Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Azija je jedinstvena jer, pored svoje veličine, to je ujedno i mesto postanka najstarijih svetskih civilizacija. Drevna čuda Azije su mnogo daleko od velikih građevinskih projekata visokogradnje. Kolika god čuda da su današnji podvizi inžinjeringa, oni nemaju mističnost i romantiku svojih antičkih rođaka.

Terase rižinih polja u Banaue, Filipini

Rižine terase nisu retke u ovom delu sveta, ali ono što čini terase rižinih polja u Banaue jednim od drevnih čuda Azije jeste njihova ogromna veličina. Pokrivaju oko jedan milion hektara brdskih obronaka. Začuđujuće je da su terase rađene i na brežuljcima čiji obronci imaju nagib i do 70 odsto. Postoje i terase koje su duge samo dva metra. Neprevaziđene u pogledu visine i prostranstva, ono što ih čini još neverovatnijim je da su stvarane tokom poslednjih 2,000 godina koristeći samo ručni alat.

Terase ri¾inih polja Drevna čuda Azije

Ove terase smatraju se najstarijom građevinom na Filipinima

Таdž Mahal, Indija

Jedan od najprepoznatljivijih objekata u svetu, izuzetno veličanstven i neverovatno lep. Njegova priča je nesumljivo romantična. Tadž Mahal je gradilo 22,000 ljudi po naredbi cara Šah Džahana, kao mauzolej za njegovu omiljenu ženu koja je preminula prilikom porođaja njihovog 14. deteta. Mnogi tvrde da je sa mermerom, kupolama i simetrijom to najlepša građevina na svetu.

Таdž Mahal Drevna čuda Azije

Istoričari umetnosti ga nazivaju “San u mermeru”

Angkor Vat, Kambodža

Džinovski kompleks hramova u Kambodži je jedan od omiljenih mesta za putnike i arheologe. Angkor Vat pokriva površinu veliku kao Pariz, a ukršteni arhitektonski detalji i zamršene kamene rezbarije su remek-dela. Savremeno ime Angkor Vat – “Gradski hram” koristi se od 16. veka.

Angkor Vat Drevna čuda Azije

Postao je simbol Kambodže i pojavljuje se na državnoj zastavi

Palata Potala, Tibet

Lepa i originalna arhitektura, velikog istorijskog i verskog značaja, čiji su bogati ukrasi skladno ukolopljeni u zadivljujući predeo. Palata Potala ima pogled na tibetanski glavni grad Lasi, nekada je bila zimski dom Dalaj Lame (Dálài Lǎmā), a sada je muzej. Sastoji je od Bele i Crvene palate s pripadajućim zgradama, sagrađenim na visini od 3,700 metara.

Palata Potala Drevna čuda Azije

Nazvana po planini Potala

Borobodur hram, Indonezija

Najbolji kandidati među Azijskim lepotama su verski objekti, a ovo je još jedan od njih. Ova velika piramida nalazi se u centralnom delu ostrva Java. Borobodur je građena u 8. veku, nakon toga je vekovima bila prekrivena vulkanskim pepelom, dok je Evropljani nisu otkopali. U projektu koji je trajao deset godina ceo hram je rastavljen i obnovljen.

Borobodur hram Drevna čuda Azije

Na kvadratnoj osnovi uzdiže se ukupno devet spratova

Ratnici Sjena ili Glineni ratnici

Jedno od najznačajnijih otkrića 20. veka, takođe i najintrigantnijih, vojska je od terakote kineskog cara Ćin Š’ huanga (Qín Shǐ huáng). Postoji više od 8,000 ratnika i konja od pečene gline u prirodnoj veličini, nastalih da bi štitili cara u zagrobnom životu. Svaka od skulptura je jedinstvena, tako da ne postoje dve identične. Skulpture su naoružane lukovima i strelama, kopljima, mačevima i dr. Naoružanje je u vreme otkrića bilo još uvek veoma oštro.

Glineni ratnici Drevna čuda Azije

Lokacija koju je slučajno otkrio seljak 1974. još uvek se iskopava

Zabranjeni grad, Kina

Za skoro 500 godina, do 1911, ukupno 24 cara dinastije Ming i Čing vladala su Kinom iza zidova Zabranjenog grada u Pekingu. Nekada palata, a sada muzej, sastoji se od 800 zgrada i ima 9,999 prostorija. Bilo je potrebno 14 godina da bi se kompleks završio. Zabranjeni grad je u stvari nadimak, dat po neblagovremenom kraju svakoga koji bi se usudio da kroči u grad bez dozvole. Pre komunističke Kine, zvao se i Carski grad.

Zabranjeni grad Drevna čuda Azije

Nalazi se severno od trga Tienanmen i do njega se dolazi prolaskom kroz istoimenu kapiju

Bagan, Mjanmar

Usred bujne zelene šume vire pagode i hramovi drevnog grada Bagana, stvarajući neverovatan prizor. Izgrađen između 8. i 11. veka, procenjuje se da je više od 10,000 objekata podignuto na ravnici reke Iravadi, gde je živelo oko 300,000 ljudi. Najbolji način da se vidi je odozgo, iz balona.

Bagan Drevna čuda Azije

Postali su jedan od najposećenijih drevnih azijskih čuda


Jovana Jovović studira novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije, piše kratke priče i beleži citate i omiljene delove iz knjiga koje čita. Možete ih pronaći na njenom blogu. Obožava Beograd, voli Novi Sad i uvek se vraća u Bar. Leto ne može da zamisli bez mora.

Editors choice