Odakle nam dolazi kombucha?

Kombuha ima veoma dugu istoriju, a koristila se u Kini još pre više od 2000 godina. Postoji legenda da su ratnici iz vojske čuvenog vojskovođe Džingis Kana pili kombucha napitak, jer im je davao snagu i čuvao ih od bolesti. Iako ne možemo znati da li je ova priča istinita, neporecivo je da je ovaj napitak aktuelan već dugi niz godina i da njegova popularnost samo raste. Sigurni smo da će se kombucha održati i u narednom periodu, a jedva čekamo da saznamo nove načine na koje kombucha napitak možemo primeniti u nezi.

Koji su to benefiti kombucha napitka po naše zdravlje?

Kao što smo napomenuli, kombucha napitak bogat je organskim kiselinama, enzimima, folnom kiselinom i vitaminom B – a svi ovi pomenuti sastojci pozitivno utiču na naš digestivni trakt, kao i na održavanje dobrog imunog sistema – a nakon 2020. godine i više smo nego svesni koliko je značajno da imamo jak imunitet koji će nas sačuvati od neželjenih bolesti. Takođe, kombucha podstiče rad bubrega i jetre, može u maloj meri sniziti visok krvni pritisak ili nivo holesterola, a vitamin B u kombucha napitku utiče na zdravlje i revitalizaciju vaše kose.

Da li je kombucha napitak dobar za vašu kožu? 

Kombucha napitak jeste dobar za vašu kožu, a evo i zašto ga sve ćešće srećemo u mnogobrojnim skincare rutinama. Njegov jedinstveni blend antioksidanasa i probiotika je tačno ono što je našoj koži potrebno, jer se oni bore protiv spoljašnjeg zagađenja, koje je jedan od najgorih neprijatelja naše kože i koje čini da ona brže stari. Takođe, istovremeno, sastav kombucha napitka održava dobar nivo bakterija u našoj koži koje je čine zdravom i jedrom. Naša kožna flora je čitav mali ekosistem bakterija koje čine barijeru naše kože čvrstom i jakom, i veoma je važno da je održavamo kako treba. Dakle, ukoliko želite da svoju kožu učinite što otpornijom na spoljašnje uticaje i njenu floru što stabilnijom (kako bi se adekvatno borila protiv štetnih uticaja), kombucha je pravi izbor za vas.

Naslovna fotografija: instagram.com/ohmykombucha.kz

Jovana

Comments