Da li spadaš u one ljude koji ma koliko nemali ništa novo da gledaju, se prosto nikada ne sete dokumentaraca? Ja iskreno i nažalost da, i trudim se da to promenim, ali pre sam u stanju da listam i listam romantične komedije i liste nominovanih do iznemoglosti nego što se setim da pustim dokumentarni film. E pa, to je velika greška, i nešto što treba promeniti te u to ime, danas o umetničkim dokumentarcima.

Sastavili smo listu filmova koje svaka osoba koja smatra da iole voli umetnost zaista treba da odgleda. I da, ovu listu je veoma lako i moguće proširiti ekranizovanim pričama o životima umetnika, kojih je još više verovatno, ali u listama poput ove primat uvek ima dokumentarni žanr tako da počinjemo s tim. Od Pikasa i Gerharda Rihtera u svom studiju do veoma intimnih snimaka Sindi Šerman, koja je iako sjajna sa kamerom, pred istom veoma stidljiva, kroz ove filmove ćeš upoznati neke od najvećih imena svetske istorije umetnosti, na sasvim drugačiji i sasvim ličan način.

Le mystère Picasso (1956)

Ako je o nekome pisano i snimano, to je Pikaso. I probaj da nabrojiš samo filmove i serije koje si gledala na temu bilo njegovog stvaralaštva bilo uzbudljivog ljubavnog života, znaćeš barem pet k’o iz topa. E sad, pored tih ekranizovanih i pomalo domaštanih verzija njegovog života, ovaj senzacionalni film dokumentuje Pablov kreativni proces i nezamenljiv je u tome. Koristeći posebna transparentna platna, kamera beleži svaki maestrov potez, dajući uvid gledaocima u njegovu tehniku slikanja i otvarajući novu perspektivu, iza platna.

The Cool School (2008)

Apstraktni ekspresionizam je poznat verovatno svima, i cela grupa umetnika o kojima se prilično često i snima i priča, međutim The Cool School film nudi uvid u kontrakulturu, u uspon Los Anđeles scene koja se razvila kao antipod njujorškoj i narastajućem apstraktnom ekspresionizmu. Priču o poznatoj Ferus galeriji, i njenim vlasnicima Walter Hoppsu i Irvingu Blumu, i tome kako je mala grupa umetnika Ed Ruscha, Larry Bell, Ed Kienholz transformisala američku umetnost, pripoveda Jeff Bridges, što znači da je pravo uživanje. A pravo uživanje svakako i jeste, kada se uzme u obzir sve što se sazna o životima i stvaralaštvu ovih kalifornijskih genijalaca.

Comments