Ako niste pratili priču o Britney Spears i njenom 13-godišnjem “starateljstvu” (conservatorship) kojim je u velikoj meri, navodno rđavo, upravljao njen otac Jamie Spears – do mere da ga je pop pevačica opisala kao “zlostavljanje”Netflix je objavio trejler za dokumentarni film Britney vs Spears. Iz snimka vidimo da će film prikazati nove detalje starateljstva, u kojoj meri je uticalo na Britney, i način na koji ga je njen otac toliko dugo održavao. U dokumentarcu, koji je režirala Erin Lee Carr, pojaviće se veliki broj ljudi iz Britneynog života. Film je već godinu dana u pripremi.

Framing Britney Spears, dokumentarac u produkciji The New York Timesa, premijerno je prikazan početkom 2021. godine, ali se bavio isključivo pevačicinom slavom, njenim uticajem na američku pop kulturu, ali i vernim obožavaocima, u žižu javnosti vrativši pokret #FreeBritney. Predstojeći Britney vs Spears će se više usmeriti na novootkrivene detalje, praktikujući istraživački novinarski pristup, sa potencijalno uznemirujućim informacijama kao što je pevačicina glasovna poruka upućena advokatu, koju čujemo u prethodno objavljenom tizeru.

Podsećamo, Britney Spears se trenutno nalazi u medijski svetski propraćenoj bici za slobodu, jer joj starateljstvo pod kojim se nalazi već punih 13 godina, a pod koje ju je bez njene saglasnosti smestio njen otac i ceo tim pravnih ljudi, ne dozvoljava da praktikuje svakodnevne stvari. Jamie Spears ima potpunu nadležnost nad njenim finansijama, dok advokatica Jodi Montgomery nad njom kao osobom. Pevačica je bila stavljena pod starateljstvo kad se svet zabrinuo za njeno mentalno zdravlje 2008. godine. Tada se mislilo da je to dobro za nju, što je svakako i imalo svoje pozitivne strane u pogledu njene karijere, ali se nedavno saznalo da je Britney bilo smešteno, i da je bez njene saglasnosti i pod ucenom, stavljena pod pravni postupak koji je trebalo da bude kratkoročan, ali se produžio na više od jedne decenije.

Britney danas ima 39 godina, a nije joj dozvoljeno da ima svoj mobilni telefon, da izađe iz kuće bez pratnje, da se druži sa prijateljima. U materici ima kontracepcijsku spiralu koja joj ne dozvoljava da ima decu. Stravično, zar ne? Prema njenoj sudskoj izjavi iz juna ove godine, ceo svet je saznao za njen slučaj, a Britney je svog oca, ali i ostale članove svoje porodice, optužila da su zaslužni za njenu situaciju, opisavši svoje stanje kao zlostavljanje. Nakon toga je sa svojim novim advokatom, Matthewom S. Rosengartom, podnela zahtev da se starateljstvo konačno ukine, bez daljih mentalnih evaluacija, jer je oduvek pri zdravoj svesti i pameti.

Comments