U stresu koji je nastao kao posedica svakodnevnog života, svakome od nas potrebno je nešto što će nam oplemeniti dane, učiniti ih vedrijim i smislenijim i dati im notu boje, u moru sivila. Kako bi se izrazili u trenucima u kojima im reči nisu dovoljne i kako bi ulepšali živote sebi i drugima, ljudi su kreirali umetnička dela. Možemo dugo debatovati o tome koja je inicijalna svrha umetnosti i koja je vrednost umetničkog rada u odnosu na praktičan rad koji rezultuje korisnim produktom, ali tu diskusiju sačuvaćemo za drugi teks. U ovom tekstu se fokusiramo na mogućnost umetnosti da našu egzistenciju učini potpunijom i lepšom, a evo na koji način možete uvesti umetničke prakse i dela u svoj život, i time sebi učiniti jednu od najvećih usluga u životu.

Istražite lokalnu umetničku scenu

Istražite lokalnu scenu umetnika, ilustratora, slikara, vajara, dizajnera… veoma je moguće da u istom gradu kao i vi živi i radi neko čija će vas dela u potpunosti opčiniti, pokrenuti i koja će vam dati novi smisao životu. Neko sa čijim radom ćete rezonovati. Velika prednost lokalnih umetnika je i ta što uvek postoji šansa da ih upoznate, kao i da nabavite neko od njihovih umetničkih dela. Takođe, njihove izložbe biće vam na raspolaganju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FLWHRS (@flwhrs)

Pratite otvaranja izložbi

I kada smo kod izložbi, verujte nam, u gradu se dešava daleko više izložbi nego što ste toga možda svesni. Vreme je da počnete da pratite programe lokalnih galerija i obilazite otvaranja izložbi, na kojima često možete saznati neke od informacija koje vam inače ne bi bile dostupne. Još jedna prednost izložbi je što na njima u umetničkim delima možete uživati u njihovom punom sjaju, i u kontrolisanoj postavci koja je kreirana tako da od dela koje posmatrate dobijete najviše. Posmatranje dela uživo ne može se meriti sa posmatranjem na ekranu, a u odlascima na izložbe svakako možete upoznati i mnoštvo novih, kreativnih i zanimljviih ljudi.

Kreirajte galerijski zid u stanu

Sada, kada ste malo sigurniji u ono što vam se od umetničkih dela, estetike i pravaca dopada – možete kreirati jedinstveni galerijski zid u stanu, u kojem ćete moći svakodnevno da uživate. Naravno, ukoliko je neko od dela koja ste nabavili samodovoljno i ne “traži” druga dela oko sebe, možete i samo za njega ostaviti jedan prazan zid – kako bi ono došlo do izražaja. Kreirajte galerijski zid polako i po svojoj meri, a slobodno ga zatim tokom godina možete unapređivati i menjati.

Comments