“Ali srce je moje tamno jezero, koga ništa ne diže i u kom se niko ne ogleda” (završni stihovi Andrićeve prve objavljene pesme).

Prošao je vek od kada je objavljeno prvo književno delo Ive Andrića i pola veka od kada je jednom od naših najvećih pisaca dodeljena Nobelova nagrada – 10. decembra 1961. godine. Upravo zato je današnji dan odabran za proslavu dvostrukog jubileja našeg jedinog nobelovca.

prva slika2 Dvostruki jubilej Ive Andrića

Andrić u poseti Višegradu u kome je proveo svoje detinjstvo.

Svečanosti, koja će biti održana u sedištu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, prethodiće otvaranje izložbi u galerijama “Ozon”,  “Nova” i galeriji Muzeja Ive Andrića koje će prikazati široj javnosti piščev život iz više uglova. Izložba je već obišla sedište UN-a u Ženevi i još nekoliko evropskih gradova. Planirano je da postavka svoje putešestvije, nakon Beograda, nastavi u gradovima u kojima je Ivo Andrić boravio u periodu od 1919. godine do početka Drugog svetskog rata.

druga slika Dvostruki jubilej Ive Andrića

Narodna banka Srbije je ove godine izdala kovanicu od 20 dinara sa likom Ive Andrića.

Narednih godinu dana biće u znaku Ive Andrića. Najavljeno  je štampanje jubilarne poštanske marke s likom Ive Andrića, planirani su brojni naučni skupovi na kojima će se raspravljati o piščevom delu i životu, a nastaviće se i sa štampanjem novih izdanja njegovih dela, kako domaćih tako i inostranih.

Oktobar 2012. godine označiće ne samo navršavanje 120 godina od rođenja Ive Andrića, već i kraj obeležavanja jubilarne godine našeg nobelovca o kome više možete pročitati ovde.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i s toga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments