Moda je oduvek bila odraz stanja u društvu. Tokom dvadesetih, žene su odbacile korsete i ogromne haljine kako bi se osećale slobodnije i prijatnije, poput muškaraca, i već tada se videlo da su spremne i sposobne da odbace konvencije i bore se za ono u šta veruju. Moda devedesetih je takođe bila odraz bunta, a jedino što je trebalo uraditi jeste odabrati stranu – uglađenost i urbanost (minimalizam) ili neposlušnost i upečatljivost (grandž). Zato, ukoliko želiš da dobiješ preciznu informaciju o tome šta se trenutno dešava oko tebe, samo izađi na ulice i osluškuj puls grada. Videćeš. Čućeš. Osetićeš.

Onda, šta nam to moda govori o slici i prilici u društvu danas? Osim apsolutne slobode da sa svojim stilom radiš šta god poželiš jer ko će ti zaboga to zabraniti, moda se sve više koristi u svrhe društvenog osnaživanja i slanja važnih poruka koje ne mogu bolje i lakše da dopru do tebe nego baš na ovaj način. Seti se samo brojnih nedelja mode koje su jasno isticale političko-društvene poruke bez ikakve zadrške i koje su pravo u centar gađale trenutno aktuelne teme o kojima se ćutalo. Bilo je sjajno videti na koji način su poruke osnaživanja bile uključene u neočekivane komade i shvatiti koliko su to zapravo odlične kombinacije koje bismo zaista želele da nosimo. Jer, nije više dovoljno imati proizvod koji je lep, kvalitetan ali – prazan! Potrebna nam je priča iza, potrebna nam je poruka i nešto poput odobravanja da uložimo baš u njega i sa ponosom ga ponesemo. Volimo i potrebna nam je poenta sveg tog potrošačkog stila života, “palimo” se na buđenje svesti, na društvenu odgovornost, na skretanje pažnje i to ne zato što je to sada “u trendu” već zato što nam je dosta površnosti i plitkosti. Ne želimo da budemo konzumenti, želimo da budemo stvaraoci i nosioci promena. I naravno da krećemo od sebe – to je uvek prvi korak.

converse #fashioninspo: Patike koje će svaki tvoj prolećni stajling podići na viši nivo

Ako želiš heroja… Postani heroj!

Baš zato, dajemo veliko “da” komadima od recikliranog otpada iz okeana. Na primer. Ili komadima sa moćnim porukama osnaživanja, onim koje te bustuju kada ti nije dan. A u skladu sa trenutnim dešavanjima u svetu, čini se da će te poruke još dugo biti upućene ženama jer izgleda da nikad nije dosta podrške da se probudimo i krenemo u osvajanje svog sveta, pa i redefinisanja samog pojma “žena”. Možda ti se čini da se ništa bitno nije promenilo i da su žene bile i ostale iste, ali to nije tako – danas smo mnogo svesnije sebe, znamo šta želimo i šta nam je potrebno, a kada bismo imale samo malo više hrabrosti i podrške, zaista bismo mogle da promenimo svet!

Da li si znala da je u toku akcija za promenu definicije pojma “žena”? Razlog je jedostavan – u institucijama koje proučavaju jezik i samim jezicima širom sveta, pojam “žena” pretežno je definisan negativno, uvredljivo i svakako prevaziđeno u odnosu na 2019. godinu. Mnogi aktivisti i feministički pokreti pokušavali su da se obrate nadležnim institucijama ukazujući na ovaj problem, ali u tome nisu uspeli. Inspirisan ovom globalno važnom akcijom, Converse je odlučio da stane uz devojke i žene širom sveta, osnaži ih i da im platno na kome će same, i pod svojim uslovima, definisati šta danas znači biti žena.

converse 1 #fashioninspo: Patike koje će svaki tvoj prolećni stajling podići na viši nivo

Šta znači biti žena?

Comments