Kad je Harry Potter and the Philosopher‘s Stone prvi put premijerno prikazan u bioskopima 2001. godine, fanovi serijala J. K Rowling bili su više nego ekstatični, dok su novajlije franšize počinjale da razumeju oko čega se digla tolika pompa. U to vreme, Potterheads širom planete su upravo završavali sa proždiranjem 600 stranica knjige Harry Potter and the Goblet of Fire, pa su konačno mogli da spoje likove s imenima voljenih junaka. Dok su Harryja, Rona, Hermione i druge đake tumačili relativno nepoznati glumci, mnogo nastavnika i starijih likova su već bili poznati među zrelijom publikom. Danas, 20 godina nakon premijere prvog filma iz franšize, osvrnuli smo se na to šta u aktuelno doba rade Daniel, Rupert, Emma i mnogi drugi učesnici jedne od najpopularnijih filmskih saga na svetu…

Daniel Radcliffe (Harry Potter)

Dečak koji je preživeo je postao auror, dok je dečak koji ga je igrao pronašao slobodu i finansijsku sigurnost za ceo život – bejavši primarno lice ekstremno lukrativne franšize. U intervjuu za Empire Magazine u februaru 2021, Radcliffe je istakao kako mu je Harry Potter dopustio da eksperimentiše sa “čudnim” ulogama, kao sa onim u filmovima Swiss Army Man i Guns Akimbo. Njegov poslednji projekat je antologijska komična serija Miracle Workers, gde igra anđela, princa i sveštenika. Sledeće godine ćemo ga gledati u ostvarenju The Lost City, sa Sandrom Bullock i Bradom Pittom.

Rupert Grint (Ron Weasley)

Najbolji prijatelj, a potom i zet Harryja Pottera oprobao se u nekoliko filmova nakon franšize koji, nažaslot, nisu naišli na veliki komercijalni uspeh. Više je aktivniji u televizijskim projektima. Od 2017. godine, videli smo ga u Netflixovoj seriji, crnoj komediji Sick Note, potom rimejku krimi komedije Snatch, i u BBC mini-seriji The ABC Murders. Njegov najskoriji hvaljeni projekat je horor serija Servant na Apple TV+.

Emma Watson (Hermione Granger)

Od glavnog trija, Emma je ostvarila najviše uspeha, iako je poslednju rolu zaigrala pre dve godine, kao Meg March u oskarovskom filmu Grete Gerwig, Little Women. Nakon portretisanja “najpametnije veštice svoje generacije”, Emma se, između ostalog, pojavila u The Bling Ring filmu Sofie Coppole, u The Perks of Being a Wallflower Stephena Chobskyja, i Disneyjevom rimejku Beauty and the Beast. Watsonova je diplomirala englesku književnost na Braun univerzitetu i, u toku covid-19 pandemije, objavila na Instagramu da je svoje vreme iskoristila učeći o kreativnom procesu iza kamera. Možda ćemo je uskoro videti u ulozi reditljke!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (Fanpage) (@_emma__watsons_)

Michael Gambon (Albus Dumbledore)

Prvi glumac koji je tumačio direktora škole Hogwarts, Richard Harris, preminuo je ubrzo nakon premijere drugog filma franšize, Harry Potter and the Chamber of Secrets. Kao već etablirano ime britanske filmske i TV industrije, Michael Gambon je preuzeo rolu od Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Od završetka sage, pojavio se u velikom broju filmova, serija i pozorišnih predstava, od kojih se izdvajaju triler Cordelia, biografski Judy i Amazon serija Fortitude.

Maggie Smith (Minerva McGonagall)

Maggie Smith važi za nemerljivu silu! Ima 86 godina i ne pada joj na pamet da prekine s radom. Briljirala je u seriji Downtown Abbey gde je krala svaku scenu, kao i u pratećem filmu. Nastavak, pod nazivom Downtown Abbey: A New Era zakazan je za 2022. godinu.

Alan Rickman (Severus Snape)

Voleli ga ili ne, ima li boljeg Severusa Snapea od Alana Rickmana? Iz tog razloga nije ni čudo što je 2016. godine Harry Potter fanove pokosilo kad su čuli da je Rickman preminuo od raka pankreasa. Njegova poslednja uloga je bila plava gusenica u Alice Through the Looking Glass.

Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid)

Brižnog polu-džina portretisao je Coltrane koji je uspešnu karijeru negovao i pre i posle franšize. Nedavno se pojavio kao glumac, pisac i režiser Orson Wells u serijskoj komediji Urban Myths. Takođe, zaigrao je sa Harry Potter koleginicom Julie Walters u Hulu mini-seriji National Treasure.

Comments