003 Ekspedicija Inex film

“Inex film” je bilo društveno kinematografsko preduzeće, koje se bavilo fimskom produkcijom i distribucijom, i koje je bilo deo nekadašnjeg gigantskog preduzeća pod krovnim nazivom “Inex”. Ovaj gigant je bio jedna od najvećih spoljno-trgovinskih kompanija bivše SFRJ, sa velikom imovinom u zemlji i inostranstvu, čija je vrednost bila procenjena na više stotina miliona evra. Danas je zgrada “Inex filma”, u Višnjičkoj ulici, napuštena i devastirana. U njoj nema više nikakvih tragova o njenoj istoriji, već se jedino može posmatrati kroz paradigmu o brutalnoj kapitalističkoj tranziciji i privatizaciji, čiji smo svedoci u poslednjih dvadesetak godina. Sećate li se filmova, Bube u glavi (1970), Užička republika (1974), Majstori, majstori (1980), Čovek sa četiri noge (1983) ili Oktoberfest (1987)? Ovo su samo neki, od velikog broja naslova, koji su obeležili epohu jugoslovenskog filma, a u čijoj je produkciji ili distribuciji učestvovao i “Inex film”.

“Ekspedicija Inex film” istražuje mogućnosti samoorganizovanja, solidarnosti i “uradi sam” životne filozofije u Beogradu s početka 21. veka. Ona okuplja pojedince i organizacije kojima je neophodan prostor za rad i kulturnu produkciju, a koji pored sopstvenog znanja i volje uglavnom ne raspoložu drugim resursima. Njihov objekat osvajanja, teren raščišćavanja i prostor artikulacije njihovih potreba je zgrada “Inex filma” na Karaburmi. Ovaj objekat, nekada sedište velike firme koja se i sama bavila kulturnom produkcijom, već godinama propada. Aktivnosti u njemu su ujedno i poziv nadležnima da ozbiljnije shvate potrebu za prostorima za umetničko stvaralaštvo i druge neprofitne delatnosti. Događaji koje planiraju da izvedu u ovom prostoru za cilj imaju to da mladi umetnici i umetničke organizacije počnu za stalno da koriste ovu zgradu. U narednom periodu fokus će biti na daljem osposobljavanju samog objekta, kroz radne akcije čišćenja.

007 Ekspedicija Inex film

Do sada su u njoj prikazana razna dela iz oblasti fotografije, slikarstva, grafičkog dizajna i kinematografije. Takođe su održane razne debate, predavanja, razgovori, projekti i mini-radionice. Ovaj objekat i izložbe možete posetiti svakog dana, pa čak i prisustvovati stvaranju dela kao što je npr. izrada grafita na zidovima zgrade “Inex filma”. Lokaciju ove neobične zgrade možete naći na ovom sajtu. Bilo bi lepo kada bi u Beogradu bilo više ovakvih projekata, više fokusa na umetnost i ulepšavanje grada ovakvim poduhvatima.

Ono što bismo mi izdvojili je izložba fotografija mlade i perspektivne umetnice Ive Čukić, pod nazivom “Nemesto događaja”. Iva Čukić je arhitekta i student druge godine doktorskih studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, umetnički smer. Njen dosadašnji rad je u oblasti javnog prostora i javne umetnosti. U okviru izbornog predmeta na drugoj godini izvešće eksperiment u prostoru koji prepoznaje kao “nemesto”. Ovaj pojam se definiše kao prostor otuđenja, prostor bez identiteta, memorije, istorije, kao prostor koji nastaje kao posledica postindustrijskog i umreženog informacionog društva. Reč je o izložbi fotografija u prolazu između Bezistana i Doma Sindikata, a ideja je da ulični koridor koji definiše kao “nemesto”, posredstvom javne umetnosti pretvori u mesto ulične galerije. Na izložbi će biti prikazana mesta za koje autorka smatra da imaju karakteristike “nemesta”, odnosno prostori koji nisu antropološki.


Nikola Trajković je inženjer, pustolov i urbani kreativac. Zakleti Dorćolac koji najviše voli da živi svuda pomalo. Život u Parizu i Istanbulu obogatio je način na koji doživljava modu.

Comments