Tadija Miletić, mladi dramaturg koji radi u “Operi i teatru Madlenianum”, ostvario je saradnju sa Elin de Kat (Eline de Kat), umetničkom direktorkom “Opere” u Monte Karlu. Od gospođe Kat je dobio poziv da asistira tokom rada na operi Đuzepea Verdija (Giuseppe Verdi) “Stifelio”. U Monte Karlo odlazi prvog aprila i ostaje skoro mesec dana. Za ovu operu dirigent je Mauricio Beninji (Maurizio Benini), u režiji Gaja Montavona (Guy Montavon), direktora “Opere” iz Erfurta, a glavnu ulogu peva čuveni argentinski tenor Hose Kura (José Cura). Inače, Tadija će tokom boravka u Monte Karlu biti smešten u stanu Madlene Cepter (Madlena Zepter), koji je od nje dobio na korišćenje. Tadija Miletić je završio srednju muzičku školu “Stanković” – tri odseka: klavir, solo pevanje i muzičku teoriju.

Tadija Mileti  figura Evropski uspeh mladog dramaturga Tadije Miletića

Godine 2011. diplomira dramaturgiju na Fakultetu umetnosti, u klasi Siniše Kovačevića

Od 2007. godine radi u “Operi i teatru Madlenianum”. Do sada je imao pet profesionalnih asistencija režije, a na nekoliko projekata je radio kao dramaturg, najskorije na operi “Čarobna frula” koja je imala svoju premijeru u februaru mesecu ove godine. U “Madlenianum”-u je u prvih nekoliko godina rada imao i pevačke uloge u operama i mjuziklu. Godine 2008. je bio predsednik žirija u kategoriji DZD, pri 14. festivalu pozorišnih predstava za decu “Festić”, a od 2008. radi za “Bitef” festival kao vođa trupe.

U “Bitef”-u 2011. pokreće projekat formiranja arhiva i sakupljanja muzejske građe, koji je u toku. Iste godine u decembru, zajedno sa dvadesetak uspešnih mladih umetnika formira organizaciju “Kulturni Element”, koja ima za cilj prezentaciju i unapređivanje kulture i kulturne svesti u zemlji.

Comments