka, hvala!

Ne bih da vas plašim, ali brak sve nas uglavnom čeka, kad-tad!

A zašto vezivanje uopšte plaši? Odgovor je jednostavan – zbog promene. Nepoznate, nove, možda nedopadljive. Ali, imajte na umu: bilo kakav oblik vezivanja sve nas čeka kad-tad. Čovek, pa i veza, treba da napreduje i razvija se. Stagnacija je neprihvatljiva.

Pored simptoma koje smo već naveli, evo još nekih. Plus, kontraargument.

Jedan život – jedna osoba. Plaši vas saznanje da sa jednom osobom treba da budete ceo život. Racionalnog razloga za to, deco moja, nema! Ako ste sa svojim partnerom srećni sad, zašto mislite da neće tako biti i u budućnosti? Osim ako vam jedan partner nije dovoljan, pa ga varate na svakom koraku. U tom slučaju, pomoći vam nema!

Strah od kraja. Dabome, ništa u životu nije sigurno, pa tako ni vaša veza. I ne, ne treba se tešiti i opravdavati svoje bežanje time, već se boriti da baš vi imate srećan kraj. Sve je to u vašim rukama.

Seks će postati dosadan, a potom i nestati. Eh, šta vas brine! I za to ste sami odgovorni, ako dozvolite da se tako nešto desi, tako će i biti. Oba partnera u vezi treba da se trude da ne zapadnu u monotoniju i da sve bude kao na početku. Naravno, sa godinama dolaze i nove obaveze, ali ne dozvolite da vaša veza i ljubav zbog toga ispaštaju.

Mladost, još nije vreme, niste sve isprobali. Pravo vreme, da se razumemo, ne postoji. To je više stvar dogovora i osećanja partnera. A to što mislite da niste ostvarili sve u životu, ko kaže da će vam brak to uskratiti? Pa šta vi to hoćete da radite, sram vas bilo?!

Zadovoljni ste baš kako vam je sad. Imate srećnu vezu, šta će vam jedan običan papir koje je društvo nametnulo. Hmmm, lukavi ste, moram priznati! Ovo je dobar razlog, ali ipak bezvezan. Ne gledajte na brak kao na nešto društveno obavezno i nametnuto, već kao zavet svojoj ljubavi, dokaz da ćete biti zajedno i u dobru i u zlu. Dajte malo romantike!

Imate drugačije planove. Shvatili smo, brak vam nije u planu. Ni za pet ni za deset godina. Ok, ako imate zaista opravdane razloge, ali za to se obratite svom partneru. Treba da znate da komunicirate i da se dogovorite oko svega, da ne bude posle da ste izgubili ljubav svog života. Pa, eto vam onda taj vaš plan pa se sa njim… Nebitno, idemo dalje!

Dobili ste ultimatum. To nije dobra stvar, svakako. Niko ne želi da pod pritiskom donese odluku koja je tako bitna. Vi to morate raskrstiti sami sa sobom, morate slediti svoje želje i osećanja, a ne uslove ili rokove koji su vam nametnuti.

Loše iskustvo. Strah od nečeg ozbiljnog može se javiti i ukoliko ste ranije bili povređeni, razočarani ili imali bilo kakvo drugo loše iskustvo. To jeste ozbiljan razlog i situacija koju je teško preboleti i prevazići, ali, moguće je. Polako, korak po korak i zadobićete poverenje u novog partnera i zaboraviti na prošlost. Samo dajte sebi vremena, a sa partnerom otvoreno porazgovarajte.

Prostor. Odnosno nedostatak istog. Plašite se da će vas brak gušiti i da nećete imati vremena za sebe. Pogrešno, ljudi! Svakome je potrebno slobodno vreme, pa tako i vašem partneru. Imaćete različite obaveze, imaćete vremena za sebe i to će samo pospešiti vašu ljubav i povezanost. Na početku veze je normalno da ste non-stop zajedno, ali vremenom će sve doći na svoje mesto. Bitno je samo da imate poverenja i razumevanja jedno za drugo.

Ne znate da li je to to. Da, i ovo je ozbiljan i opravdan razlog za strah, ali sa druge strane, niste fer. Ako niste sigurni da li želite da budete sa nekim, zašto ste onda sa njim? Dajete mu lažnu nadu, a to je najgore. Onda prvo razmislite da li uopšte želite da budete zajedno, ali ne zavlačite partnera samo zato što ste kukavica. I da je vreme za raskid, bolje to učinite iskreno i fer – boleće, ali manje nego laž i neiskrenost sve to vreme.

slika 224 Do kraja života? Neka, hvala!

Vaš strah od vezivanja možda nije racionalan. Sve se može srediti samo ako otvoreno i iskreno razgovarate jedno sa drugim

Još nešto. Pre braka prvo isprobajte zajednički život. Shvatite to ozbiljno i ako se stvarno volite, dajte sve od sebe da vam uspe. Znajte da život nije uvek samo dobar i da ćete se sigurno svađati i ne slagati ponekad, ali to je normalno, ne brinite. Bitno je da se volite, razumete, da imate poverenja jedno u drugo i da budete iskreni. U tom slučaju, sve će biti super!

E, tako. Seansa je završena. I mi psiholozi imamo dušu!

Izvori fotografija: christinakiffneyphotography.com, haselburymill.co.uk, blog.levoma.com


Ivana Tomić – za sada je još uvek novinarka u pokušaju, ali bi volela da jednog dana ima uspešnu karijeru. Od kada je postala tetka šali se da je postala i mudrija. Voli da provodi vreme sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima, obožava “Mrak” film, višnje i Džonija Depa, a posebno uživa da “šeta” po živcima svojoj najboljoj drugarici Nedi.

Comments