You know you’re only in it ’cause it’s hot right now” – reči su dela refrena pomoću kojeg je Rita Ora prvi put osetila šta znači biti na vrhu. Pesma “Hot Right Now”, na kojoj je kao vokal gostovala DJ Freshu, postala je prva pesma drum’n’bass žanra koja se našla na prvom mestu zvanične britanske muzičke top-liste. Ujedno, isti stihovi mogli bi opisati i njenu ulogu u pomenutoj numeri – može biti da je DJ Fresh odabrao baš nju samo zato što je trenutno jedna od najvećih nada muzičke scene.

slika19 Drugačija i nova: Rita Ora

Njeno vreme tek dolazi

Rođena pre 22 godine u Prištini, sa samo jednom godinom preselila se u London, gde se školovala i u kojem i dan-danas živi. Pevanjem se bavila od malena i primer je klasične priče o “nekom tamo profesoru” koji je njenoj majci skrenuo pažnju na veliki pevački talenat kojim raspolaže. Prvi značajniji izlet u muzičke vode pravi 2009. godine na audiciji za engleskog predstavnika na “Pesmi Evrovizije”, gde je prošla kvalifikacije, ali se naknadno povukla iz daljeg takmičenja, jer se nije osećala dovoljno spremnom. Iste godine počinje da peva po klubovima, gde je primećuje jedan od predstavnika izdavačke kuće “Roc Nation”, vlasništva nikog drugog do slavnog Džej Zija (Jay Z). Samo nekoliko dana kasnije, Rita odlazi u Njujork, gde i upoznaje svog današnjeg mentora, te potpisuje svoj prvi profesionalni ugovor.

slika 251 Drugačija i nova: Rita Ora

Kada vam je Džej Zi nadređen, prirodno je da se krećete u visokom društvu: Rita Ora sa Gvinet Paltrou i Bijonse

Prvi zvaničan singl namenjen američkom tržištu, pesmu “How We Do (Party)”, predstavila je javnosti u februaru ove godine, gostujući na jednoj radio-stanici upravo sa Džej Zijem. S druge strane, u Velikoj Britaniji će tu ulogu imati pesma “R.I.P”, duet sa reperom Tajnijem Tempom (Tinie Tempah), koju je producirao poznati duo Chase & Status. Obe numere naći će se na debitantskom albumu Rite Ore koji još uvek nema zvaničan datum izlaska, ali koji javnost i kritika željno iščekuju, delom i zbog saradnje mlade pevačice sa Kanjeom Vestom (Kanye West), o kojem Ora ima samo reči hvale: “Kanje je genije i veliki talenat. Sarađivali smo, ali možda čak sačuvam te pesme za sledeći album.” Rita Ora dodaje i da će album biti satkan od uticaja različitih muzičkih žanrova, počevši od popa, preko soula, do džeza.

slika 336 Drugačija i nova: Rita Ora

U gotovo svakom intervjuu kao najveću inspiraciju navodi ime Gven Stefani, ali neretko govori i o uticaju drugih izvođača, kao što su Brus Springstin i grupa Spice Girls

Sa divljenjem govori i o Bijonse (Beyoncé), shvatajući kolika je privilegija imati pored sebe zvezdu takvog kalibra i svog istinskog idola koji aktivno učestvuje u stvaranju ovog, još neimenovanog, albuma. Na očekivana poređenja sa Rijanom (Rihannom) odgovara skromno: “Mislim da je to veliki kompliment. Nas dve smo deo iste porodice, istog tima, pa je takvo poređenje krajnje očigledno. Ipak, ono može samo da mi laska, stoga ga prihvatam od srca.” Pomenuta poređenja u budućnosti sigurno neće prestajati, kako zbog muzičkog stila, tako i zbog onog modnog, naročito sada kada je i RiRi ponosna plavuša. Kada je o modnom stilu reč, ova devojka platinasto plave kose i kontrastno tamnih obrva svoj opisuje kao “šaren, pun detalja i bez granica”.

slika 4 picnik Drugačija i nova: Rita Ora

Već je bila zaštitno lice brenda Calvin Klein, a, po svemu sudeći, modne ponude će u budućnosti tek da pljušte

Kada se sve sabere i oduzme, čini se da je karijera Rite Ore predodređena za to da ispred sebe nosi epitet “uspešna”. Što zbog očiglednog talenta, što zbog sreće koju je nesumnjivo imala i koja je umnogome zaslužna za ostvarenu saradnju sa pomenutim velikim imenima današnje muzičke scene, ova dvadesetdvogodišnja pevačica će zasigurno obeležiti mesece pred nama. Do tada, uživajte u njenoj interpretaciji pesme koja je obeležila mesece za nama, numere “Somebody That I Used To Know”, i uverite se zašto treba da zapamtite ovo neobično i melodično ime.


Aleksandra Gavrilović je diplomirana novinarka iz Novog Sada sa budućom diplomom mastera teorije kulture. Drugi kažu da šarmantno dozira cinizam, a ona dodaje da joj ni sarkazam nije stran. U koncertima uživa samo iz prvog reda. Ima nemilosrdno oko za naslovne strane modnih časopisa. Ponosno nikada neće odrasti. I ne voli da priča o sebi u trećem licu.

Comments