Dok ovo pišem, u svetu je više od 600.000 ljudi zaraženih korona virusom, a više od 27.000 je preminulo od posledica. U ovo čudnovato vreme setio sam jedne priče, koja nosi predivnu poruku za za ceo svet. Prepričaću je ukratko, po sećanju.

Jednom davno, jedan siromašan dečak hodao je ulicom. Koračajući tako, s teškoćom je podizao noge sa asfalta, a svaki korak mu je zadavao bol. Bio je gladan. Osvrtao se oko sebe ne bi li negde našao koji zalogaj hrane, ali niti je imao novca, niti je neko hteo da mu pomogne. Osećao je da gubi snagu i da će se svakog trenutka zateturati i pasti. Zakucao je na prva vrata kuće pored koje je prolazio. Otvorila je jedna devojčica.

slika 1 Đoletove avanture: Čuvajmo druge, da bismo sačuvali sebe!

“Molim te daj mi barem pola čaše vode…”, rekao je dečak tiho.

Ona je videla kako se rukom drži za stomak i shvatila da nije samo žedan. Donela mu je zato veliku čašu mleka.

slika 2 e1585308056413 Đoletove avanture: Čuvajmo druge, da bismo sačuvali sebe!

Puno godina kasnije, jedna devojka je zbog veoma retke bolesti primljena u bolnicu. Nije bila iz imućne porodice i roditelji su se plašili da neće moći da plate lečenje. Osećala se sve lošije i lošije. Jedan lekar se posebno posvetio njenom slučaju, pokušavajući i da sazna što više o tom izuzetno retkom oboljenju. Prolazili su dani i nedelje, a terapija koju je lekar osmislio počela je da daje rezultate. Roditelji su bili presrećni, ali i prestravljeni. Kako će se završiti kada bolnica bude shvatila da oni ne mogu ni delić računa platiti, a kamoli lečenje od nekoliko meseci?

Devojka je već bila ozdravila i spremala se da napusti bolničku postelju. Tada je čovek iz administracije doneo kovertu sa računom. Sela je na krevet i odlučila da je otvori pre nego što dođu roditelji, jer će im biti lakše ako im ona saopšti iznos. Umesto brojeva, na papiru je bila ispisana jedna rečenica:

“Račun je plaćen pre mnogo godina – jednom čašom mleka.”

slika 3 e1585308129395 Đoletove avanture: Čuvajmo druge, da bismo sačuvali sebe!

Tako da, dragi moji, ako želite da vam neko pomogne, morate i vi nekome pomoći. Ako želite da je neko ljubazan prema vama, da vam se obraća s poštovanjem i toplinom, morate i vi takvi biti. Danas, više nego ikada, kada živimo u doba pandemije koja se svetu događa drugi put u 21. veku – ne smemo da zaboravimo da ćemo biti dobro samo ako se ponašamo onako kako očekujemo od drugih. Čuvajmo druge, da bismo sačuvali sebe!

Ostanimo kod kuće!

Za više Đoletovih avantura poseti djole.dog ili njegov Facebook i Instagram profil!

Piše: Jelena Rvović Jelić

Comments