Djole logo WANNABE Đoletove avanture: Reportaža sa Bleda

Dobar dan, dragi čitaoci! Ovde reporter Đole!

Uskočio sam u ovaj kadar da vas informišem o mestu NAD kojim sam trenutno… Naime, ovo ispod mene je Bledsko jezero u Julijskim alpima, u opštini Bled. Udaljen sam na tačno 55 km od moje kuće u Ljubljani  i trenutno visim iznad površine – dužine 2.120 m i širine 1.380 m. Maksimalna dubina jezera je 30.6m (Kukuuu, Mama drži me čvrsto! Nemam ni mišice, ni šlauf za ispomoć).

bled 3817898 1920 e1558338602566 Đoletove avanture: Reportaža sa Bleda

Na Bledu se možete zabaviti raznim aktivnostima: od obilaska Bledskog zamka, preko vožnje biciklom oko jezera, a onda vožnje čamcem po jezeru, do šetnje klisurom Blejski vintgar. Ono što je meni lično bilo najzanimljivije jeste ostrvce koje se nalazi u Bledskom jezeru, na kome se nalazi Vaznesenjska crkva i mali muzej. Kada gledate jezero iz daljine, ostrvce izgleda kao jagodica na šlagu, ako uzmemo da je jezero šlag, razumete? Dobro, možda ovo nije najsjajnija metafora, ali uključenje je uživo, a ja, kao što možete primetiti, i dalje visim nad ovom nepreglednom vodom.

20190422 1540270 e1558338778234 Đoletove avanture: Reportaža sa Bleda

Na pomenuto ostvrce možete doći i gondolom, koja će vas dovesti do Južnih stepenica, sagrađenih u 17. veku. Lokalna je tradicija da mladoženja prenese svoju nevestu preko svih stepenica, kojih je tačno 99. Drago mi je što se ovde ne oženih.

Jezero je okruženo planinama i šumama koje se ogledaju u vodi; sve to budi prijatna osećanja i pruža idealne uslove za opuštanje (da li ste primetili kako spretno unosim romantične tonove u reportažu?). Mir ovog čarobnog mesta trenutno remeti jedino moje javljanje, ali ono je i povod za pauzu prolaznicima koji zastaju kako bi me slikali, čudeći se mojoj originalnoj novinarskoj ekipi. (Jer, Mama drži mene, a Tata pridržava Mamu, za svaki slučaj.)

Studio?

Za više Đoletovih avantura poseti djole.rs ili njegov Facebook i Instagram profil!

Piše: Jelena Rvović Jelić

Comments