Pogodan za negu kože, ektoin je prirodna supstanca, izolovana iz bakterije koja preživljava u najekstremnijim okruženjima širom sveta (poput slanih jezera u egipatskoj pustinji). Kao odgovor na ove uslove, bakterija štiti kožu od oksidativnog stresa: sprečava oštećenje ćelija i upale izazvane spoljnim negativnim uticajima, kao što su zagađenje vazduha i UV zračenje.

Ektoin stvara hidratacioni sloj, odnosno, zaštitnu barijeru na površini kože, što ga čini idealnim sastojkom za održavanje optimalnog nivoa vlage.

Zahvaljujući ovim svojstvima, ektoin važi i za vredan anti-age sastojak koji pomaže u elastičnosti i čvrstoći kože. Smanjuje pojavu finih linija i bora, poboljšava teksturu, povećava elastičnost i promoviše obnavljanje kožne barijere. Pošto smanjuje uticaj štetnih sunčevih zraka i pomaže u borbi protiv upalnih procesa, ektoin ujedno sprečava gubitak elastičnosti i pruža jedriji izgled kože. Ektoin se na tržištu najčešće može naći u obliku kreme ili seruma.

Kako se koristi ektoin za negu kože?

Ektoin ima slične prednosti kao hijaluronska kiselina i niacinamid – upravo zbog pružanja dubinske hidratacije i popravljanja teksture kože. Ono po čemu se ekotin bitno razlikuje jesu njegova antioksidativna svojstva, zahvaljujući kojima efikasno smanjuje upale i umruje kožu – baš to ektoin čini vrhunskim proizvodom protiv starenja.

Da bi se povećala efikasnost preparata za negu, čija formula sadrži ektoin, preporučuje se da ga kombinujete sa proizvodima za osetljivu kožu. Funkcioniše i sa drugim hidratantnim sastojcima, uključujući sredstva za zadržavanje vlage, kao što je hijaluronska kiselina, i umirujućim sastojcima, poput niacinamida

Možete ga pronaći i u kombinaciji sa drugim jedinjenjima kao što su peptidi, tako da ne treba da se plašite da napravite sopstvene hidratantne koktele za kožu koje ćete po potrebi naneti na celo telo.

Kakvoj koži je namenjen ekotin?

Ektoin je pogodan za sve tipove kože i zbog svojih umirujućih svojstava, povoljan je za one sa suvim i osetljivim tenom, koji je sklon upalama. Pošto se pokazalo da ektoin štiti od stresnih faktora iz okoline, kao što su UV zračenje i zagađenje vazduha, ovaj sastojak takođe može da se koristi kao anti-age sredstvo.

Trenutno nema dokaza koji bi sugerisali da je ektoin štetan za trudnice ili dojilje, ali uvek se preporučuje da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom pre upotrebe bilo kog novog proizvoda tokom trudnoće ili dojenja. Odojčad i mala deca takođe treba da izbegavaju ovaj sastojak, kao i oni sa upalnim problemima sa kožom, kao što su atopijski dermatitis i psorijaza, jer ektoin može izazvati neželjenu reakciju.

Ektoin se može koristiti za negu suvih delova tela

Jedna od najvažnijih stvari, koje ljudi često zaboravljaju je da je koža najveći organ. Čak i ako imate kombinovanu ili masnu kožu, ektoin bi i dalje mogao da bude adekvatan sastojak za negu suvih i grubih delova kože kao što su laktovi, kolena ili pete. Uz redovnu upotrebu možete stvoriti zaštitnu barijeru, nahraniti kožu, i dati joj mekšu, glađu teksturu i jedriji izgled.

Pročitajte i ovo: Maska od semenki korijandera je novi beauty hit: Zateže lice i pruža efekat prosvetljenja tena

Naslovna fotografija: instagram.com/elissejosonn

Kristina Page

Comments