4 stvari koje treba da uradiš za svoju kožu kada imaš 35+

Shaped by passion: Kako da postaneš najbolja u onome što radiš

Ove patike nose apsolutno sve trendseterke!

Otkrivamo: Gde u Beogradu otići na (odlične) kolače?

#WokeUpLikeThis: Kako da tvoja koža BLISTA ceo dan! (Beauty advertorial)

Znamo, menstruacija nije zabavna, ali evo kako da olakšaš sebi “one dane”!

Gde na večeru: Ovaj restoran nudi pravo uživanje za tvoja nepca!

Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Zašto na Instagramu svi govore o ovom beauty proizvodu?!

Roze boja je izuzetno ženstvena i nežna, za prave umiljate devojčice. Trend ove boje pospešila je i čuvena Barbi lutka, za koju slobodno možemo da kažemo da živi u ružičastom svetu, s obzirom na to da je okružuju takve stvari, od blage puderastoroze, pa sve do jarke pink nijanse.

Mi smo se ovog puta pozabavili ovom divnom bojom i odlučili da vam prikažemo najneverovatnije pojave i bića koje možete naći u prirodi, a da su različitih nijansi roze boje.

Amazonski ružičasti delfini

Amazonski delfin je sisar iz reda kitova i familije Iniidae. On je sa svojih 200 kg i 2,5 m dužine, najveći od četiri poznate vrste rečnih delfina. Ostale tri vrste se nalaze u reci Gang (Indija), Indus (Pakistan), Jangce (Kina) i Rio de la Plata između Argentine i Urugvaja.

Koža mužjaka ove vrste delfina je roze, dok je koža ženki siva. Veoma interesantno, priznaćete.

01 Roza priroda Doza nauke i kulture: Priroda u nijansama ružičaste boje

Amazonski ružičasti delfini

Ružičasti pesak

Ružičasti pesak na ostrvu Harbur na Bahamima nastao je kombinacijom čestica crvenih korala i finog belog peska. Pink plaže nalaze se duž cele istočne obale ovog ostrva koje okružuje predivno plavo more.

02 Roza priroda Doza nauke i kulture: Priroda u nijansama ružičaste boje

Ružičasti pesak, Harbur, Bahami

Ružičasta jezera

Iako zvuči kao iz bajke, ružičasta jezera zaista postoje. Takva jezera su obično slana, a roze boja potiče od prisustva algi koje proizvode karotenoid, kao što je alga pod nazivom Dunaliella salina. Postoji osam ovakvih bajkovitih jezera širom sveta, a od toga se čak četiri nalaze u Australiji.

Osim u Australiji pink jezera se mogu pronaći i u Senegalu, Azerbejdžanu, Španiji i Kanadi.

03 Roza priroda Doza nauke i kulture: Priroda u nijansama ružičaste boje

Ružičasto jezero Hilier, Australija

Ružičasti podvodni svet

Podvodni biljni i životinjski svet izuzetno je bogat jarkim bojama, pa tako i pink bojom. Korali, meduze, morske pečurke i drugi, samo su neki od primera bogatog ružičastog podvodnog sveta.

04 Roza priroda Doza nauke i kulture: Priroda u nijansama ružičaste boje

Ružičasti podvodni svet

GJ 504b – Ružičasta planeta

Osim ovih navedenih ružičastih lepota prirode, našu planetu krasi još mnoštvo takvih prelepih predela, biljaka i životinja.
Ipak, vreme je da u okviru ove teme pređemo sa naše planete na jednu drugu, udaljenu 57 svetlosnih godina od naše Zemlje.

Astronomi Američke Svemirske Agencije (NASA) otkrili su novu planetu roze boje. Prema pisanju lista “National Post”, novootkrivena planeta GJ 504b je Jupiterove veličine, ali ima četiri puta veću masu. Reč je o dosad najlakšoj egzoplaneti koju su astronomi otkrili direktno snimajući duboki svemir. Za njeno otkriće zaslužni su međunarodna ekipa astronoma i teleskop Subaru, smešten na Havajima. GJ 504b se nalazi u sazvežđu Device i orbituje oko zvezde GJ 504, slične našem Suncu. Boja planete je rezultat toplote koja sa nje isijava. Temperature na njenoj površini dostižu preko 230 stepeni Celzijusa, mada je udaljenost između nje i njene zvezde oko 44 puta veća nego između Zemlje i Sunca. Upravo ta činjenica dovodi u pitanje postojeći model nastanka džinovskih planeta.

05 Roza priroda Doza nauke i kulture: Priroda u nijansama ružičaste boje

GJ 504b – ružičasta planeta

Ružičasta zvezdana prašina

Tema ovog teksta je veoma zanimljiva i možemo reći da smo sa svim ovim navedenim primerima skinuli samo jedan tanak sloj ružičastih tajni i prikazali samo mali procenat ružičaste boje u prirodi. Čak i kada istražimo sve ružičaste prirodne pojmove na Zemlji, ostaje nam nepregledan svemir u kom gorenavedena ružičasta planeta ili ista takva zvezdana prašina čine početak, a time i prvi korak u otkrivanju veličanstvenih ružičastih prostranstava i nebeskih tela.

06 Roza priroda Doza nauke i kulture: Priroda u nijansama ružičaste boje

Ružičasta zvezdana prašina

Aleksandra Grujić

Editors choice