Stevan Božanović rođen je u Nišu 1993. godine. Upisao je srednju Umetničku školu na odseku za dizajn tekstila i odeće. Trenutno studira na Visokoj tekstilnoj strukovnoj školi za dizajn, tehnologiju i menadžment, takođe na odseku Dizajn tekstila i odeće. Za vreme svog školovanja u Nišu izlaže svoje radove iz crtanja, slikanja, dizajna tekstila i odeće na grupnim izložbama (tri puta izložba radova učenika Umetničke škole Niš, tri puta na manifestaciji “Noć muzeja”), kao i deo svoje kolekcije na trećem internacionalnom Fashion Week-u u Nišu. Takođe, 2013. godine prikazuje svoju prvu samostalnu kolekciju pod nazivom “The Little Prince” u organizaciji Bafe-a u Beogradu.

Nagrade: 2012. godine osvojeno drugo mesto na konkursu za dizajn odeće koji je raspisao Tehnološki fakultet u Leskovcu; 2013. godine osvojeno drugo mesto na konkursu za dizajn odeće koji je raspisao Centar za estetiku i kozmetologiju Srbije i Akademija za estetiku i kozmetologiju.

“Kao početna inspiracija za kolekciju poslužila mi je knjiga Antoana de Sent-Egziperia (Antoine de Saint-Exupéry) ‘Mali princ’, koju svake godine pročitam, i uvek je shvatim drugačije. Smatrao sam da u svakom od nas leži neki Mali princ koji sanja, mašta, sledi svoje snove, i ne odustaje. Prvi model u kolekciji je inspirisan ilustracijom ‘Malog princa’, koja je gotovo identična na svim izdanjima ove knjige. Tako je nastao prvi model iz kolekcije, teksas jakna sa strogim military look-om, koja poseduje originalne vojničke detalje. Sa zvezdicama na naramenicama odaje dozu tog romantičarskog, maštovitog i bajkovitog duha koju je i sama knjiga meni slala kada sam bio dete i prvi put je čitao. Naramenice se takođe mogu i skinuti i onda jakna dobija pomalo punk/rock look – zbog rajsferšlusa i samih intervencija na jakni, grebanja i cepanja teksasa. Uz jaknu su išle i keper pantalone, ‘old school’ kroja, i okovratnik sa baroknom ornamentikom.

Iz inspiracije “Mali princ” bajka, radom su modeli polako odlazili i u “Mali princ” street style. Pa sam tako kombinovao military printove, zvezdice koje prate celu kolekciju i old school krojeve pantalona. Kolekcija je prvobitno bila muška, ali je do samog kraja prešla u unisex.”

Kolekcija sadrži 15 modela. O cenama svih modela, i daljem radu mladog dizajnera možete se raspitati na Facebook stranici.

131 Editorial: Prince Who?

141 Editorial: Prince Who?

17 Editorial: Prince Who?

18 Editorial: Prince Who?

19 Editorial: Prince Who?

Design by Stevan Božanović

Models: Anastasija Glidžić, Marko Ilijev, Nemanja Devetak, Vuk Tomić, Igor Jagić, Marko Bajović, Mihailo Kljajić

Shoes: Vladimir Lazarević

Make up: Miloš Pavković i Akademija za estetiku i kozmetologiju

Hair style and assistant: Tina Stojaković

Photography: Štap i kanap Studio

Comments