Baš kao i svaki drugi komad odeće, i donji veš se vremenom menjao u skladu sa modnim trendovima, ali i samim “pravilima” i vrednostima koje su u tom periodu vladale u društvu. Mislite da to nema veze jedno sa drugim? Pa, zašto su se žene na početku XX veka sasvim pokrivale, dok su one slobodnijeg načina oblačenja važile i za žene slobodnijeg načina ponašanja?

Upravo zato, 1900. godine donji veš je bio veoma – slojevit! Korseti, majice, suknje i drugi slojevi u kombinaciji sa slojevima na haljinama… Uh, tako teško za skidanje! Ali, valjda je u tome i bila poenta.

1900 Donji veš nekad i sad (GALERIJA)

Godine 1910, količina slojeva je za nijansu smanjena, ali je oblačenje i dalje trajalo unedogled. Da se “smoriš”! Zamislite samo da takav donji veš nosimo danas!

1910 Donji veš nekad i sad (GALERIJA)

Morate priznati da je donji veš desetak godina kasnije izgledao mnogo veselije i atraktivnije, u onoj meri koliko je to moguće. A da li vam ove “haljinice” izgledaju poznato? O da, slip haljine su danas jako popularne, a sada znamo odakle je došla inspiracija. Ako zanemarimo steznik sa držačima za čarape, nije toliko loše za gledati. I oblačiti!

1920 Donji veš nekad i sad (GALERIJA)

Već tridesetih godina XX veka veš postaje mnogo ženstveniji i zavodljiviji. I dalje “zatvoren”, to da, ali čipka daje posebnu draž, zar ne? Naročito kada izviri ispod odeće…

1930 Donji veš nekad i sad (GALERIJA)

Comments