U Njujorku je otvoren muzej “11. septembar” koji odaje počast za 2,983 osobe koje su poginule u napadu na Svetski trgovinski centar (WTC) 11. septembra 2001, kao i u ranijem napadu 26. februara 1993. godine u kom je život izgubilo šest ljudi.

01 Muzej 11 septembra Doza nauke i kulture: Otvoren muzej 11. septembar u Njujorku

Muzej je sagrađen na mestu srušenih tornjeva Svetskog trgovinskog centra. Tačnije, on je ukopan u zemlju, ima sedam spratova i prostire se na 10,210 m². Smešten je između dva bazena Memorijalnog centra otvorenog 11. septembra 2011. godine na mestu napada na jugu Menhetna.

02 Muzej 11 septembra Doza nauke i kulture: Otvoren muzej 11. septembar u Njujorku

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama, održao je govor na svečanosti otvaranja ovog veoma značajnog muzeja, objekta čiji sadržaj izaziva bujicu emocija. On je na ovoj svečanosti prisustvovao u društvu supruge Mišel, bivšeg gradonačelnika Njujorka – Majkla Blumberga, koji je predsednik Memorijalnog centra i muzeja, kao i gradonačelnika u vreme napada – Rudija Đulijanija.

03 Muzej 11 septembra Doza nauke i kulture: Otvoren muzej 11. septembar u Njujorku

Posetioci će za cenu od 25 dolara moći da vide mnoštvo ličnih predmeta žrtava, audio i video-snimke, deo stepenica kojima su bežale stotine preživelih i dva čelična stuba ostala od srušenih tornjeva.

Celokupni ovaj projekat je tokom realizacije nailazio na teškoće prvenstveno zbog njegove osetljivosti, zatim ponekad suprotnih očekivanja u vezi s njegovim izgledom, a bilo je i finansijskih problema.

04 Muzej 11 septembra Doza nauke i kulture: Otvoren muzej 11. septembar u Njujorku

Sve u svemu, grad Njujork dobio je još jedan važan muzej, i iako je sadržaj istog potresan i izaziva najtužnije emocije pogotovo onih čiji su najbliži stradali u tom događaju, ipak je veoma lepo što je njegova realizacija organizovana i sigurni smo da će ovaj muzej biti veoma posećen.

Aleksandra Grujić

Comments