Zima zahteva sasvim drugačiju negu kože u odnosu na druga godišnja doba. Hladnoća utiče na čitavo telo, tako i na lice i kosu. Zimi je vazduh suv što u kombinaciji sa hladnim vetrovima može naštetiti koži lica. Od zimskog vremena lice može pocrveneti, a ako vam je koža osetljiva mogu se pojaviti čak i opekotine od ledenog vetra.

Postoji više razloga zašto nastaje crvenilo u zimskim danima i potrebno je da otkrijete uzrok kako biste mogli uticati na ovaj problem.

Razlozi zašto koža crveni u zimskim mesecima

Dodir ledenog vazduha uopšte ne prija koži, naročito onoj koži kojoj je narušena prirodna zaštitna barijera. Kada je napolju minus i duva jak vetar, sasvim je normalno da vaše lice dobije crvenilo zato što je vetar osušio sva ulja koja kožu čine hidriranom i mekom.

Simptomi su slični kao kod opekotina sunca. Koža je osetljiva na dodir, imate osećaj da peče, da je zategnuta – sve je to prilično neprijatno.

Drugi faktor su opekotine od sunca. Da, čak i po ovako hladnom vremenu možete dobiti opekotine, naročito ako ste na zimovanju i ceo dan provodite u skijanju. Nije uopšte čudno da se sa zimovanja vratite sa pocrnelim licem.

No, kako biste sprečili pojavljivanje opekotina, potrebno je da i u letnjim i u zimskim mesecima mažete kremu sa zaštitnim faktorom. U toku zime dovoljno je da SPF faktor bude 30. Mažite ga nekoliko puta u toku dana, a obavezno ujutru kada završite sa nanošenjem seruma i hidratantne kreme.

Comments