Hot topics

#getmotivated: 6 načina da izađeš iz rutine i unaprediš svoj život

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

Sunčane destinacije koje moraš da posetiš u 2020.

Ko je zapravo bila Dora Maar – Umetnička strana njenog života

Iako će zauvek ostati upamćena kao Picassova privatna muza, bila je mnogo više od toga. Upisala je studije slikarstva u Parizu, ali se kasnije preusmerila na studije fotografije. Otuda njena ljubav i prema slikarstvu i prema fotografiji. Već na početku svoje karijere dokazala je svoj talenat, kada se afirmisala kao portretista poznatih nadrealista. Portreti, aktovi, pejzaži, modne i reklamne fotografije deo su njene profesionalne biografije.

Kako bi njeni radovi bili više primećeni i kako bi se na neki način ispravila greška, oko 200 njenih umetničkih dela bilo je izloženo u britanskoj Tate Modern galeriji. Sledeće godine izložba se seli čak i u Los Anđeles. Autori ove izložbe žele da ljudi upoznaju Doru ispod površine i iza maske tužne žene, koju joj je Picasso dodelio.

View this post on Instagram

#doramaar #photography

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Inovativnost, profesionalnost, odvažnost i maksimalna kreativnost krasile su rad Dore Maar kao fotografkinje. Imala je svoj studio, kreirala je fotografije za reklamne kampanje, ali je takođe radila i erotske fotografije, poput fotografije Assia 1934, koja je svakako bila veoma kontroverzna u to vreme. Najveći modni časopisi prepoznali su njen talenat. Radila je različite publikacije za Excelsior modes, francuski Le Figaro illustre, kao i za Rester jenue. Modne kuće i beauty kompanije i brendovi takođe su cenile njen rad. Njeni klijenti bili su i Chanel, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli, Jean Patou i Madeleine Vionnet.
Inspiraciju za svoje slike tražila je u najsiromašnijim četvrtima Pariza, Barselone i Londona, ali takođe i u urbanim delovima. Njena ljubav prema nadrealnom i svim nadrealnim stvarima odražavala se na njene slike, koje su krasile apstrakcija i snovi o lepšem, magičnijem svetu.

View this post on Instagram

#doramaar

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Koliko god da je njena veza sa Picassom bila prepuna tužnih momenata, činjenica je da su jedno drugom bili neverovatna inspiracija. Možda bi kao fotografkinja postigla i veći uspeh, da se na Picassov nagovor nije odrekla modne fotografije i vratila slikarstvu. Dora Maar je i jedina osoba, koja je od početka do kraja, od prve do finalne faze, uspela da zabeleži stvaranje jedne od najpoznatijih slika na svetu Pabla Picassa, Gernike (Guernica).

Njena poslednja izložba održana je 1990. godine, slikala je do poslednjeg momenta, bila je usamljena i siromašna, a na njenu sahranu došlo je tek nekoliko ljudi. Trenutna izložba sa njenim radovima, koja se sledeće godine seli u Los Anđeles, verovatno je sam nagoveštaj za ono što tek sledi. Moguće je da će godine koje dolaze otkriti još mnogo toga što je Dora Maar imala da ponudi i možda dovedu to toga da se njena ličnost i njena umetička strana posmatraju pre svega kroz prizmu njenog stvaralaštva, a ne kroz prizmu muze jednog od najvećih slikara, vajara i crtača 20. veka.

Naslovna fotografija: instagram.com/ourlifestylechoices/

Jelena

Editors choice