Preporuka za sve ljubitelje mode i umetnosti, ukoliko se nađete u narednom periodu u ovim svetskim metropolama.

The Victoria and Albert Museum u Londonu prikazuje rad jednog od najmisterioznijih, najintrigantnijih i najuticajnijih modnih dizajnera u poslednjih trideset godina.

Yohji Yamamoto je vizionar koji je provocirao i inspirisao modni svet, dajući modi značajan doprinos svojim avangardnim stilom. On je postao internacionalno priznat ranih 80-ih izazivajući tradicionalno poimanje mode kreiranjem odeće koja je izgledala predimenzionirano, nedovršeno, asimetrično; igrao se sa idejom polova i materijalima, retko ih oblikujući u modernom ruhu. Veliki deo radova otkriva Yamamotov neobičan pristup krojenju, poznavanje istorije i smisao za humor. Takođe, njegov rad se odlikuje čestim i veštim korišćenjem crne, boje koju on opisuje kao “skromna i arogantna u isto vreme”. Duboko interesovanje za tekstil je u srži njegovog pristupa dizajnu. “Tkanina je sve. Često kažem svojim proizvođačima: ‘Samo poslušajte materijal i sačekajte. Verovatno će vam on nešto reći.’

Otvorena 12. marta u trajanju do 10. jula, ovo je njegova prva samostalna izložba u Velikoj Britaniji i retrospektiva koja prezentuje preko osamdeset ženskih i muških odevnih komada koji čine najreprezentativniji deo njegovog rada.

Glavni izložbeni prostor, sačinjava više od šezdeset primeraka kostima kroz seriju specifičnih instalacija, kao i osvrt na njegov rad putem različitih medija koji prate snimci sa modnih revija, filmova, performansa, kao i grafički materijal i fotografije. Sve to otkriva i dopunjava kontekst njegovog širokog kreativnog izraza.

yamamoto28 Dve velike izložbe revolucionarnih modnih dizajnera yamamoto6 Dve velike izložbe revolucionarnih modnih dizajnera yamamoto33 Dve velike izložbe revolucionarnih modnih dizajnera

Uporedo sa tim, nadovezujući se na izložbu, Yamamotov rad se proteže dalje kroz London sa dve satelitske instalacije u okviru organizacije The Wapping Project.

Prvu, pod nazivom Yohji making waves čini iznenađujuća i prelepa postavka samo jednog eksponata koji ima za cilj da putem metafore uhvati nešto od  razuma , jednostavnosti  i mašte ovog izuzetno uticajnog dizajnera. Ona se može pogledati do 14. jula.

Drugu čini izložba fotografija sedam ključnih fotografa koji su sarađivali sa Yamamotom. Nastale su između ranih 80-ih i 2005. Pod nazivom Yohji’s women, izložba izražava Yamamotovu ljubav prema jakim ženama koje se ne uklapaju u konvencionalne arhetipove modnih magazina. Ova postavka će trajati do 14.maja.

yohis women1 300x248 Dve velike izložbe revolucionarnih modnih dizajnera

Po svemu sudeći, jedna impozantna izložba koja slavi jedinstvenu prirodu Yamamotove dizajnerske estetike.

Druga, ali predstojeća izložba ovog proleća, biće smeštena u Metropolitan Muzeju Umetnosti u Njujorku (The Metropolitan Museum of Art). Reč je o izložbi organizovanoj od strane Instituta za kostim (The Costume Institut), koja će proslaviti izuzetan doprinos modi legendarnog i pokojnog Alexandra Mc Queen-a.

Kako navode na oficijelnom sajtu, u periodu između 4. maja i 31. jula ove godine, biće predstavljen veliki opus njegovog rada, od postdiplomske kolekcije iz 1992. godine, do njegove poslednje kolekcije koja je bila prezentovana nakon njegove smrti, februara 2010. Biće izloženo oko stotinu eksponata, uključujući i kostime koji reflektuju preterane siluete 1860-ih, 80-ih, 90-ih i 1950-ih, izrađeni u savremene siluete prenoseći romantičnu naraciju.

Kustos insituta za kostim rekao je u saopštenju za medije: “Alexander McQueen je bio najviše poznat po svojim ekstravagantnim i zapanjujućim revijskim prezentacijama koje su nosile dramatični scenario i narativnu strukturu što ukazujuje na avangardnu instalaciju i umetnost performansa. Njegova moda bila je izlaz za njegove emocije, izraz najdubljeg i izraz često najmračnijih aspekata njegove mašte. On je bio istinski romantik, u bajronovskom smislu te reči – on je kanalisao uzvišeno.”

40 alexander mcqueen fall winter 2006 fw06 300x300 Dve velike izložbe revolucionarnih modnih dizajnera

Kostimi će biti pozajmljeni od McQueen arhive u Londonu, Givenchy arhive u Parizu i iz nekoliko ličnih kolekcija. Naziv izložbe Alexander McQueen: Savage Beauty – Divlja lepota odraz je činjenica navedenih u objašnjenju: McQueen je izazivajući proširio viđenje i razumevanje mode izvan standardnog, koristeći konceptualni izraz kulture, politike, identiteta. Njegova vanvremenska ostvarenja predstavljaju umetnika čiji je medijum izražavanja bila moda. Tehnička genijalnost prožima njegov dizajn sa jednim inovativnim senzibilitetom što ga je očuvalo u okrilje, opet, avangardne mode. McQueen-ove kolekcije nesumnjivo brišu granicu između mode i umetnosti.

Divan i adekvatan način da se oda počast pokojnom dizajneru.


Marija Mak je neurotična i analitična “belle de nuit”. Uzdahne uz dobar prêt-à-porter, mrak u klubu, film u kinoteci ili svojoj sobi.

Comments