Konferenciju je otvorila Anela Kiratis, specijalna gošća iz Estonije ispred centra za edukaciju centra elektronske uprave akademske fondacije.

Anela Kirats: “E-governance je javno-privatno partnerstvo, jer u javnim ustanovama ne postoje potrebni IT sektori. Za sve je potrebno vreme. 90-ih kada smo počeli sa promenama i digitalizovali javne ustanove, za obične građane nije bilo nikakvih promena. Od 2002. Estonija ulaže u obuku građana. Danas i moja baka glasa preko interneta.”
Anela Kirats: “ID karta u Estoniji koristi se za sve, zdravstvena knjižica, elektronski potpis, vozačka dozvola. U početku je bila veoma jeftina, kako bi je građani što više koristili. ”
Anela Kirats: “Kada idete kod doktore,nosite samo svoju ID kartu. Nema recepata, uputa, jer kad odete u apoteku date farmaceutu svoju ID kartu i on proveri koji lekovi su vam prepisani. Naravno, građani odlučuju kome će dati svoje podatke.”
Anela Kirats: “Glasanje preko interneta jednostavno je i sigurno. Ovo je važno i za mlade, kako bi se uključili u glasanje. Pre nego što glasanje bude gotovo možete da promenite mišljenje i promenite kome ste dali glas. Niko ne može videti za koga ste glasali. Uvek ima nekog ko ne veruje elektronskom glasanju. Oko 20% ljudi je glasalo elektronski na poslednjim izborima. Elektronsko glasanje onemogućava bilo kakve manipulacije.

Govornik koji je izazvao najviše pažnje i reakcije publike na društvenim mrežama bio je Filip Vukša.

Filip Vukša: “U početku je više bio inat, nego spotana reakcija. Danas su akcije iz komunalnih prešle u menjanje svesti ljudi. Nikada mi nije bilo jasno da će sve ovo postati prepoznatljivo.”
Filip Vukša:” Nova energija za mene je svaki dan raditi na nekoj promeni. Kakva god da su nam vremena, ne smemo da budemo uspavani.”
Filip Vukša: “Za ovih 8 godina, poslao sam 12.200 prijava.”

nova energija kopaonik 1 Drugi dan konferencije Nova Energija

Filip Vukša: “Promena je uvek moguća. Potrebna je dobra volja i jaka želja. Bile su potrebne tri godine da se dobiju prvi rezultati. Ta vrata jesu naša i treba ih otvarati. Kroz moj primer je dokazano da može. Lokalni nivo je dobar početak.”

Učesnice u konferenciji su bile i naše dve popularne voditeljke koje su svaka na svoj način iskomentarisale svoje iskustvo sa društvenim mrežama.

nova energija kopaonik 2 Drugi dan konferencije Nova Energija

Kristina Radenković: “Nemam loše iskustvo sa društvenim mrežama. Ja nisam ono što nisam na tv-u. Moram da stojim ispred kuće koju predstavljam. Poprilično se suzdržavam. Ja to negujem, sigurna sam i štitim kuću iza koje stojim.”

Marijana Mićić: “Ja sam dobijala kritike preko društvenih mreža i sve poruke čitam i vrlo lepo odgovorim i uđem nekad u polemiku i sa hejterima. Nikada ne bih izbrisala nečiji post zato što mi se ne sviđa. Jedino imam problem sa vulgarnim ljudima.

Comments