Djole logo WANNABE Đoletove avanture: Pismo za jorkija Đoleta, od Dobrile

PRIMA: Jorki Đole
Adresa: Ljubljana, Slovenija

ŠALJE: Beloglavi sup Dobrila
Adresa: Nebo iznad Uvca bb, Srbija

Dragi moj druže jorkiju Đole,

Pre svega, hvala ti što si se javio. Ja sam na svom putovanju u Tursku upoznala mnoge prijatelje, ali sam srećna što ih imam i na drugoj strani moje zemlje Srbije – tačnije, u Sloveniji, gde još nisam bila. Hvala ti i na pozivu da te posetim u Ljubljani, vrlo rado, čim se malo slegnu strasti oko mog ponovnog bega. Naime, verovao ili ne, pišem ti iz Sarajeva! To te je sigurno iznenadilo! A otkud ja tu? Pa da krenem redom.

Tvoje pismo sam primila u volijeru Specijalnog rezervata prirode “Uvac”, gde sam bila pod nadzorom čuvara – rendžera Rezervata. Tu u me smestili kada sam se u aprilu vratila iz Turske da se odmorim i pripremim za povratak kući. Ako neko još uvek ne zna za moje putešestvije po Truskoj i povratak, ja ga uvek rado preusmerim na tvoje pismo, jer tamo sve potanko piše (klik ovde). Po dolasku kući, kažu, nisam pokazivala znake stresa, a i zašto bih zaboga kada sam u Turskoj bila na odmoru… Možda ljudi misle da sam slučajno odletela tamo, ali nisam. Htela sam da upoznam novu zemlju, živopisne nove predele, kanjone reka i netaknutu prirodu. Po povratku, svi su se zaista lepo brinuli o meni nekoliko nedelja, dok nije došlo vreme da se vratim svom matičnom jatu.

Morala sam da ubedim sve da sam spremna za novi početak, pa ti zato nisam odmah odgovorila. A i dan puštanja na slobodu mi je bio toliko važan, da sam samo mislila samo o 25. maju i ni o čemu drugom. Onda sam u društvu predstavika mnogih institucija, jer sam kao najpoznatiji beloglavi sup ja i medijska ličnost, puštena preko puta hranilišta “Manastirina”, blizu mesta gde sam se i rodila. Tu su bili i domaćini koji se godinama staraju o Specijalnom rezeraatu prirode “Uvac”, predstavnici medijskih kuća i gosti. Oko podneva – raširila sam svoja velelepna krila, a onda (iako su neki pomislili da sam se možda zbunila) uživala u medijskoj pažnji i davala intervjue.

SLIKA 1 Foto Darko Ćirović Đoletove avanture: Pismo za jorkija Đoleta, od Dobrile

Foto: Darko Ćirović

Zatim sam poletela i podigla se na 2.000m nadmorske visine, kretajući se brzinom od 54km/h. Ove podatke namerno navodim s obzirom na to da si u pismu izrazio želju da te povezem, pa da znaš kakav sam prevoz. Pritom, ovde se još nisam razletela i zagrejala. Čitaj dalje da znaš koju brzinu razvijam…

Comments