5 činjenica koje treba da znaš o TISSUE MASKAMA – najnovijem hit proizvodu u BEAUTY svetu!

5 stvari koje treba da uradiš sa svojom BFF ovog leta!

Tvoj Instagram će obožavati ovaj restoran! (Plus: Otkrivamo ti jela sa menija koja moraš da probaš!)

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Air Max revolucija uz the Spot

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Znate ono kad igrate sa nekim karte, jamb, domine, čoveče ne ljuti se, a on ipak uspe da se iznervira? Ups, a možda ste vi taj sa kojim drugi ne vole da igraju društvene igre, jer se uvek naljutite? Ili, jer ih uvek naljutite?

Ah, ako nas je neko uvredio i naljutio, to je ipak samo do nas. Nema opravdanja u temperamentu, ili u ubeđenju da smo sigurno u pravu.

Mi se vređamo, naš problem.

Imate li problem sa uvredljivošću?

Razlikujete li povređenost osećanja od uvređenosti ega?

Jer, ego je taj koji se ljuti na druge i drži vas u ubeđenju da su oni krivi što su vas naljutili.

Najčešće nas izbezume oni do kojih nam je stalo. Ali često, vređaju nas i ljute saradnici i kolege, službenici na šalterima, prodavačice, saputnici u gradskom prevozu… oni koji su periferni i nevažni u našim životima, a koji se u nekom trenutku nađu u poziciji da nam nešto prebacuju, ponašaju se neuljudno, neprofesionalno, bahato i nekulturno.

Kako da se zaštitimo od takvih uticaja, da ne dozvolimo da nas uvredi kritika, glupost, bezobrazluk i nekultura?

Svest o sebi i integritet mnogo pomažu. Ego uvek reaguje uvređeno, ali ne moramo da dozvolimo tom impulsu da nas vodi.

Zašto bi nas izbacilo iz takta to što neko ima loš dan, a mi smo prinuđeni da svedočimo? Ili to što su nekome svi dani loši, jer ga vodi ogorčenje, strah, bes i nesigurnost?

bigstock angry and stressed blonde busi 26164799 Društvene igre: Čoveče, ne vređaj se

Ako nas neko napada, a mi, vođeni instrukcijom ega skočimo da se branimo, prihvatamo borbu i time opravdavamo nečije besmislene razloge da nas napada.

Ali mi možemo da odbijemo da učestvujemo u toj društvenoj igri. Sa osmehom. Ljubazno, ali odlučno. Da postavimo drugačiju jednačinu, u kojoj nismo još jedna nepoznata, čija se vrednost može izračunati predvidljivom uvredljivošću. Da se uopšte ne osetimo prozvano i napadnuto.

Ako se prvo zapitamo šta li ovu osobu navodi da se ovako ponaša, već smo sipali jednu kofu hladne vode na žarište uvrede i ljutnje. Jer, ta osoba je tog trenutka zaglavljena u svojoj perspektivi, u svom konceptu, u svom kavezu i možda joj baš treba ventil, a vi ste se pojavili kao moguća kanta za đubre, u koju pokušavaju da saspu svoju lošu energiju.

Ne primajte se. Ponašanje onog drugog je njegova stvar, a vaša reakcija je vaša stvar. To ne znači da ste pozvani da glumite terapeuta, pokazujete razumevanje i pomažete nekome da kanališe osećanja sa kojima ne zna šta će.

Samo se izmaknite i pustite da ta energija projuri pored vas i oko vas, dok stojite zaštićeni svojom svešću i integritetom. Pomoći će i ako zamislite da ste okruženi štitom, koji odbija napad, iako vi ne činite ništa.

Ako se upecate, to je zato što možda i vama treba ventil za negativna osećanja, treba vam da neko bude vaša kanta za đubre.

Ali ako ne pristanete na igre ega koje ljudi stalno igraju, pokušavajući da vas u njih uvuku, već se držite svesti i integriteta, moći ćete da održavate svoju organsku oazu i duševnu ekologiju, poput ostrva zelenila usred deponije koja vas ponekad okruži sa svih strana.

Aleksina Đorđević 

Editors choice