Pao sam sa kreveta! Probudio me je razarajući zvuk sirene za opštu opasnost.

Šta, ko, gde?! Opet nas bombarduju? Godzila je ušetala u Beograd? Ili je to Lejdi Gaga?

Jednom rukom trljam oko dok ga ne iskopam, a drugom širim venecijanere u nadi da ću videti uplašene gole devojke koje istrčavaju na ulicu. Ništa. Nema žive duše. Ni mrava ne možeš da pronađeš i zgaziš. Podižem telefonsku slušalicu – mrtva linija. Uključujem sekretaricu – jedna poruka.

Play!

“Mareeee, bežiii! Mare, uzmi samo najpotrebnije stvari i spasi se! Ako ne preživim, ne zaboravi kakav sam bio! Ako vidiš da se čudno ponašam – znaj da to nije onaj tvoj najbolji ortak! Znaj da… aaaaaaa…tup… tras.. bam.. tu-tu-tu-tu!”

Znojim se, nije mi prijatno. Palim televizor, a tamo na svakom kanalu – bez muzike, bez glasa spikera, bez boje:

Saopštenje za javnost povodom pojave opasnog virusa

Drage sugrađanke, još draži sugrađani,

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je dužno da vas obavesti o novoj pretnji koja podjednako dolazi sa istoka i zapada i za cilj ima da satre srpsko seme.

Da ne bude zabune – ne mislimo na seme kukuruza! Za tu temu je zaduženo Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede. Ukoliko kukuruz ne promeni veru ili ne zapuca kao “kokičar”, problem ostaje u nadležnosti ministarstva čije ime nema kraja.

tumblr mgpc8oQqNR1relskso1 500 Džentlmen – virus koji preti

Virus koji preti

Igrom slučaja, pod još neutvrđenim okolnostima, nova pretnja je prvobitno registrovana u domu eskimske porodice. Naime, supruga jednog od – do tada najuglednijih Eskima, je vraćajući se iz ribolova doživela da joj na pragu porodičnog doma muž otvori zamišljena vrata toplog igloa. Čak je i smrznuta upecana riba od straha ostala bez kostiju!

Virus je vrtoglavom brzinom za samo nekoliko dana zahvatio i pristalice Baraka Obame, ali i Osame Bin Ladena. I jedni i drugi su počeli ženama da dozvoljavaju da prve pripucaju! A ukoliko ih baš vole – i da se raznesu!

Svetska zdravstvena organizacija (World Health Organization – WHO) je identifikovala novu vrstu virusa i zavela ga u registru pod imenom gentleman, na srpskom – džentlmen. Oznaka za ovaj virus je G+1M-1 (povećanje “broja“ nežnosti, a smanjenje “broja” muškosti).

Uzrok i nastanak se još istražuju, ali se sa preciznom sigurnošću može reći da se G+1M-1 prenosi muškim tračom i ženskim savetom.

Muškarci prema ženama ispoljavaju sledeće osobine:

Simptomi: poštovanje, uviđavnost, prijatnost, pomaganje, žaštita.

Virus je smrtonosan po svakog Srbo sapiens-a.

Prevencija: asocijalnost, zadrtost, glupost, samoća, kukavičluk.

Situacija u Srbiji je još uvek pod kontrolom za razliku od većine zemalja sveta. Izgubili smo sve vrste komunikacije sa Londonom, Vašingtonom, Parizom, Moskvom, Pekingom, a slabe su nam veze i sa Paraćinom.

Molimo vas da zarad sopstvene sigurnosti ne upoznajete zaražene muškarce, odnosno ne stupate u dijalog ili bilo kakav kontakt sa ženama.

Ne gubite nadu! Nas i Rusa – 200 miliona, nas bez Rusa – dva kamiona! Pobediti se mora!

Maj 2011. u Beogradu

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije

Sektor za zdravstvenu zaštitu

Oduzeo sam se. “Dobro je, nemam devojku!” – pomislio sam. Ali poznajem toliko žena – od komšinice prekoputa do šankerke u omiljenom pabu. Hej, pa po nekim statistikama, u Beogradu ima sedam puta više žena nego muškaraca?! I da prema svima njima budem ljubazan i fin? Nema tih para!

Spakovao sam samo najpotrebnije stvari, izvadio farmerke iz korpe s prljavim vešom, odlomio dva, tri lista komšijskog fikusa iz hodnika zgrade (zdravo, neprskano i zeleno!) i istrčao glavom bez obzira. Kuda? Nemam pojma! Trčaću ka suncu, pa gde završim.

Ali u daljini…jedna silueta. Sagnuta i pogrbljena, stara baka nešto skuplja. Na asfaltu umire puknuta plastična kesa (da je koristila ceger od reciklirajućeg materijala, to joj se ne bi desilo!), a raštrkane mandarine igraju araćkinje-baraćkinje. Prilazim i pomažem joj da ih skupi, stavi u ruke i nastavi dalje svojim putem.

I taman kad sam pomislio da mogu da pobegnem od surove realnosti, ona reče: “Baš si divan i pažljiv mladić!”

“Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!”

Osetio sam kako mi utroba nestaje, kako me jede mrak.

Osetio sam da postajem…

Džentlmen – pravi muškarac, džentlmen – virus koji preti.


Marko ”Radoja” Radovanac, beogradska skitnica, u stalnoj potrazi za novom idejom. Glavno oruđe – reč, najbolji prijatelj – emocija. Sve više od navedenog bi zahtevalo cenzuru i obaveznu psihijatrijsku analizu.

Comments