Od početka je za tebe sve bilo lako – znalo se kako. Bila si dobra devojčica, pa si postala dobra devojka i sada kad svi odobravaju sve što jesi, ne možeš tek tako da objaviš da to nisi ti, da oni odobravaju i vrednuju neku osobu koju su sami izmislili i pripisali joj vrednosti koje nema. Provela si dosadašnji život ispunjavajući očekivanja, ugađajući porodici, prijateljima, partnerima. Jer si naučena da zaslužuješ ljubav i pažnju, a da bi je zaslužila, nije bilo dovoljno da naprosto budeš to što jesi nego si morala da budeš dobra, prema svim proizvoljnim definicijama o tome šta to uopšte znači biti dobra. Zašto nisi zadovoljna sobom, kad si sve uradila kako treba? 

Verovatno zato što si zapostavila i zaboravila onu jedinu osobu čija ti je potvrda, prihvatanje i ljubav najbitnija, a to si ti sama. 

Imaš pravo da budeš najautentičnija ti, šta god to značilo. Imaš pravo da se pobuniš protiv svega što ti je nametnuto i da se okreneš otkrivanju sebe. To verovatno znači da ćeš morati ispočetka da neguješ i gajiš dete u sebi, da ga podstičeš tamo gde su ga svi drugi sputavali i hrabriš da ide svojim putem. Slobodna si da misliš o svemu što ti padne na pamet, da imaš šašave, nedolične i uvrnute misli. Da osećaš sva svoja osećanja, bez osuđivanja. Da uvažavaš svoje senzacije i osećaje. Da ne budeš anksiozna, nego ljuta, jer si živela u laži i pretvaranju. Ljutnja je dobra, za početak, daje ti energetsko gorivo da dođeš do hrabrosti da pronađeš sebe, da prepoznaš svoje potrebe, da postaviš svoje standarde i svoje ciljeve i da se ponašaš u skladu sa svojim vrednostima, kakve god one bile. Dozvoljeno ti je da budeš sve što jesi, čak i ako nisi veoma harizmatična i ne dobijaš masovne aplauze i divljenje. Dozvoljeno ti je – i pre svega, poželjno je i neophodno – da se sviđaš sama sebi. 

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević 

 

Comments