5 korisnih saveta kako da ti menstruacija ne upropasti letovanje

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

003 Ekspedicija Inex film

“Inex film” je bilo društveno kinematografsko preduzeće, koje se bavilo fimskom produkcijom i distribucijom, i koje je bilo deo nekadašnjeg gigantskog preduzeća pod krovnim nazivom “Inex”. Ovaj gigant je bio jedna od najvećih spoljno-trgovinskih kompanija bivše SFRJ, sa velikom imovinom u zemlji i inostranstvu, čija je vrednost bila procenjena na više stotina miliona evra. Danas je zgrada “Inex filma”, u Višnjičkoj ulici, napuštena i devastirana. U njoj nema više nikakvih tragova o njenoj istoriji, već se jedino može posmatrati kroz paradigmu o brutalnoj kapitalističkoj tranziciji i privatizaciji, čiji smo svedoci u poslednjih dvadesetak godina. Sećate li se filmova, Bube u glavi (1970), Užička republika (1974), Majstori, majstori (1980), Čovek sa četiri noge (1983) ili Oktoberfest (1987)? Ovo su samo neki, od velikog broja naslova, koji su obeležili epohu jugoslovenskog filma, a u čijoj je produkciji ili distribuciji učestvovao i “Inex film”.

“Ekspedicija Inex film” istražuje mogućnosti samoorganizovanja, solidarnosti i “uradi sam” životne filozofije u Beogradu s početka 21. veka. Ona okuplja pojedince i organizacije kojima je neophodan prostor za rad i kulturnu produkciju, a koji pored sopstvenog znanja i volje uglavnom ne raspoložu drugim resursima. Njihov objekat osvajanja, teren raščišćavanja i prostor artikulacije njihovih potreba je zgrada “Inex filma” na Karaburmi. Ovaj objekat, nekada sedište velike firme koja se i sama bavila kulturnom produkcijom, već godinama propada. Aktivnosti u njemu su ujedno i poziv nadležnima da ozbiljnije shvate potrebu za prostorima za umetničko stvaralaštvo i druge neprofitne delatnosti. Događaji koje planiraju da izvedu u ovom prostoru za cilj imaju to da mladi umetnici i umetničke organizacije počnu za stalno da koriste ovu zgradu. U narednom periodu fokus će biti na daljem osposobljavanju samog objekta, kroz radne akcije čišćenja.

007 Ekspedicija Inex film

Do sada su u njoj prikazana razna dela iz oblasti fotografije, slikarstva, grafičkog dizajna i kinematografije. Takođe su održane razne debate, predavanja, razgovori, projekti i mini-radionice. Ovaj objekat i izložbe možete posetiti svakog dana, pa čak i prisustvovati stvaranju dela kao što je npr. izrada grafita na zidovima zgrade “Inex filma”. Lokaciju ove neobične zgrade možete naći na ovom sajtu. Bilo bi lepo kada bi u Beogradu bilo više ovakvih projekata, više fokusa na umetnost i ulepšavanje grada ovakvim poduhvatima.

Ono što bismo mi izdvojili je izložba fotografija mlade i perspektivne umetnice Ive Čukić, pod nazivom “Nemesto događaja”. Iva Čukić je arhitekta i student druge godine doktorskih studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, umetnički smer. Njen dosadašnji rad je u oblasti javnog prostora i javne umetnosti. U okviru izbornog predmeta na drugoj godini izvešće eksperiment u prostoru koji prepoznaje kao “nemesto”. Ovaj pojam se definiše kao prostor otuđenja, prostor bez identiteta, memorije, istorije, kao prostor koji nastaje kao posledica postindustrijskog i umreženog informacionog društva. Reč je o izložbi fotografija u prolazu između Bezistana i Doma Sindikata, a ideja je da ulični koridor koji definiše kao “nemesto”, posredstvom javne umetnosti pretvori u mesto ulične galerije. Na izložbi će biti prikazana mesta za koje autorka smatra da imaju karakteristike “nemesta”, odnosno prostori koji nisu antropološki.


Nikola Trajković je inženjer, pustolov i urbani kreativac. Zakleti Dorćolac koji najviše voli da živi svuda pomalo. Život u Parizu i Istanbulu obogatio je način na koji doživljava modu.

Editors choice