Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Društvene igre: Čoveče, ne vređaj se

Društvene igre: Čoveče, ne vređaj se

Znate ono kad igrate sa nekim karte, jamb, domine, čoveče ne ljuti se, a on ipak uspe da se iznervira? Ups, a možda ste vi taj sa kojim drugi ne vole da igraju društvene igre, jer se uvek naljutite? Ili, jer ih uvek naljutite?

Ah, ako nas je neko uvredio i naljutio, to je ipak samo do nas. Nema opravdanja u temperamentu, ili u ubeđenju da smo sigurno u pravu.

Mi se vređamo, naš problem.

Imate li problem sa uvredljivošću?

Razlikujete li povređenost osećanja od uvređenosti ega?

Jer, ego je taj koji se ljuti na druge i drži vas u ubeđenju da su oni krivi što su vas naljutili.

Najčešće nas izbezume oni do kojih nam je stalo. Ali često, vređaju nas i ljute saradnici i kolege, službenici na šalterima, prodavačice, saputnici u gradskom prevozu… oni koji su periferni i nevažni u našim životima, a koji se u nekom trenutku nađu u poziciji da nam nešto prebacuju, ponašaju se neuljudno, neprofesionalno, bahato i nekulturno.

Kako da se zaštitimo od takvih uticaja, da ne dozvolimo da nas uvredi kritika, glupost, bezobrazluk i nekultura?

Svest o sebi i integritet mnogo pomažu. Ego uvek reaguje uvređeno, ali ne moramo da dozvolimo tom impulsu da nas vodi.

Zašto bi nas izbacilo iz takta to što neko ima loš dan, a mi smo prinuđeni da svedočimo? Ili to što su nekome svi dani loši, jer ga vodi ogorčenje, strah, bes i nesigurnost?

bigstock angry and stressed blonde busi 26164799 Društvene igre: Čoveče, ne vređaj se

Ako nas neko napada, a mi, vođeni instrukcijom ega skočimo da se branimo, prihvatamo borbu i time opravdavamo nečije besmislene razloge da nas napada.

Ali mi možemo da odbijemo da učestvujemo u toj društvenoj igri. Sa osmehom. Ljubazno, ali odlučno. Da postavimo drugačiju jednačinu, u kojoj nismo još jedna nepoznata, čija se vrednost može izračunati predvidljivom uvredljivošću. Da se uopšte ne osetimo prozvano i napadnuto.

Ako se prvo zapitamo šta li ovu osobu navodi da se ovako ponaša, već smo sipali jednu kofu hladne vode na žarište uvrede i ljutnje. Jer, ta osoba je tog trenutka zaglavljena u svojoj perspektivi, u svom konceptu, u svom kavezu i možda joj baš treba ventil, a vi ste se pojavili kao moguća kanta za đubre, u koju pokušavaju da saspu svoju lošu energiju.

Ne primajte se. Ponašanje onog drugog je njegova stvar, a vaša reakcija je vaša stvar. To ne znači da ste pozvani da glumite terapeuta, pokazujete razumevanje i pomažete nekome da kanališe osećanja sa kojima ne zna šta će.

Samo se izmaknite i pustite da ta energija projuri pored vas i oko vas, dok stojite zaštićeni svojom svešću i integritetom. Pomoći će i ako zamislite da ste okruženi štitom, koji odbija napad, iako vi ne činite ništa.

Ako se upecate, to je zato što možda i vama treba ventil za negativna osećanja, treba vam da neko bude vaša kanta za đubre.

Ali ako ne pristanete na igre ega koje ljudi stalno igraju, pokušavajući da vas u njih uvuku, već se držite svesti i integriteta, moći ćete da održavate svoju organsku oazu i duševnu ekologiju, poput ostrva zelenila usred deponije koja vas ponekad okruži sa svih strana.

Aleksina Đorđević 

Editors choice