Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Doziranjem protiv taktiziranja

Doziranjem protiv taktiziranja

U 90% slučajeva to počinje ovako: “Ne verujem šta mi se dešava! Napokon! Toliko se uklapamo da razgovaramo po par sati bez prestanka! E, baš da vidim kako se slažu ovan i blizanac! Ili da pozovem Maju numerologa? Ma to sigurno nešto znači, čim mi je bio na gajbi tri dana! A da mu pošaljem porukicu da mi već nedostaje?”

I uglavnom se završava na neki od sledećih načina: “Ne znam šta mu je, samo je odjednom prestao da se javlja” ili “Bilo je savršeno, a onda smo počeli toliko da se svađamo da sam se pitala da li ga uopšte poznajem” i najpopularnije “Emocije su nestale, jednostavno smo se udaljili!”.

Brzo živimo, brzo jedemo – brzo i raskidamo. Zahvaljujući tome što stalno žurimo nekud  dešava se da za par meseci “istrošimo” strast, vezu, a i sebe, iako su nekada za to bile potrebne godine. Zašto se to dešava? Vek u kome živimo nosi sa sobom mnogo privida, a jedan od njih je da nam je sve dostupno, transparentno, i da imamo mogućnost izbora. Ako se na to doda munjevito smenjivanje partnera, poslova i prijatelja, ne čudi što nam život mahom spada na centrifugalno rotiranje razočarenja i oduševljenja.

sexy couple Doziranjem protiv taktiziranja

Ljubite se, mazite, grlite

Najveća i najčešća greška je prebrzo zbližavanje, preterana intimizacija, ogoljevanje sebe uz patološko vezivanje za drugog. Naime, kad uplovimo u novu vezu, dajemo i tražimo sve. Početna euforija vodi prebrzom, često veštačkom zbližavanju, koje kasnije otvara mnoge pukotine u odnosu dve osobe. Slobodan Selenić je jako surovo govorio o tom fenomenu: intimizacija dovedena do vulgarne banalnosti, poistovećivanje sa partnerom i uklapanje u njegov život, iznošenje svog kao na dlanu, iako je, hteli mi da se složimo ili ne, na početku svake emotivne interakcije primarna fizička bliskost.

Ljubite se, mazite, grlite… ozbiljni razgovori i planovi će svakako doći sami po sebi. U prevodu: ne pokušavajte da odmah postanete neizostavan deo nečijeg života, ma koliko to primamljivo bilo. Iz te greške proizilazi druga podjednako katastrofalna, a to je taktiziranje. Posle “medeni mesec faze” dolazi, uglavnom surovo otrežnjenje. Ništa nije onako kako je delovalo – ni partner, ni veza, a ni vi sami. Kao po nekoj inerciji jedna strana se polako udaljava i nestaje, dok kod druge raste ljubomora, mrzovoljnost i nesigurnost. Svi smo ovo bar jednom prošli i, ma koliko surovo zvučalo, taktike i igrice ne pomažu, kao ni ozbiljni razgovori i obećanja – pa to je ispucano na samom početku!

Koliko je samo devojaka isceniralo scene koje bi momka trebalo da naprave ljubomornim i koliko je samo momaka lagalo da nije čulo telefon, iako su na početku veze odgovarali na SMS u roku od par minuta.

Način da se izbegnu ove déjà vu situacije je jako jednostavan, a to je doziranje. Distanciranje, povlačenje ručne, kako vam drago. Da odmah razjasnimo, to nije isto što i taktiziranje. Taktiziranje izmenjeno i usmereno ponašanje kako bi se postigao određeni cilj ili efekat i neretko biva otkriveno. Doziranje je, opet, neka vrsta opreza, odmerenost koja ne narušava bitnije tok veze, ali je usmerava u zdravom pravcu. Nameće se pitanje: “Ali, zar to nije nesklad sa mojim emocijama protiv kojih ne mogu da idem?”. Emocije su jedno i ne treba ih sputavati, što nije slučaj sa impulsima i nagonima. Svi se pozivamo na taj razum, zašto ga malo ne uključiti? Nemojte visiti danima jedno kod drugog u stanu, nemojte prepričavati čitav svoj život i bivše veze, nemojte otkrivati svoje strahove – to će svakako samo po sebi doći. Zaboravite dugometražne odgovore na pitanja “kako ti je prošao dan”, već okrenite se malo sebi, neka partner sam shvati koliko ste vredni i zanimljivi.

Čak i neromantičnim dušicama, ovo sve možda zvuči proračunato, međutim svi znamo da brzanje i neumerenost ne vode ničemu dobrom. Pogledajmo banalan primer, klopanje bez cenzure tokom praznika, a zatim gladovanje, dijete sa jo-jo efektom i krivljenjem sebe, do sledećeg praznika, ili, u ovom slučaju, veze.

Onda će postati jasno kako život može biti jednostavan, lep i spor, kao kakva vojvođanska reka. Stariji bi rekli “sve u svoje vreme” ili “neka odleži”. Opet ja sa hranom, ali – ako vino i sir imaju svoj proces sazrevanja, zašto to ne bio bio slučaj i sa vezama?


Sonja Martić je ekspert za profilisanje gradskih faca i vodič kroz ljudske klišee, flegmatična kučka sa ogromnim srcem, koja u sebi nosi neverovatan spoj patrijarhalnog i proevropskog.

Editors choice