Kada se u vezi osećate prazno, ili kao da vam nešto nedostaje, iako se sve dobro odvija – verovatno ne ispunjavate svoje emocionalne potrebe, kojih možda niste ni svesni. Možda se ne osećate sasvim sigurno, ili shvaćeno i vrednovano, ili nemate osećaj povezanosti i poverenja. A snaga vaše veze zavisi od ispunjavanja emocionalnih potreba.

U savremenim odnosima, emocionalne potrebe su postale prioritet – nekad se govorilo o seksualnim potrebama, a emocionalne su obuhvatane opštim pojmovima, kao što je ljubav i osećaj ispunjenosti. Danas shvatamo kompleksnost seksualnosti i emocija, nastojeći da osvestimo i ispunimo svoje potrebe u vezi.

Svaka veza je drugačija i svaki par nastoji da pronađe svoje načine da se uskladi i poveže, ali ove emocionalne potrebe su dobra polazna tačka za razmatranje da li vi i vaš partner dobijate ono što vam je potrebno u odnosu.

Osnovne emocionalne potrebe u vezi koje treba da razmotrite

Emocionalne potrebe izražavanja naklonosti

Izražavanje naklonosti u vezi odnosi se na fizički dodir, seksualnu intimnost, reči i gestove ljubavi – na takozvane jezike ljubavi, kojima se povezujete i postižete bliskost.

Ne pokazuju svi naklonost na isti način, ali svesnost o različitim jezicima ljubavi pomaže da se prilagodimo i priđemo jedni drugima na načine koji ispunjavaju ove emocionalne potrebe. Neko ko nije sklon da daje izjave ljubavi, mogo bi pokazivati svoju naklonost pažljivim postupcima, a njegov partner bi mogao da prepozna ovaj jezik ljubavi i da i sam obrati više pažnje na svoje gestove, kao i da zamoli partnera da mu češće upućuje reči koje njemu mnogo znače.

Ako se različitost izražavanja naklonosti ne prepozna i ne vrednuje, ili se nivo izražavanja naklonosti promeni, nastaje zabrinutost i udaljavanje, a da biste saznali šta se dešava, neophodno je da o tome razgovarate.

Osećaj prihvaćenosti i pripadnosti

Kad znate da vas partner prihvata onakve kakvi ste, oećate se dobro i sigurno, ali prihvaćenost se odnosi i na uključivanje i pravljenje mesta u svom životu za drugu osobu, koje stvara osećaj pripadnosti.

Osećaj pripadnosti se povećava kad upoznajete porodicu i prijatelje partnera, planirate aktivnosti koje ćete raditi zajedno, delite snove i ciljeve za budućnost, savetujete se prilikom donošenja odluka.

Ako vas partner ne uključuje u određene delove svog života, može imati dobre razloge za to, ali može stvoriti osećanje da niste potpuno prihvaćeni, što može stvoriti nesigurnost. Razmislite o tome koliko vi uključujete partnera u svoj život i razgovarajte o tome na koji način biste želeli da budete više uključeni.

Emocionalne potrebe validacije

Validacija dolazi od osećaja da vas partner razume – čak i kad se ne slažete, u stanju ste da shvatite međusobne zabrinutosti i razumete odakle one dolaze. Većini osoba je važno da budu na istoj „talasnoj dužini“ sa partnerom, a kada ne shvataju u potpunosti različitu perspektivu (ili njihova nije shvaćena), osećaju se nepovezano. Međutim, ako partner u potpunosti odbaci vaša osećanja, možete se osećati ne samo neshvaćeno, već i povređeno i nepoštovano.

Kada se generalno osećate potvrđeno u vezi, lakše ćete se nositi sa trenucima nerazumevanja i izostankom validacije. Ali ako se stalno osećate kao da se vaš glas ne računa, stvoriće se ogorčenost koja potkopava vezu.

Pročitajte i ovo: Zabavni načini da stvorite emocionalnu bliskost dok se veza razvija

Osećanje autonomije

Vremenom, veza se produbljuje i partneri se usklađuju, deleći interesovanja, aktivnosti, vrednosti i brojne aspekte svakodnevnog života. Možete uživati u toj povezanosti i osećaju da sve više postajete MI, ali možete osećati da vas zajedništvo apsorbuje i da je vaše JA sve manje i nevažnije.

Zajedništvo jača vezu, ali od suštinskog je značaja da zadržite osećaj sebe i to spada u esencijalne emocionalne potrebe u vezi. Mnogi parovi to previđaju, odnosno, postaju svesni da im je veza „tesna“ tek kad shvate da su svoj život potpuno organizovali i prilagodili partnerstvu. Neophodno je da svako sačuva svoju autonomiju, da ima svoje hobije, ciljeve, prijatelje – nezavisno od partnera.

