Mada će je proslaviti pesma o euforiji, ova dvadesetdevetogodišnja devojka sinoć je bila sve samo ne euforična i uzbuđena. Skromno se osmehujući i vrteći glavom u neverici na svakih osvojenih maksimalnih 12 poena, delovalo je kao da nije bila upoznata sa kladoničarskim kvotama i prognozama na forumima. Jer, mesecima unazad bilo je gotovo izvesno da će baš Švedska naredne godine biti domaćin takmičenja za Pesmu Evrovizije. To će se i obistiniti zahvaljujući crnokosoj Lorin (Loreen), koja je u finalnoj večeri sa ubedljivih 372 poena iza sebe ostavila predstavnike 25 zemalja.

533391 436512143040203 1018359869 n Evrovizija 2012: Upoznajte Loreen

Dovodi takmičenje za Pesmu Evrovizije u svoj rodni grad – Stokholm

Iako je tokom večeri, na pitanje voditeljke kako će reagovati ako se dogodi da baš ona odnese pobedu, izjavila da nije sigurna i da će možda plakati, osmeh je dominirao njenim licem nakon poslednjih pročitanih poena iz Evrope. Shodno tome, prilikom preuzimanja pobedničkog trofeja zahvalila se svima koji su glasali za nju, te dodala da je to zajednička pobeda nje i njenih obožavalaca. Mi vam nudimo samo nekoliko razloga zbog kojih ćete je, osim sjajne harizme i neobičnog vokala, od danas i vi obožavati:

– Takmičarske smotre joj nisu nepoznanica. Švedskoj javnosti Lorin je postala poznata nakon učešća u nacionalnom izdanju rijaliti šoua “Idol” 2004. godine, gde se takmičila zahvaljujući sudijama koje su joj dodelile tzv. wildcard.

– Naredne godine oprobala se i u medijskim vodama, te je radila kao TV voditeljka i producentkinja različitih rijaliti emisija.

– Godine 2011. vraća se pevačkoj karijeri i nastupa na švedskom nacionalnom takmičenju za izbor predstavnika na Pesmi Evrovizije, gde ipak ne uspeva da se kvalifikuje u finale.

– Ove godine je na istom takmičenju dominirala, kada je za nju glasalo gotovo 700.000 ljudi od ukupno četiri miliona gledalaca koji su pratili švedski izbor za evrovizijskog predstavnika, što je skoro polovina čitave populacije ove zemlje.

– Rečima poznatog blogera Pereza Hiltona (Perez Hilton): “Šveđani prave ooodličnu pop muziku”! Ovaj poznati američki šoubiznis bloger retko kad promoviše evropske muzičare, ali sa Lorin je napravio izuzetak još pre mesec dana nazivajući je nadasve – euforičnom.

tumblr m4nkbbK9xj1r9ku13o1 12801 Evrovizija 2012: Upoznajte Loreen

Bila je jedna od retkih takmičara na ovogodišnjoj Evroviziji bez mnoštva muzičara i igrača na sceni

– U azerbejdžanskom gradu Bakuu izazvala je veliku pažnju, ne samo statusom favorita, već i pomalo kontroverznim ponašanjem. Bila je jedina predstavnica neke od evropskih zemalja koja se sastala sa lokalnim aktivistima za ljudska prava. Na pitanje medija o tome zašto se odlučila na ovakav gest koji je okarakterisan kao svojevrsna “politizacija zabavnog događaja”, izjavila je da ona poznaje dve strane svoje ličnosti – onu privatnu i, nasuprot njoj, onu novinarsku.

– Njen sinoćni trijumf donosi Švedskoj petu titulu evrovizijskog pobednika, a javnosti najpoznatija je još uvek ona prva za koju je zaslužna grupa ABBA i njihov hit “Waterloo” iz 1974. godine.

– Njen debitantski album naziva “Rapture” treba da se nađe u prodaji u septembru ove godine.

Dok ne dođu jesen i mogućnost da uživate u nekim novim numerama ove mlade umetnice, pogledajte i poslušajte još jednom pesmu u čijem je ritmu sinoć igrala i pevala cela Evropa.


Aleksandra Gavrilović je diplomirana novinarka iz Novog Sada sa budućom diplomom mastera teorije kulture. Drugi kažu da šarmantno dozira cinizam, a ona dodaje da joj ni sarkazam nije stran. U koncertima uživa samo iz prvog reda. Ima nemilosrdno oko za naslovne strane modnih časopisa. Ponosno nikada neće odrasti. I ne voli da priča o sebi u trećem licu.

Comments