Dve devojčice od šesnaest godina sede ispred gramofona igrajući u mestu i mlateći glavama uz ritam muzike. Jedna drži četku za kosu koja joj služi kao mikrofon, dok druga svira zamišljenu gitaru. Na vratima sobe nalazi se poster Sajmona le Bona (Simon le Bon), a pored gramofona nekoliko omiljenih ploča sa naslovima “Duran Duran”, “Rio”, “Noutorious”, “Big Thing”. Danas te devojke više nisu devojčice, danas su to majke, poslovne žene, domaćice, čiju je mladost obeležio bend Duran Duran.

U vreme kada internet nije postojao, kada nisu postojali mobilni telefoni i kada je britanski pop vladao muzičkom scenom, članovi benda Duran Duran, Sajmon (Simon Le Bon), Rodžer (Roger Taylor), Nik (Nick Rhodes), Džon (John Taylor) i Endi (Andy Taylor) bili su na vrhu sveta. Duran Duran je bio vodeći predstavnik muzičkog pokreta New Romantics, koji je predstavljao nežniju granu New Wave pokreta. Za njih je bio karakterističan tzv. “synthy” zvuk, uniseks odeća i ajlajner na očima. Tada muškarci nisu gajili negovan izgled, što danas nije slučaj, zbog čega je izgled New Romatics-a bio inovativan i autentičan. Za klavijaturistu Nika Roudsa se smatra da je prvi metroseksualac.

SLIKA 42 Duran Duran: Tišina ne znači da si zaboravljen

Duran Duranovu popularnost ne možemo uporediti ni sa jednim današnjim izvođačem, jer su uvek bili drugačiji i jedinstveni u svom izvođenju

Izgradili su poseban zvuk, zbog čega su njihove pesme vrlo prepoznatljive, a i slične. Devojke su ih obožavale, a jedne od najvernijih obožavateljki bile su i Lejdi Di (Lady Diana) i Naomi Kembel (Naomi Campbell) koja glumi u najnovijem spotu “Girl Panic”. Kada su je pozvali na snimanje bila je oduševljena. “Duran Duran je moj život! Odrasla sam đuskajući uz njih! Trčala sam za njima i uz milion devojaka čekala da izađu iz BBC studija! Tad me nisu ni primetili!”, priznala je na snimanju spota.

Osim atipičnog izgleda i melodije, istorija muzike će ih uvek pamtiti po inovativnim spotovima, jer ako niste znali – bili su prvi muzičari koji su mnogo ulagali u produkciju spotova i od njih pravili kratke filmove, za razliku od ostalih koji su samo pevali pred kamerama. Stvorili su spotove MTV generacije, kakve danas gledamo. U njima su se često pojaviljivali supermodeli i to u pesmama “Girls On Film”, “Notorious”, “Rio”, čiji se isečci nalaze u novom, prethodno spomenutom spotu “Girl Panic”, koji je nagovestio njihov povratak na muzičku scenu, posle brojnih uspona i padova, i postao pravi hit na internetu.

SLIKA 2 2 Duran Duran: Tišina ne znači da si zaboravljen

Supermodeli sa snimanja spota Girl Panic

Pošto osamdesetih internet nije postojao, srpske obožavateljke su o svom omiljenom bendu jedino mogle da čitaju u “NME” (New Musical Express), britanskom časopisu koji je redovno pisao o Duran Duranu. Ovaj magazin su mogle da čitaju samo u britanskoj čitaonici koja se nalazila na kraju Knez Mihailove, kao i u nemačkom “Bravo” časopisu koji je u to vreme bio veoma skup.

Napokon, posle 25 godina Duran Duran je 2006. godine održao i svoj prvi koncert u Beogradu, na Beogradskom sajmu. San svih žena, koje su odrasle uz njihovu muziku i tinejdžerske dane provele maštajući o njima, napokon se ostvario! Sajam se orio hitovima “Save A Prayer”, “Come Undone”, “Hungry Like The Wolf”, “A View to a Kill”, kao i mnogim drugim. Nadamo se da ćemo imati priliku da nove, kao i stare hitove, ponovo čujemo uživo u Beogradu.

Slika 5 2 Duran Duran: Tišina ne znači da si zaboravljen

Dok se nadate ponovnom koncertu u Beogradu slušajte njihov novi album “All We Need is Now”


M. Z.

Comments