Nastavljamo našu listu eco-friendly gradova Evrope! Od masovne vožnje bicikli do principa “kupuj lokalno”, pojedine zemlje Evrope svetu mogu da se pohvale sa nekoliko pozitivnih stavki o brizi o životnoj sredini. Zapravo, određene prestonice se toliko trude u pogledu očuvanja prirodnog okruženja, da pune naslove u medijima po svim krajevima planete. Opcije za one koji su eco-friendly ogledaju se u eco-hotelima i “zelenim” hostelima prilagođenim svim budžetima, dok turističke agencije predano rade na tome kako bi obezbedile održive i ekološki svesne varijante. Od besplatnog iznajmljivanja bicikala, hibridnih taksi vozila i užurbanih poljoprivrednih pijaca do zona obnovljive energije, i ovih 5 gradova su na vrhu liste kad su u pitanju eco-friendly naseljena mesta u Evropi…

Budimpešta, Mađarska

Ne samo što Budimpešta predstavlja jedan od najlepših gradova Evrope (i što se nalazi na UNESCO-voj listi), već je prethodnih godina uspela da se smesti i na vrh zelene liste. Ovo je grad koji zna kako da svest o životnoj sredini učini zabavnom, a bio je i domaćin manifestacije Eco Costume Fashion Show 2009. godine, gde je mnogo kostima bilo napravljeno od recikliranih materijala kako bi se ujedno promovisao Earth Day – u čemu je učestovao i rekordni broj od 50.000 biciklista. Budimpešta turistima nudi veliki izbor eco-friendly hotela i hostela – namenjenih svim budžetima. Posetioci mogu šetati i razgledati prelepe pejzaže ili iznajmiti bicikl i posećivati lokalne poslastičarnice sa preukusnim kolačima.

Riga, Letonija

Ova mala baltička zemlja stekla je ozbiljne ekološke akreditive i predstavlja jednu od retkih regija koja zapravo smanjuje emisije gasova staklene bašte, zahvaljujući obilnim šumama i močvarama s tresetnim tlom – koje ugljen-dioksid prirodno pretvaraju u biomasu. Dodajte tome činjenicu da Letonija ima najnižu emisiju CO2 u zemljama Evropske unije i da je Riga jedan od najčistijih u Evropi – i imate jednu ozbiljno zelenu destinaciju za odmor. Nudi i mnogo toga za uživanje, od peščanih plaža do nesvakidašnjih šetnji džunglom i zapanjujućih jezera prepunih lososom. Uprkos svojoj mučnoj istoriji, ova istočnoevropska zemlja je destinacija u usponu, koja još uvek odiše netaknutom teritorijom koju ne gaze mase turista. Posmatranje ptica, planinarenje, kampovanje i vožnja čamcem predstavljaju pojedine mogućnosti, kao i istraživanje nacionalnih parkova – od gusto pošumljenog Nacionalnog parka Gauja do peščanih plaža Nacionalnog parka Slitere – postoji mnogo šansi za povratak prirodi.

Kopenhagen, Danska

Grad bicikli (koji nudi i besplatno iznajmljivanje) sa ogromnim offshore farmama vetrenjača i odličnim sistemom javnog prevoza, Kopenhagen je očigledni izbor za zelene putnike. Luksuzan i trendy, grad nudi sve, od chic butika i proslavljene umetničke scene – do neobičnih kaldrmisanih ulica i vrhunske arhitekture. Takođe, u gradu nema manjka zelenih aktivnosti – postoji kupanje na otvorenom u lučkim bazenima (dokaz o tome koliko su vodene cevi čiste) i prvi na svetu tematski park bez ugljenika, Tivoli Gardens. Ekološki osvešćeni kupci će ovde biti u svom elementu jer ekoloških modnih etiketa, organskih parfimerija i starinskih butika ima u izobilju, a na sreću, održivo putovanje uključuje i hranu koja uključuje lokalne proizvode – dobar izgovor da probate originalna danska peciva!

Comments