Djole logo WANNABE Đoletove avanture: Dr Đole vas uči kako da pretvorite PSEĆE U LJUDSKE GODINE (pravilo x7 zaboravite)

Nešto sam razmišljao i doneo deklaraciju: od danas se titule prenose sa generacije na generaciju. Ako je moj deda doktor, a doktor je i moja mama – to znači da se titula “dr” ispred mog imena piše takoreći sama. “Doktore Đole, doktore Đole”: kako će to tek žene da vole… Dedi i mami što su toliko učili veliko hvala, jer ja sam sad doktor, a da me nije bolela glava.

Vaš dr Đole

E sad kad smo usvojili gorepomenutu deklaraciju, dodao bih još da oblasti možete da birate, po potrebi. To je još jedna prednost prenosa “dr” sa kolena na koleno. Kada sami doktorirate postajete stručnjak za jednu oblast, a ako ste doktorat nasledili – onda oblast birate. Ko kaže da ne može tako? Nigde ne piše!

Ja sam vam tako danas – doktor matematike. Zašto? Pa zato što sam od skora počeo da razmišljam o tome koliko li ja imam ljudskih godina? Imam 4 pseće godine i moji me još uvek smatraju tinejdžerom, međutim – odavno se tako ne osećam. Pre svega zato što se osećam doktorski, a onda i zato što nekako imam utisak da je pubertet iza mene.

Svi smo čuli da je jedna pseća godina ekvivalent 7 ljudskih, pa smo tako mislili da ako pas ima 2 godine – tinejdžer je od 14 godina. Međutim, ova računica nije dobra. Ne zna se pouzdano ko je izmislio, ali se pretpostavlja da se pedesetih godina prošlog veka u udžbenicima matematike našao zadatak za učenike da pretvore godine psa u ljudske godine. Kao pomoć im je data ta formulica: 1 pseća godina – 7 ljudskih.

Dr Djole Đoletove avanture: Dr Đole vas uči kako da pretvorite PSEĆE U LJUDSKE GODINE (pravilo x7 zaboravite)

Hm, to bi značilo da ja imam 28 godina. Ali, koristeći taj pogrešan savet. Da vam sad doktor objasni kako se ispravno pretvaraju pseće u ljudske godine.

Neke opšte, u nauci usvojene smernice, glase ovako:

1 godina psa – ekvivalent je sa 15 ljudskih
2 godine psa – donosi još 9 ljudskih
svaka sledeća godina psa – još 4 ljudske

Na mom primeru, kalkulacija bi bila sledeća:

DJOLETOVA – LJUDSKA
1 godina – 15 godina
2 godina – 15+9=24 godina
3 godina – 24+4=28 godina
4 godina – 28+4=32 godine

Sa 5 psećih godina, računica je opet ista, bez obzira na kilograme. Od 6. godine su vidljive varijacije. Pa je tako mali pas od 6 godina star 40 ljudskih, ali je srednji pas od 6 godina star 42 godine, dok veliki pas ima 45 godina.

Veći psi, dakle, brže stare. Ne znam da li je tako i sa većim ljudima? Mislim, to nije u oblasti doktora matematike.

Za više Đoletovih avantura poseti djole.dog ili njegov Facebook i Instagram profil!

Piše: Jelena Rvović Jelić

Comments