Kakvo je vaše iskustvo sa osećanjima? Shvatate li kako su emocije fantastične, istražujete li njihovo bogatstvo, pitate li se čemu vam služe? Emocionalna inteligencija nije nešto što možete izmeriti – to je mera vašeg iskustva, a možda i same ljudskosti.

Šta je emocionalna inteligencija

Emocionalna inteligencija odnosi se na sposobnost da razumete, upravljate i koristite svoje emocije, da biste komunicirali sa drugima i bolje upoznali sebe. To uključuje i sposobnost da tumačimo i reagujemo na osećanja drugih – a tu mogu nastati nesporazumi. Preplavljujuće emocije mogu suziti perspektivu i smanjiti moć da uvidimo i shvatimo gledište druge osobe. Razumevanje različitih perspektiva i emocija je od ključne važnosti u svakoj vrsti sukoba, jer jedino tako možemo pronaći rešenja i kompromise.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)


Drugim rečima, emocionalna inteligencija može biti ključna za zdravlje i stabilnost naših odnosa, jer ona omogućava da komuniciramo efikasno i sa poštovanjem, na brižan i saosećajan način, umesto da reagujemo sa nabojem i frustracijom.

Kako da procenite svoju emocionalnu inteligenciju

Osoba sa niskom emocionalnom inteligencijom može imati teškoće u kontroli i razumevanju osećanja, može biti obuzeta ljutnjom i besom i nesposobna da shvati zašto, ili da se uopšte zapita zašto se tako oseća. Emocionalni izlivi dovode do loše komunikacije i teškoća u održavanju odnosa, osoba sa niskom EQ sklona je da stalno govori o sebi, izražava čvrsta različita mišljenja i stavove, okrivljuje druge, ima manjak empatije i teškoće u prevazilaženju teških situacija i turbulentnih vremena.

Osobe sa visokom emocionalnom inteligencijom se dobro slažu sa ljudima i pokazuju iskreno interesovanje za druge, razumeju sopstvene slabosti i snage, preuzimaju odgovornost za svoje postupke i greške, umeju da opišu kako se osećaju, čak i u teškim situacijama, imaju osećaj brige i empatije, visok nivo samopouzdanja i samoprihvatanja.

Pročitajte i ovo: 5 pokazatelja emocionalne inteligencije u vezi

Načini da se emocionalna inteligencija poveća

Ne prepuštajte se reakcijama

Ako ste skloni da reagujete pod nabojem, dobro vam je poznato osećanje kajanja koje dolazi kad se smirite – nije trebalo da kažete to što ste rekli ili uradili dok ste bili besni i niste mogli jasno da razmišljate. Reakcije pod nabojem su najčešće štetne i za vas i za druge i zato, kad vas nešto trigeruje, pritisnite pauzu, napravite mentalni korak unazad i dišite duboko, da biste se stabilizovali. Zatim prepoznjate kako se osećate i imenujte svoje osećanje, ili mešavinu osećanja. Razmislite malo o tome, dok prihvatate svoja osećanja i dajete sebi dozvolu da ih imate i osećate, ali im ne dajete vlast nad svojim postupcima. Kada to utvrdite, možete razmišljati o najboljem načinu da odgovorite, iznesete svoja osećanja, započnete dijalog…

Tražite povratne informacije

Jednostavnije rečeno, pitajte bliske osobe – oni koji vas dobro poznaju, verovatno vrlo dobro znaju kolika je vaša emocionalna inteligencija. Možete ih zamoliti da je ocene na skali od jedan do deset – možete biti neprijatno iznenađeni njihovom procenom. Prvi korak ka povećanju vašeg EQ-a može biti prihvatanje ocene koju su vam dali ljudi čije mišljenje cenite i razumevanje sopstvenog ponašanja, onako kako ga drugi vide.

Emocionalna inteligencija i aktivno slušanje

Svesna komunikacija se uči i ona umnogome unapređuje emocionalnu inteligenciju – što bolje komunicirate, to više uviđate svoje i partnerove slabe strane, prema kojima treba da budete nežni i ljubazni. To znači da ne razmišljate o tome šta ćete sledeće reći, već da se potpuno predate pažljivom slušanju i nastojanju da razumete ono što druga osoba izlaže. To znači da obraćate punu pažnju i pokušate da se stavite na mesto druge osobe. Da razumete zašto se oseća uznemireno ili povređeno i da se ne branite ako se tako oseća zbog vas, jer ona ne govori o vama, nego o svojim osećanjima.

Dok slušate, održavajte kontakt očima, potvrđujte verbalno i neverbalno, povremeno parafrazirajte ono što ste čuli, da proverite da li ste dobro shvatili i postavljajte pitanja podstičući drugu osobu da bolje razjasni ono što pokušava da kaže.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Emocionalna inteligencija i odgovornost

Preuzmite odgovornost za svoje postupke. Ako ste nekog povredili, priznajte to, čak i ako ste to učinili nenamerno ili nesvesno, ili sa dobrom namerom. Prepoznavanje sopstvene uloge u tome kako se neko oseća i iskreno izvinjenje zbog nečeg što ste rekli ili uradili, a što nije bilo prikladno, podržava samosvest i sposobnost da regulišete svoja osećanja.

Postanite svesniji svojih slabosti i prednosti

Veću svesnost o svojim slabostima i prednostima možete razviti putem povratnih informacija. Tako možete naučiti da bolje razumete na čemu treba da radite kada je u pitanju komunikacija i emocionalna inteligencija. Shvatanje gde ne uspevate da se poboljšate vodi vas putem ličnog rasta ka većem samootkrivanju, prihvatanju sebe i boljim odnosima sa drugima.

Kad počnete da posmatrate svoje emocije i da radite kroz njih, vaša emocionalna inteligancija napreduje, vi učite i postajete bolji i zadovoljniji sobom i svojim životom.

Pročitajte i ovo: Od čega se sastoji emotivna inteligencija i kako je povećati

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments