Vizija Đorđa Armanija (Giorgio Armani) smeštena je u dvospratnu seosku kuću koja se nalazi na Versilijskoj obali Italije na severozapadu Toskane. Temeljno je renovirana pre 20 godina i odlučeno je da joj se ne menja rustični izgled. Dnevna soba se sužava u jednom kraju ka romantičnom delu za sedenje ispred kamina. Beli paneli na zidovima i plafonu daju prostoriji pomalo nautičkog šmeka. Kuća je prikazana u maju 1983. u magazinu “Architectural Digest” gde je Armani izjavio da je ona “idealna za jednostavan, opuštajući odmor sa prijateljima”.

slika1 Domovi svetskih modnih dizajnera

Kutak Đorđa Armanija

“To je kombinacija lovačke kuće i svečanog doma”, rekao je Ralf Loren (Ralph Lauren) o kući koju deli sa svojom suprugom Riki, u Bedfordu, državi Njujork. Kamena plemićka kuća datira iz 1919. godine. Delo je normanske arhitekture. Par starinskih automobila iz njihove kolekcije zauzimaju  kružni disk ispred ulaska u kuću.

slika2 Domovi svetskih modnih dizajnera

Normanska arhitektura u domu Ralfa Lorena

Iako mnoge njegove rezidencije uključuju romantične lokacije poput Marakeša i francuska sela Normandije, legendarni modni kreator Iv Sen Loran (Yves Saint Laurent) preferira Parisku rezidenciju. “Iako nikada neću prestati da radim gde god otišao, uvek sam najsrećniji ovde”, izjavio je ovaj kreator. Trpezarija uključuje ogledalo iz 18.veka, gobleni na tapiserijama na zidu i osvetljenje lusterom Luja XV.

slika3 Domovi svetskih modnih dizajnera

Pariz je uvek omiljena destinacija Iv Sen Lorana

Pravolinijski oblik odražava bazen koji obeležava prednji ulaz rezidencije modnog dizajnera Randolfa Djuka (Randolph Duke) u Los Anđelesu. Arhitekte Ostin Keli (Austin Kell) i Monika Haefelfinger (Monika Haefelfinger) proširile su i preuredile originalno zdanje dodajući drugi nivo i otvarajući je za 270 sprepeni prema panorami grada. U skladu sa svojom klasičnom modnom estetikom, Djuk je izabrao mešavinu rustičnih i modernih komada nameštaja u svom enterijeru.

slika41 Domovi svetskih modnih dizajnera

Proširen pogled prema Los Anđelesu

“Sama kuća nije važna, već ono što u njoj radite, kako joj dajete život”,  kaže Donatela Versaće (Donatella Versace) koja je vodeći dizajner modne kuće Versaće (Versace). “Milan” stan dizajniran je od strane Luiđija Skaljotija (Luigi Scagliotti) koji odaje počast neoklasicizmu. Objekti poput para konja iz 19. veka, rimska skulptura glave u terakoti na niskom stočiću, kao i  alegorija Rat i Mir upotpunjuju ovaj enterijer.

slika5 Domovi svetskih modnih dizajnera

Neoklasicizam Donatale Versaće

Modni dizajner Dona Karan (Donna Karan) sarađivala je sa svojim suprugom u projektovanju njihove kuće u Istočnom Hemptonu. “Sve što kupujem je u teksturi i obimu”, rekla je Dona koja sebe opisuje kao zagriženog kupca koju najčešće inspirišu njeni dizajni. Pozlaćena ogledala iz kasnog 19. veka oslonjeni su na zidove u dnevnoj sobi kao žive fotografije, dok su čipka i platno oslonjeni na nameštaju.

slika6 Domovi svetskih modnih dizajnera

Bela tekstura i romantična ogledala

Feragamo modna kuća, na čelu sa kćerkom Salvatora Feragama (Salvatore Ferragamo), Fijamom Feragamo (Fiamma Ferragamo) zauzima važno mesto u modnom svetu. Njeno prebivalište se nalazi u u firentinskoj renesansnoj palati gde živi sa svojim suprugom. Persijski tepisi naglašavaju prigušene tonove u biblioteci, jedne od četiri glavne prostorije, koje gledaju na osamljeno centralno dvorište. Portret vojvode od Velingtona pripisuje se Tomasu Lorensu (Thomas Lawrence) postavljen je iznad stola iz 18. veka iz Toskane.

slika7 Domovi svetskih modnih dizajnera

Stil koji doliči palati


Ana Pantić je student novinarstva, multitasker i folkloraš već više od decenije. Jedino je ljudska glupost može pošteno iznervirati, nikad se ne kaje za ono što uradi, voli kvalitetne ljude i lepe stvari, živi za putovanja i dobru knjigu, užasno je tvrdoglava i zato neizmerno poštuje one koji to znaju da trpe. Smatra da možemo upoznati sami sebe tek kada otkrijemo sopstvene granice, a vodi se citatom “Be yourself. Everyone is already taken” Oscara Wilda.

Comments