Djole logo WANNABE Đoletove avanture: Bubofob

Pozdrav, dragi moji čitaoci! U prošloj kolumni, odao sam vam tajnu da živim u dva grada: u Ljubljani i u Beogradu, a u ovoj želim da vam pričam o Bubi. Ako mislite da ova dva grada nemaju veze sa Bubom, grdno se varate! Pa mene Buba nervira i u Srbiji i u Sloveniji, podjednako! E sad, nisam siguran – da li je to ista Buba, ali meni deluje isto.

Baš pre neki dan mi je prekipelo. Pa Bubin bezobrazluk i bezobzirnost prevazlaze sve mere. Stoga sam rešio da joj se obratim pismenim putem. Evo, pročitajte o kakvoj je osobi, ovaj, bubi reč.

“Draga gospođo/gospođice Bubo,

Juče si uletela u moj dom i napravila pravu pometnju. Ti si neuviđajna i zujiš kao da si u svojoj, a ne mojoj kući. Ne paziš na visinu glasa, tj. zujanja – zzzzzz, pa prestaneš, pa zzzzzzz, pa jako zujiš, te tiho… Rečju, zujiš kao da si sama u prostoru i vremenu! A kad se na to doda nervozno letenje, bubeći pokreti, iznenadna i potpuno neočekivanja skretanja – ma, svakom bi se u glavi zavrtelo od neurotičnog plana tvog leta.

Ilustracija 1 Đoletove avanture: Bubofob

Ne vole svi da provedu veče uz pesmu: “Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz”! Ima onih koji ne znaju tekst, recimo; ima onih kojima se ne sviđa melodija, jer ne umeju da “ukače” taj “z” ton. Svi vole da uživaju u miru i tišini, a kad zujanje prekine takvo uživanje – to postaje nepodnošljivo!

Da sam u tom trenutku sreo zlatnu ribicu, imao bih samo jednu želju: da postanem bubojed! Toliko si ti mene iznervirala, bubo jedna, da bih te pojeo bez razmišljanja! A dobro je svima poznato da Đole čak i mrava kad vidi ne dira satima, sve dok ne zamakne u travu! Slušaj, ne zanima me ni kakvog si ukusa; svario sam ja par puta slučjnog letećeg prolaznika, pa svario bi Đole, očas posla, i tebe!”

“Dragi gospodine Đole,

Ilustracija 2 Đoletove avanture: Bubofob

Mnogo mi je žao što sam te toliko nasekirala. Čitajući tvoje pismo, imala sam samo jednu nedoumicu: ako je sve to tako kao što pišeš, zašto si se celo veče, dok sam u kući bila, krio ispod kreveta?”

“Draga gospođo/gospođice Bubo,

Zato što nisam imao zlatnu ribicu! I zato što sam bubofob.

Za više Đoletovih avantura poseti djole.rs ili njegov Facebook i Instagram profil!

Piše: Jelena Rvović Jelić

Comments