Iako vas možda sam pojam odmah asocira na sukobe, ratna razaranja, mudžahedine i bombaše samoubice, ipak, istočnjačka kultura je predivna i posebna. Nije sve tako sivo kao što izgleda. Deo sveta koji je izrodio faraone, Isusa, Muhameda i Kleopatru, nikako ne može biti nešto što nije vredno pažnje. Baš naprotiv. Piramide, pustinje, Zid plača i još hiljadu znamenitosti, krije se baš tu. Kolevka hrišćanstva, kolevka islamske vere – toliko suprotnosti na jednom mestu. Bilo da ste tamo ili na bilo kom drugom mestu, možete sebi koliko-toliko približiti sve lepote i svu draž koju ova kultura nosi sobom.

Probajte kebab

Najbolji način da istočnjačka kultura dođe do vašeg srca jeste upravo preko stomaka. Ne propustite da probate njihove nacionalne specijalitete. Libanska i marokanska hrana su preukusne, a kebab od mešavine jagnjećeg, pilećeg, kozjeg i ćurećeg mesa neće vas ostaviti ravnodušnim. Meso se uglavom marinira i peče na ražnju, a zatim se stavlja u lepinju uz mnogo dodataka. Krastavčići, paradajz, pomfrit – nevažno je. Fenomenalno je i vredi probati.

Oslušnite poziv na molitvu

Tačno je da ponekad hodžin glas koji se prolama kroz ulice dok vi uredno obilazite pijacu ili prodavnice može biti dosadan i uznemirujuć, ali ne morate ga uvek tako shvatati. Tačno je i da čudno pogledate sve one ljude koji u trenutku kada se glas javi, stanu i počnu da se mole nasred ulice. Međutim, sve to ima svojih čari. Bez obzira na to što niste pripadnik muslimanske vere, svaka religija je lepa na svoj način, i potrudite se da uživate u tim religioznim trenucima, čisto oslušnite, udubite se, i videćete – može biti prijatno i inspirativno iskustvo.

Skijajte i plivajte u istom danu

Jedna od prednosti koju raznovrsnost Bliskog istoka nudi jeste upravo neverovatna turistička ponuda gde bukvalno možete ići na skijanje par sati, a zatim se voziti do Bejruta nekih sat vremena, i uživati u plaži, moru, suncu i plivanju. Dubai, s druge strane, nudi pogodnost da možete čak u istom hotelu skijati na zatvorenim ski-stazama, a zatim izaći i otplivati koji krug u prelepoj bistroj vodi na savršeno lepim plažama.

Fotografija 14 Doživite magiju Bliskog istoka

Uživanje na suncu uz blago lelujanje na kamili

Jašite kamilu

Na Bliskom istoku još uvek postoje ljudi, beduini, koji žive na tradicionalan način u pustinji, i njima je jedino prevozno sredstvo kamila. S druge strane, oni će vam rado za koju paru iznajmiti kamilu, uputiti vas kako se ona jaše i pomoći vam da se “prošetate” na njenim leđima. Zamislite da razgledate piramide dok jašete na kamili obmotani u veo – to je nezaboravno iskustvo, a i sigurno će vam maksimalno dočarati istočnjački duh i način života.

Posetite džamiju

Što je kod nas manastir kod njih je džamija. Kulturno-istorijski spomenik koji najbolje reprezentuje njihovu religiju i veru, kulturu, istoriju, umetnost. Džamija ima na svakom koraku, a ima i onih koje su otvorene za turističke posete. One su, pre svega, mesto obožavanja. Poštujte običaje prilikom posete džamiji: izujte cipele, stavite maramu na glavu, ukoliko ste u ciklusu – ne ulazite. Ukoliko vi poštujete njihovu svetinju, svaki musliman će poštovati vas.

Ne propustite kupovinu

Dubai je sinonim za raskoš, ekstravaganciju, bogatstvo, rasipništvo. Najpoznatiji i najskuplji svetski tržni centri nalaze se upravo tamo. Šeika koji se bave trgovinom nafte ima mnogo, tako da svaka roba ima svog kupca. Iako niste prebogati šeik, to ne znači da vam je zabranjeno da prošetate šoping-molovima, uživate u izlozima i kupite koju stvar na sniženju. Međutim, sada ide onaj najbolji deo! Pijaca! Da, pijaca. Gužva, metež, galama, uske ulice, marame raznoraznih boja vise sa svih strana, vuku vas za rukav i žude da se cenkaju. Sniženja i niske cene, simpatična roba i još susretljiviji trgovci ulepšaće vam svaki sat kupovine. To je ono pravo što možete iskusiti samo na takvim mestima. To ni slučajno ne propustite.

Fotografija 22 Doživite magiju Bliskog istoka

Aroma, ukus i zadovoljstvo koje večno ostaje

Pušite nargilu

Neizostavan deo prilikom odlaska u kafić, žurku, pab. Ljudi Bliskog istoka obožavaju da puše nargilu uz razgovor i druženje. Uglavnom se pale komadići voća, najrazličitijih začina, kafa, čaj. Pronađite obližnji bar na plaži ili neki lep lokal i uživajte u zadovoljstvu svakog novog dima koji vam nargila daruje.

Stavite veo

Ne morate ga nositi svakodnevno, ne morate izaći s njim na glavi u grad. Ali, ukoliko vam se ukaže prilika na pijaci, u nekom društvu ili slično, probajte da namestite veo tako da vam se vide samo oči. Pogledajte okolinu iz perspektive jedne muslimanske žene, možda vam otvori nove vizure, nove poglede na svet i društvo. Možda shvatite u čemu je lepota nošenja vela ili vas možda to iskustvo natera da se zapitate da li je to zaista potrebno i čemu služi. Nećete znati dok ne probate.

Trbušni ples

Probajte da ga odigrate, ako se tu ne snađete onda obavezno idite tamo gde se on igra. Uživaćete u prelepim egzotičnim lepoticama, koje svojih par kilograma viška koriste najbolje što znaju – plešu. Zveckanje dukata koji su opšiveni svuda, blago lelujanje tela, predivna muzika i savršena energija sigurno će u vama probuditi želju da zaigrate s njima.

Izvori fotografija: tumblr.com,  mr-derp-herpin.tumblr.com


Sanja Bićanin, surovi realista na svoju štetu. Pristalica duboke iskrene ljubavi. Večiti tragač za istinom, uvek bez dlake na jeziku. Hedonista i cinik.

Comments