164326 123637031038494 114982095237321 162778 6913517 n Fashion + Economics = Fashionomics

Da, FASHIONOMICS,  složenica nastala od dve reči FASHION + ECONOMICS! Ovda dva pojma su, ako mene pitate, neraskidivo povezana. Nisam jos nigde pročitala ovu reč, ali ne mogu da tvrdim ni da sam je ja smislila. Određeni pojmovi iz ekonomije mogu se vrlo lako preslikati na jednu od omiljenih ženskih aktivnosti – shopping. Kad malo bolje razmislim, da su nam profesori ovako objašnjavali pojmove sigurno bih ih mnogo brže zapamtila.

Da bi bili dobro obučeni, ne morate da trošite bogatstvo na garderobu, niti da imate pun ormar markiranih stvari, to je već odavno prevaziđeno. Danas SVI kombinuju high street brendove sa dizajnerskim komadima, a izgledaju fenomenalno! Poenta je imati nekoliko “ključnih”, veoma dobrih komada koji će vam “podići” celu kombinaciju – čitaj aksesoari!  Kupovinu tih ključnih komada, ja volim da zovem investiranje, naravno, moj dečko se uvek pobuni i kaže: “Ljubavi, kakva crna investicija, mislim, zovi ti to kako hoćeš ako ti je lakše, ali ako se nešto naziva investicija onda mora da se na neki način vrati?!”. Naravno, kada sam u nedostatku likvidnih sredstava, on me zeza i kaže:  “A, gde su ti tvoje investicije?”, što uopšte nije u redu.

Korisno je da investirate u svoj izgled i pojavu jer postoji čitav niz istraživanja koja pokazuju da ljudi koji dođu bolje obučeni na intervju za posao, imaju veće šanse da dobiju veću platu i bolju poziciju. Iako odelo ne čini čoveka, u bukvalnom smislu te reči, dosta doprinosi utisku koji stičemo o njemu. Zamislite na šta bi ličilo da vas zastupa advokat u kratkom šortsu, da vam broker u japankama predlaže koje je akcije najbolje da kupite, ili da vas pregleda doktor u havajskoj košulji? Nekako ne ide, zar ne? Ali ovde nije reč o tome.

Kupovina određenih komada garderobe stvarno može da se isplati, a evo kako. Ukoliko imate dizajnerske tašne, nakit, marame, haljine, uvek možete da ih prodate preko eBay-a, baš kao mobilni telefon ili kola, s tim da njima mnogo, mnogo, sporije pada vrednost nego kolima. Kola posle sedam godina možda zadrže 25-30% od cene koju ste platili, a na primer, cena Hermes, Chanel ili LV tašne posle sedam godina će možda pasti za 10-20% u odnosu na cenu koju ste platili.

Dizajneri uvek izbacuju ograničene serije. Samo pročačkajte po eBay-u i videćete da sada ti limitirani komadi od pre par godina mogu da se prodaju za veću sumu nego što su plaćeni. Kada prodate nešto više nego što ste platili, to se zove kapitalna dobit. Ukoliko imate novca, investirajte u taj komad, nosite ga sa pažnjom, a ukoliko vam ikada dosadi možete ga prodati, i još i zaraditi.

Takođe, Chanel, LV, i Hermes svake godine dižu cene svojih proizvoda za 3-15%. Tu su Chanel i LV naročito bezobrazni, recimo za vreme ekonomske krize oni su već četiri puta podigli cene, tako da LV Chale monogram koji je pre godinu dana bio €300, sada je €345, Cena LV Alma torbi povećala se za nekih €300 za manje od godinu dana, a Chanel ‘ladno diže svoje cene za po €400-500. Pre par godina ste Chanel 2.55 Jumbo mogli da kupite za oko €1,500, a pre mesec dana je koštala neverovatnih €2,700, a mislim da su sada povećali cenu na oko €3,200. Da li Chanel fantazira da će postati Hermes, nemam pojma, ali što je najtužnije, povećanje cene ne prati i povećanje u kvalitetu, naprotiv kvalitet ovih preskupih tašni je lošiji nego pre deset godina. Ali, da se vratim na fenomen porasta cena, ukoliko ste odvojili novac za neki dizajnerski komad, budite sigurni da će cena vašeg čeda rasti svake godine za određen procenat, pa mu to dođe nešto kao akcije, zar ne? Posle ovoga, da li vam se čini da je isplativo ulagati u modu?


Mina Božović je ekonomista i veliki zaljubljenik u modu i dizajn. Obožava svoju porodicu, prijatelje i dečka i ne bi ih menjala ni za šta na svetu. Trenutno u potrazi za cool dečijom odećom za svoje obožavano kumče. U slobodno vreme uređuje svoj blog Fashion Affairs. Ne veruje u bajke, ali veruje u svoje snove. Omiljena rečenica: “Life is what you make it so let’s make it memorable!”

Comments