Ako osećate da ste počeli da gubite identitet, napravite korak unazad i razmotrite situaciju – ovo se možda dešava prirodno, kako se bliskost povećava, ali možda se trudite da se što više prilagodite kako bi veza uspela i u tom naporu gubite sebe.

Odražvanje individualnih interesovanja i aktivnosti može ojačati vezu i učiniti je zabavnijom – povežite se ponovo sa prijateljima ili se vratite hobijima i interesovanjima koja ste zapostavili.

Emocionalne potrebe sigurnosti i poverenja

Sigurnost uključuje mnogo stvari – saznanje da partner poštuje vaše granice, da možete bezbedno podeliti svoja osećanja (da neće iskoristiti vašu „slabost“ protiv vas), fizičko osećanje bezbednosti, uvernost da vas partner podržava i da je uvek tu za vas.

Postavljanje jasnih granica pomaže da se poboljša osećanje sigurnosti – na primer, ako partner ima „kratak fitilj“ možete mu reći da nećete razgovarati sa njim kad je nervozan i podiže ton i držati se toga.

Emocionalne potrebe u vezi se prelivaju jedna u drugu i zajedno čine konstrukciju vašeg odnosa – a poverenje i sigurnost ne idu jedno bez drugog. Kada nekome verujete, osećate se sigurno, jer znate da mu je stalo do vaših osećanja i da vodi računa. Poverenje se zaslužuje, gradi i održava potvrđivanjem – ali se može izgubiti u trenutku. Narušeno poverenje se ponekad može popraviti, uz obostran trud i ulaganje, ali potrebno je da oboje znate tačke „kršenja dogovora“ – to su stvari oko kojih nema pregovora i koje ne možete i nećete da prihvatite.

Izražavanje empatije

Sposobnost empatije je neophodna u romantičnim vezama, jer pomaže da ljudi bolje razumeju međusobne emocionalne potrebe, da izađu jedno drugom u susret ili postignu kompromise i da grade dubok osećaj povezanosti.

Empatija omogućava da razumete partnerovu situaciju i način razmišljanja, čak i kada vas njegovo ponašanje naljuti i povredi. Na primer, partner je zaboravio vaš rođendan ili godišnjicu i u prvom trenutku ste ljuti i povređeni, ali zatim počinjete da razmatrate njegovu situaciju. U poslednje vreme ima mnogo briga i pod velikim je stresom, anksiozan je i loše spava – veliki deo njegove emocionalne energije uložen je u rešavanje nekog problema ili neki veliki projekat od koga ima velika očekivanja.

Glava mu je puna i nije tako čudno što je potpuno zaboravio na važan datum u vašem životu. Znate da to nije uradio namerno i da mu je krivo zbog toga. Vaše razumevanje pomaže da prihvatite ono što se dogodilo, da pokažete saosećanje i pružite oproštaj, što može povećati bliskost. Kada empatija izostaje, može doći do sukoba ili emocionalnog udaljavanja na druge načine.

Emocionalne potrebe se vremenom menjaju

Prepoznavanje i ispunjavanje emocionalnih potreba osnažuje vašu povezanost i deo je dinamike odnosa. Tokom života, možete imati različite potrebe u različitim fazama, a vaše emocionalne potrebe se mogu promeniti unutar odnosa, kroz lični i zajednički rast.

Normalno je da se vremenom otkrivaju potrebe koje ranije niste razmatrali i normalno je da se vaše potrebe razvijaju u različitim pravcima. Neko može u startu više vrednovati osećanje pripadnosti nego ljubavna osećanja i može mu biti važnije poverenje i sigurnost nego fizička intimnost – ili ove emocionalne potrebe mogu vremenom postati važnije. Takođe, potreba za autonomijom bi mogla vremenom postati važnija od osećanja povezanosti.

Uz svu važnost prepoznavanja i ispunajvanja emocionalnih potreba, istina je da partner nije dužan da ispunjava vaše emocionalne potrebe, kao ni vi njegove – svako je odgovoran za svoje potrebe i svoja osećanja.

Ne treba da očekujete da ćete sve svoje potrebe ispuniti u vezi i od ključnog je značaja – za ličnu dobrobit i za stabilnost odnosa – da svako pronađe načine za ispunjavanje svojih potreba, sam ili kroz smislene odnose sa drugima.

Najvažnije je da kroz ostanete otvoreni i da sa partnerom uvek komunicirate iskreno, sa empatijom i razumevanjem.

Pročitajte i ovo: Šta su emocionalne granice i kako da ih postavite u vezi i bliskim odnosima

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments