Rafael Nadal došao je u žižu javnosti zbog tretmana plazmom koji je koristio da brže zaleči koleno. Time će se sada pozabaviti posebna antidoping komisija – treman je trenutno dozvoljen, ali se sumnja da osim lokalno, daje energetski podsticaj celom organizmu.

U svetu lepote, ovim se istim tretmanom “dopingovala” Kim Kardašijan (Kardashian), i obznanila svetu svoje lice namučeno bockanjem.

Nedugo potom je i Žizel Bundšen (Gisele Bundchen) pred objektive okrenula lice sa krvavim flekicama nakon PRP tretmana.

Najneobičnije od svega je što ovaj tretman u stvarnosti nimalo ne liči na video koji je prikazan u epizodi “Kortney & Kim Take Miami“ u martu ove godine. Dr Danniel Sister, pionir ovog tretmana u Engleskoj, za cosmeticouch.com izjavio je da je ovaj video „loša šala“, jer se u njemu vidi špric sa krvlju, dok se u pravom PRP tretmanu u lice ubrizgava plazma, providna žućklasta tečnost. To će vam reći i naši lekari koji rade ovaj tretman…

Manje je poznato da se ovaj tretman radi kod nas, i to za obične smrtnice koje slike mogu da objave samo na svojoj Facebook stranici.

1 kim kardashian Estetska hirurgija: Šta je zajedničko Rafi Nadalu i Kim Kardašijan?

Kim nakon “vampriskog facelifta”

Tretman plazmom – planetarni hit

PRP (platelet rich plasma) je “zvanično” ime tretmana, a kod nas ćete ga naći i pod imenima: “autologna plazma stimulacija”, “growth faktor”, ili “tretman plazmom obogaćenom trombocitima”… U svetu su ga mediji prozvali “drakula tretman” ili „vampriski fejslift“.

O čemu se radi? Gde je tu krv?

Par epruveta krvi izvadi vam se iz vene, i to je jedini trenutak u kom se vidi krv!

2 kim kardashian Estetska hirurgija: Šta je zajedničko Rafi Nadalu i Kim Kardašijan?

Da li verujete da se ovakvim špricem uzima krv?

Epruveta ide na 5 minuta u centrifugu čime se na vrhu izdvoji čista krvna plazma, žućkata tečnost, a crvena krvna zrnca padaju na dno. Ovako dobijena plazma sadrži 4 puta veću koncentraciju trombocita, u kojima su faktori rasta koji, veruje se, ubrzavaju regenraciju tkiva. Plazma (a ne krv!) ubrizgava se metodom mezoterapije u lice.

Šta je ovde dobro?

Plazma je naše vlastito tkivo pa nema alergijskih reakcija.

– Više od deset godina koristim hijaluronske filere, a plazmu pet, pa mogu slobodno da kažem da je plazma, od naše vlastite krvi, bezbednija čak i od hijalurona – kaže dr Jasmina Lalošević, pionir estetske upotrebe plazme kod nas.

Osim mezoterapijski, plazma se, uz pomoć specijalnog seruma, može pretvoriti u gel i koristiti kao filer da popuni bore.

Trombociti iz plazme mogu da podstaknu regeneraciju kolagena i elastina za elastičnost kože, a kažu da odlično deluje na fleke, ožiljke od akni, strije, ali i na rast kose.

Plazma plus mast?

Plastični hirurzi rade kompleksnije tretmane koji kombinuju dva naša tkiva, mast i plazmu.

– U trombocitima iz naše krvi nalaze se faktori rasta, koje stimulišu tkivo na rast. Samo ubacivanje PRP – plazme ne može da rezultira značajnim estetskim pomakom poput kombinacije PRP i masti, koja ima veliki potencijal rasta i dobru prokrvljenost. Mast koja se uzima s leđa, bokova, stomaka, kolena…, se prerađuje i meša sa plazmom, pa zatim vraća u region koji želimo da promenimo, podmladimo ili podebljamo – kaže dr Violeta Skorobać Ašanin, naš iskusan plastični hirurg.

3 kim kardashian Estetska hirurgija: Šta je zajedničko Rafi Nadalu i Kim Kardašijan?

3. Dok se na licu Kim radi “dermapen” tretman bockanjem špric s krvlju tu je samo kao zastrašujući efekat

Da li je Kim uopšte radila PRP tretman?

Krv prikazana u špricu je marketinški efekat – kako bi sve delovalo uzbudljivije. Baš kao i ogromni špric kojim su Kim, navodno, izvlačili krv iz vene. U stvarnosti se u kožu ubacuje plazma minijaturnim iglicama, skoro bez bola.

A odakle bol i otečena, ranjena koža? Ono što je Kim bolelo je tretman „dermapenom“ kombinovan sa PRP tretmanom, što se jasno vidi na fotografijama.

Šta je “dermapen“? Mnoooogo bockanja sitnim iglicama…

Ali, tome ćemo pisati u sledeći put…

Više o raznim upotrebama PRP plazma tretmana pročitajte u Estetska.com.


Ljiljana Maričić Grujić je urednica Internet stranice Estetska.com i urednica časopisa Estetika – hirurgija&kozmetika.

 

Comments