Leto, sunce, odmor… šta više podseća na sve ovo zajedno (a da nije more!) ako ne festivali! Naravno, muzički festivali su nešto za šta ljubitelji muzike praktično žive i štede cele godine. Pratimo novitete i jedva čekamo da izađu lineupovi naših omiljenih festivala, pa da krene kombinovanje gde, sa kim i na koliko dana se možemo uklopiti. Jer istina je, nema “letnjijeg” osećaja od onog kada rasterećena briga i obaveza izlaziš iz voza i pravo na žurku do jutra pod vedrim nebom, i nastup omiljenog benda uživo. Magično svitanje i neverovatne uspomene, toplo vreme, neprospavana noć i neizreciva sreća što si konačno otišla na festival o kom tako dugo maštaš. Ipak pored sjajnog repertoara postoje još neke stvari koje utiču na to kakav je neki festival i koje ga čine neverovatno posebnim. Naravno, ekipa sa kojom ideš je ta koja čini sve posebnom avanturom pa i najregularniji odlazak do prodavnice na ćošku, a kamoli odlazak na festival ali ne pričamo o tome. Za istinski dobar muzički događaj neophodna je i dobra lokacija. Razmisli samo, Coachellu na primer u izvesnoj meri onim što jeste čini i lokacija, a o Burning Manu i da ne govorimo (iako on nije muzički ali govorimo o važnosti lokacije).

I zato dok su nam regularni festivali možda pomalo i dosadili, a pre festivalskog zahuktavanja, otkrivamo ti neka nova mesta koja će očarati i zaljubljenike u muziku kao i one zaljubljene u arhitekturu. Neke od najboljih festivala se održavaju na najneverovatnijim lokacijama od dvorca iz 15. veka do vulkanske pećine.  Prati nas!

UVA

Descalzos Viejos SL, Ronda, Španija; 8. – 10. jun

Ove godine UVA festival preuzima manastir na liticama stene, praktično ugrađen u nju, koji potiče iz XV veka, a već neko vreme se koristi kao podrum vina i zajedno sa vinogradom.  Ponuda za ljubitelje zvuka je izuzetno široka, budući da će pored tri stejdža dosta veliki akcenat biti i na programu vizuelnih umetnosti. Festivalci koji žele da začine svoj boravak ovde sa još malo arhitekture Ronde treba da znaju da su na samo 10 minuta vožnje od Puento Nuevo- mosta koji se proteže na visini od 120 m iznad provalije.

Comments