Podelite sa drugima svoje greške, mane i nesavršenosti 

Prikazivanje glazure, sjajne slike o životu koji vodimo, kao što obično činimo na društvenim mrežama, stvarajući utisak da se stalno bavimo nečim smislenim, da smo okruženi prijatnim ljudima i sjajno se provodimo, održava privid života koji verovatno nastojimo da živimo, ali sigurno ne uspevamo baš stalno u tome. Kad podelite sa ljudima svoje promašaje, slabosti, žaljenja, automatski se bliže povezujete sa njima, jer govorite ono što i sami poznaju i osećaju, a ustručavaju se da priznaju, jer podležu pritisku da se „drže“ i da prikazuju najbolju sliku o sebi. 

Tražite pomoć 

Istraživanja pokazuju da činjenje usluge nekome donosi više zadovoljstva nego da neko uslugu učini vama. Onaj ko traži pomoć i uslugu, u nezgodnoj je situaciji, a onaj ko pomaže, u poziciji je da oseti zadovoljstvo što može da pomogne. Kad želite da se bliže povežete sa nekim, zatražite neku uslugu, ili pomoć, odnosno, nemojte se ustručavati da to zatražite kad vam je potrebno. Kao što biste vi drage volje učinili nešto za tu osobu, tako bi i ona za vas, računajte na to. 

Umesto da pitate „šta“, pitajte „zašto“

Trošimo previše vremena pitajući šta se događa, šta neko radi, šta misli,  umesto da (se) pitamo zašto je to tako. Transformišući „šta“ u „zašto“ produbljujemo odnose – zahtevamo dublje sagledavanje i razumevanje i od sebe i od druge osobe, spremamo se da se uputimo u nepoznato i istražujemo, rizikujemo da pronađemo nešto što nam se neće dopasti i da to pokušamo da shvatimo i prihvatimo. 

Ovaj koncept produbljivanja odnosa (interakcija), možete praktikovati u svim odnosima, u svim životnim oblastima. Kada razgovarate sa nekim o omiljenim sadržajima, kada ćaskate sa kolegama, ili sa nekim ko vam se dopada,  pa i kad kuckate poruke i telefonirate. Svako će reagovati na energiju koju nosi pitanje koje nije konvencionalno i površno, zamisliće se i potruditi da iskreno odgovori – a onda uzvratite na isti način i nastavite sa razmenom. Sledeći put kad budete razgovarali sa tom osobom, osećanje povezanosti će biti snažnije, a razmena spontanija i dublja. 

Naslovna fotografija: instagram.com/humanlovers

Brankica Milošević 

 

Comments