Hot topics

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Testirali smo FOREO LUNA fofo uređaj za čišćenje lica – ovo su naši utisci!

Leto u gradu? Ovako možeš da provedeš svoj savršeni dan!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Sve što ti je potrebno za savršenu, opuštajuću kupku

Dubai je smešten na obali Persijskog zaliva i jedan je od najvećih emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Glavni grad ovog emirata se takođe zove Dubai, a prema poslednjem popisu u njemu živi oko 1,5 miliona stanovnika. Prvi put se spominje 1095. godine, a najstarije naselje potiče iz 1799. Stanovnici ove oblasti su živeli od ribolova sve do 1966. godine, kada je u ovoj regiji pronađena nafta. Zbog ogromnog naftnog bogatstva i zajedničkih interesa, 1971. godine sedam emirata se udružilo i osnovalo Ujedinjene Arapske Emirate. Postali su jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte. Znajući da naftne rezerve neće trajati večno, napravljen je plan kako da Dubai ostane bogat i nakon nestanka nafte. Ideja je bila da se od ovog grada napravi najveća svetska turistička atrakcija.

Međutim, sve do 1990. godine nije bilo značajnijih građevina i moglo bi se reći da je Dubai još uvek bio više pustinja nego primamljiva turistička destinacija. Tek devedesetih počinje izgradnja objekata koji se slobodno mogu nazvati modernim svetskim čudima. Bezmalo svaka građevina nosi epitet naj. Najviša zgrada, najveći tržni centar, najveća fontana na svetu, samo su neke od njih.

Burdž Kalifa, poznata i kao Burdž Dubai, najviša je zgrada na svetu. Sa svojih 829.84 m visine pretekla je neboder Tajpej 101, a dva puta je viša i od Empajer stejt bildinga. Njena izgradnja počela je još septembra 2004. godine, a zvanično je otvorena 4. januara 2010. godine. Procenjuje se da je sama zgrada koštala 1,5 milijardi američkih dolara. Burdž Kalifa ima 163 sprata, 46 nivoa na vrhovima tornjeva i dva podzemna parking nivoa. U njoj se nalaze stanovi, hoteli, restorani, prodavnice, kancelarije. Osim što je najviša građevina na svetu, Burdž Kalifa drži i rekord zgrade sa najviše spratova. Ima i najbrže liftove na svetu. Dostižu neverovatnu brzinu od 64 km/h. To je najveća zgrada na svetu sa stambenim prostorom. U njoj se nalaze najviši restoran (122 sprat), najviši vidikovac (124 sprat) i najviši noćni klub na svetu (144 sprat).

 Dubai: Grad čuda

Burdž Kalifa, najviša zgrada na svetu

Nedaleko od Burdž Kalife nalazi se najveća fontana na svetu, kao i tržni centar Dubai Mol. Fontana se nalazi na veštačkom jezeru Burdž Kalifa. Njena izgradnja koštala je 218 miliona američkih dolara. Osvetljena je sa 6,600 reflektora i 25 projektora u boji. Proteže se u dužini od 275 metara. Vodeni mlaz izbacuje vodu do visine od 73 metara. Pod većim pritiskom voda može biti izbačena do neverovatne visine od 128 metara. Međutim, zbog velikog pritiska i energije, koja mora biti uložena za ovakve mlazove, oni su korišćeni samo pri svečanom otvaranju fontane. Snopovi svetlosti koje stvara fontana mogu se videti čak i na više od 32 kilometra udaljenosti. Ova nesvakidašnja igra vode, svetlosti i boja praćena je muzičkim numerama, kako onim tradicionalnim arapskim tako i modernim svetskim hitovima.

Slika 232 Dubai: Grad čuda

Fontana u Dubaiju: magična igra vode, svetlosti i boja

Još jedan od rekorda je i najveći tržni centar na svetu, Dubai Mol. U njemu se nalazi 1,200 prodavnica među kojima i najveća prodavnica slatkiša na svetu.

Slika 325 Dubai: Grad čuda

Dubai Mol, najveći tržni centar na svetu

U okviru Dubai Mola posetioci mogu uživati i u klizalištu, ski stazama, tematskim zabavnim parkovima i akvarijumu sa najvećom akrilnom pločom na svetu. Izgradnja komleksa čiji su deo Burdž Kalifa, Dubai fontana i Dubai mol koštala je neverovatnih 20 milijardi američkih dolara.

Slika 418 Dubai: Grad čuda

Drugi najveći akvarijum na svetu opčinjava turiste

Osim ovih impozantnih građevina ne treba zaboraviti ni luksuzni hotel “Burj Al Arab”. On je smešten na veštačkom ostrvu do kojeg se dolazi posebnim mostom. Njegova izgradnja je koštala oko 650 miliona američkih dolara i predstavlja četvrti najviši hotel na svetu. Po obliku podseća na jedro broda što je i bio cilj arhitekata.
Još jedno od građevinskih čuda kojima stanovnici ovog grada pokušavaju da prkose prirodi je Ostrvo Palma, veštački arhipelag u Persijskom zalivu. Niz ostrvaca je postavljen tako da zajedno obrazuju palmu, po čemu je arhipelag i dobio ime. Na nekim od ostrva nalaze se brojne vile poznatih ličnosti, kao i luksuzni hotel “Atlantis”. U sklopu ovog hotela nalazi se i najveći vodeni park na Bliskom istoku.

Slika55 Dubai: Grad čuda

Luksuzni hotel “Atlantis” na Ostrvu Palmi

Ovo su samo neke od brojnih atrakcija kojima Dubai privlači strane turiste. Nema sumnje njihovi tvorci su uspeli da od ovog grada naprave jednu od najpoznatijih turističkih destinacija. U prilog tome govore i podaci da nafta i zemni gas danas učestvuju sa svega nešto manje od šest odsto u ukupnom nacionalnom dohotku, dok najveći prihodi dolaze upravo od turizma.


Jovana Filipović je studentkinja Elektrotehničkog fakulteta, perfekcionista, namćor i statista sreće kao iz Balaševićevih pesama u čijim se stihovima pronalazi. Pevam svoj blues bez namere bitne, za zlo sam teški laik, i možda i nisam neki biser, ali sam barem svoj režiser. A kao omiljeni stih i moto izdvajam: “Brojao sam ljude s krsta, pravila i izuzetke. Posvud promašena vrsta, samo retki nađu retke.”

Editors choice