Pre nego što vam predstavimo nekoliko najlepših kraterskih jezera na svetu, za one koji ne znaju – valja napomenuti kako takva jezera nastaju. Kraterska jezera su jezera koja su se formirala u vulkanskim ili udarnim kraterima. Vulkanski krateri nastaju na taj način što se vulkan uruši sam u sebe i tako nastaje krater koji se puni vodom i oblikuje jezero. Udarni krateri nastaju, kao što sama reč kaže, udarom nekog nebeskog tela, najčešće meteorita, u tlo i prave udubljenje. Ova jezera su fascinantno lepa, neobična i prava su atrakcija. Njihov oblik, boja i sama pomisao na to kako su nastala očaravaju. Predstavljamo vam deset najlepših kraterskih jezera sveta.

Trobojna Kelimutska jezera

U Indoneziji (Azija) nalaze se ova tri neobjašnjivo lepa jezera. Sva tri jezera su različite boje i to je ono što ih čini posebnim. Ova jezera nastala su vulkanskim erupcijama. Drugačije ih zovu “Jezera mladih momaka i devojaka” ili “Začarana”.

Kelimutska jezera Fascinantna kraterska jezera

Neverovatna prirodna lepota Kelimutskih jezera

Jezero Pinatubo

Ovo jezero smešteno je na tlu Filipina. Nastalo je klimatskom erupcijom. Smatra se pravim prirodnim bogatstvom i oazom biljnog i životinjskog sveta. Mnogi ga nazivaju “divlji dragulj plave i zelene”.

Pinatubo Fascinantna kraterska jezera

Dragulj prirode

Kraljičina jezera (Jezera kraljice Elizabete)

U Ugandi, u Africi, nalaze se ova prelepa jezera. To je najposećeniji nacionalni park u Ugandi.

Kraljièina jezera Fascinantna kraterska jezera

Najposećeniji nacionalni park u Ugandi

Rajsko jezero

Kina. Tamo je sve nekako rajsko, nebesko i predivno, pa tako i ovo jezero. Nastalo vulkanskom erupcijom, okruženo plavetnilom i predivnom prirodom. Odmor i raj za oči. Legenda kaže da se u ovom jezeru nalazi čudovište koje samo pojedini mogu videti.

Rajsko jezero Fascinantna kraterska jezera

Po legendi, ono čuva čudovište koje ne može svako videti

Ruapehu jezero

Smešteno na planini Ruapehu na Novom Zelandu. Nastalo takođe vulkanskom erupcijom. Okruženo planinama, stenama i snegom čuva lepote istoimene planine. S druge strane, ovaj vulkan je jedan od najaktivnijih vulkana na svetu.

Ruapehu jezero Fascinantna kraterska jezera

Osim što je tu smešteno ovo prelepo jezero, Ruapehu je jedan od najaktivnijh vulkana sveta

Kratersko jezero

U Sjedinjenim Državama, u Oregonu tačnije, leži ovo prelepo jezero. Obiluje biljnim svetom i ima netaknutu prelepu prirodu. U jezeru ne postoji nijedna domaća riba, a naseljeno je ribom od 1988. godine.

Kratersko jezero Fascinantna kraterska jezera

Oregon u SAD-u može da se pohvali ovim predivnim kraterskim jezerom

Jezero Lonar

Nalazi se u Aurangabadu, u Indiji. Nastalo udarom meteora koji je stvorio krater na tlu. To je slano i alkalno jezero po prirodi.

Jezero Lonar Fascinantna kraterska jezera

Predivno jezero nastalo udarom meteora

Tiganj – jezero

Opet Novi Zeland. Ovog puta Vaimangu. Jezero koje podseća na tiganj, po čemu je i dobilo ime, nastalo je vulkanskom erupcijom. U ovoj oblasti su, kažu, najduža i najtoplija proleća na celom svetu.

Tiganj jezero Fascinantna kraterska jezera

Kratersko jezero neobičnog oblika

Jezero Okama

Planina Zao, Japan. Nastalo takođe vulkanskom erupcijom. Specifično po tome što menja boju s promenom vremena. Shodno tome, zovu ga “Jezero pet boja”. Ono je dokaz da je Japan zaista nešto posebno.

Jezero Okama Fascinantna kraterska jezera

Prelepo jezero koje menja boje s promenom vremena

Jezero Pingualuk

Kvebek, Kanada. Staro je preko 1,4 miliona godina. Nastalo udarom meteora. Fascinantno, prelepo i očaravajuće. Ovo je jedno od najdubljih jezera Severne Amerike.

Jezero Pingualuk Fascinantna kraterska jezera

Fascinantno jezero u Kanadi staro preko 1,4 miliona godina

Izvori fotografija: kuriositas.com, zambalestodaynews,org, ngm.nationalgeographic.com, globeimages.net, bigthink.com, meekschool.tumblr.com, whatisnature.wordpress.com, eugene.kaspersky.com, superbwallpapers.com, cen.ulaval.ca


Sanja Bićanin, surovi realista na svoju štetu. Pristalica duboke iskrene ljubavi. Večiti tragač za istinom, uvek bez dlake na jeziku. Hedonista i cinik.

Comments