Nemojte se čuditi što su glavne atrakcije Islanda povezane sa snegom. Međutim, s obzirom na to da je ovo ujedno zemlja vatre, vulkani su, kao i led, odigrali veliku ulogu u stvaranju neverovatno inspirativnog Islanda. Jako povoljan geografski položaj upravo je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se ljubitelji putovanja odvažuju da posete hladan, ali izuzetno gostoprimljiv i čist Island.

Pogledajte kakvi se dragulji kriju na severu zemljine lopte i dozvolite da vas Island očara svojom bajkovitom prirodom.

slika 129 Dragulj na severu zemlje: Island

Rejkjavik je glavni grad Islanda i ujedno najživlja evropska turistička destinacija

Na istoku je Stari Grad sa bezbroj parkova, igrališta, kafića. Fokusna tačka za potpuno uživanje je Trg Austurvolur (Austurvöllur Square) sa preko 200 restorana, pregršt diskoteka, muzeja, galerija, crkvi. Spoj umetnosti i zabave čini Rejkjavik (Reykjavik) gradom skrojenim po meri svakoga.

slika 229 Dragulj na severu zemlje: Island

U gradu Isafjorduru spaja se prošlost i sadašnjost

Glavni grad zapadne regije Islanda je izuzetan Isafjordur (Ísafjörður) koji je okružen visokim planinama i u kome se prošlost meša sa sadašnjošću. Njegov geografski položaj omogućava bavljenje zimskim sportovima, kampovanje, planinarenje, ali i igranje golfa s obzirom na to da postoji komleks terena za golf. Dugo godina ovaj grad bio je jedan od najproduktivnijih centara ribarske industrije. Krase ga građevine koje datiraju iz XVIII veka.

slika 323 Dragulj na severu zemlje: Island

Snefelsdžokul glečer se nalazi na vrhu vulkana

Jedna od neverovatnih znamenitosti Islanda nalazi se na vrhu vulkana, u centru Nacionalnog Parka . Snefelsdžokul (Snæfellsjökull) glečer visok je 1446 m i vidljiv iz Rejkjavijka koji je udaljen 200 km. Ovaj glečer je mesto odakle su likovi iz knjige “Putovanje u središte zemlje”, Žila Verna, krenuli na svoje sudbonosno putovanje. Mnogi istraživači predskazuju da će glečer, zbog globalnog zagrevanja, nestati kroz 50 godina.

slika 417 Dragulj na severu zemlje: Island

Pingvelar je prvi nacionalni park Islanda

Veoma je popularna turistička atrakcija zbog svog isorijskog, geološkog i kulturnog uticaja. Proglašen je za nacionalnu svetinju što ne čudi jer njegovi predeli oduzimaju dah, a predstavlja i jedno od najboljih mesta u zemlji odakle se može videti Severna Svetlost. Pingvelar (Þingvellir) je osnovan 1930. godine. Krasi ga najveće prirodno jezero Islanda.

slika 516 Dragulj na severu zemlje: Island

Jezero Mivejtejn je savršen dom mnogim pticama

Jezero je podjednako privlačno i leti i zimi – plitko je, sa maksimalnom dubinom od 5m i kao takvo idealan dom za najrazličitije vrste ptica. Sa svojim malim uvalama i više od četrdeset ostrvceta jezero je ujedno i odličan izvor hrane pticama. Patke su najbrojniji stanovnici.

slika 617 Dragulj na severu zemlje: Island

Galfos je vodopad koji se nalazi u kanjonu reke Hvítá na jugozapadu Islanda

Poseban doživljaj pruža česta pojava duge preko vodopada, koja stvara gotovo nadrealnu atmosferu. Zvuk koji proizvodi vodopad, šum vode, dokaz je njegove snage i slobode.

slika 713 Dragulj na severu zemlje: Island

U toku erupcije Gejzir izbacuje vodu i do 70 m u vis

Atrakciju Islanda čini i Veliki Gejzir (Geysir) u Gejzirskom regionalnom parku. Ulazeći u park, susrećete se sa prizorom pare koja se diže iz toplih izvora i potoka koji se nalaze širom ove oblasti. Prva erupcija Velikog Gejzira dogodila se u XIV veku i od tada su erupcije retke – ponekad stagnacija traje i po nekoliko godina.

slika 812 Dragulj na severu zemlje: Island

Zapadna ostrva su najveća ostrva na Islandu

Postoji mnogo malih ostrva na Islandu – uglavom su nenaseljena i na njima živi divljač. Zapadna ostrva su najveća ostrva na Islandu i ujedno dom kita koji je stekao slavu u filmu “Slobodan Vili“ (Free Willy). Oni koji su videli Island tvrde da ukoliko ne posetite ova ostrva kao da niste ni bili na Islandu. Ostrva leže na raskošnoj, neravnoj obali a krasi ih izrazita lepota, živopisni gradovi i retke, divlje životinje.

Izvor fotografija: trekearth.com, ismennt.is, vagabondjourney.com, thingsites.com, news.wisc.edu, papa-leguas.com, budgettravel.com


Katarina Nikolić više voli životinje nego ljude. Iskrena je, direktna i voli da filozofira. Kažu da je tvrdoglava, a ona smatra da je samo principijelna. Klasična muzika je opušta.

 

Comments