Osamnaesti Fashion Weekend Skopje održan je od 1. do 4. novembra 2018. na ekskluzivnoj lokaciji F.A.M.E’S i Skopje Marriott Hotela. Ovogodišnji Fashion Weekend Skopje je po mnogo čemu poseban, a između ostalog i po novoj inicijativi u Makedoniji, projektu #Sustainablestorymk, u okviru kojeg se govorilo o održivom razvoju, upotrebi nultog otpada, ali i pokazalo na koji način se od tekstilnog otpada mogu dobiti jedinstvene kreacije.

unnamed e1542100952948 Fashion Weekend Skopje: #Sustainablestorymk, nulti otpad i jedinstvene kreacije

@LidiyaGeorgieva

Prezentacija kolekcija

Ove sezone je predstavljeno 15 novih kolekcija, unikatnih remek-dela koja su izazvala veliku pažnju publike, ali i predstavnika medija. Osamnaesti Fashion Weekend Skopje otvorila je dizajnerka Lidiya Georgieva koja je svojom kolekcijom proslavila 20 godina rada u Parizu i Makedoniji. Osim njene, videli smo i kolekcije poznatih imena kao što su Irina Tosheva, Silvija Mihajlovska iz studija Alshar, koja je proslavila 10 godina rada i Olgica Gorgieva. Takođe, jedan od najpoznatijih brendova italijanskog nakita, Sigma, premijerno je prikazao svoje nove modele baš tokom 18. Fashion Weekend Skopje.

unnamed e1542101457737 Fashion Weekend Skopje: #Sustainablestorymk, nulti otpad i jedinstvene kreacije

@Alshar by Silvija Mihajlovska

unnamed 1 e1542101493817 Fashion Weekend Skopje: #Sustainablestorymk, nulti otpad i jedinstvene kreacije

@OlgicaGjorgieva

Svake sezone, Fashion Weekend Skopje okuplja dizajnere koji svojim radom ujedinjuju region i na ove prostore donose duh Evrope. Ovoga puta je to bio brend KRENARERUGOVA, by Krenare Rugova, talentovane dizajnerke koja je studirala u Njujorku i Parizu i prodavala svoje kreacije na nekoliko tržišta širom Evrope. Nešto novo na ovogodišnjem “modnom vikendu” bile su i prelepe Matrons haljine.

unnamed 2 e1542102353681 Fashion Weekend Skopje: #Sustainablestorymk, nulti otpad i jedinstvene kreacije

@KrenareRugova

#Sustainablestorymk

Dizajn nultog otpada zapravo nije niti nova tehnologija, niti nov materijal. To je novi način razmišljanja – filozofija koja dizajnere tera da ospore postojeće tehnike i postanu mnogo kreativniji u svom radu. Dakle, sa mladim kreativnim umetnicima, a pod mentorstvom dizajnerke Irine Tosheve, nastala je održiva priča #Sustainablestorymk.

unnamed 3 e1542102720269 Fashion Weekend Skopje: #Sustainablestorymk, nulti otpad i jedinstvene kreacije

@IrinaTosheva

Spajanjem različitih komada odeće poput slagalice, različitim tehnikama, ne doprinosi se nikakvom gubitku materijala, a istovremeno se dobija novi, jedinstveni komad koji se može ponovo nositi. Ne samo da na ovaj način štitimo životnu sredinu, već i dobijamo jedinstvene modne komade.

unnamed 4 e1542102954284 Fashion Weekend Skopje: #Sustainablestorymk, nulti otpad i jedinstvene kreacije

@RadicaLazova

Na ovoj kolekciji od tekstilnog otpada su radili Emanuela Trajceska, Sara Redžić, Eva Zarezankova, Natalie Naumova, Radica Lazova, Katerina Dimitrovska, Mirjana Josifoska i Dana Kjoseva pod mentorstvom dizajnerke Irine Tosheve.  Gosti iz Velike Britanije, brend Phannatiq i jedan od vodećih britanskih stilista Rebekah Roy, koji se već dugo bave održivom modom, mladim umetnicima su održali predavanje o tehnikama spore proizvodnje, održivim tkaninama, sertifikovanom organskom pamuku, veganskim materijalima i uslovima etičke proizvodnje.

unnamed 5 e1542103233631 Fashion Weekend Skopje: #Sustainablestorymk, nulti otpad i jedinstvene kreacije

@TeodoraMitrovska

Ovaj projekat je realizovan zahvaljujući Fashion Weekend Skopje i Macedonian Fashion Association u saradnji sa Ministarstvom ekonomije Republike Makedonije, a uz podršku Ministarstva kulture Republike Makedonije u okviru Novog kulturnog talasa 2018, British Council-a i partnera Textile Trade Association Textile Cluster – Macedonia u saradnji sa fabrikama Okitex, La Dama, Bella, AFG, Monika i Istkomerc Sanda. Aktivnu podršku projektu je dala i mreža AjdeMacedonia!, kompanija Ecotipwith sa ekološkim flašicama za vodu Retap, Academy for fashion design DJolev and Arts (Seavus educational&development center).

unnamed 6 e1542103543916 Fashion Weekend Skopje: #Sustainablestorymk, nulti otpad i jedinstvene kreacije

@Academy fo Fashion Design Djolev & Arts, Seavus Edu&Develop. Center

Mladi dizajneri

Kažu da na mlađima svet ostaje, a sa mladim stvaraocima koje smo mogli da ispratimo na ovogodišnjem “modnom vikendu”, budućnost će i te kako biti moderna. Jedna od dizajnera koji su ovom prilikom prikazali svoje kolekcije bila je i Theodora Mitrovska koja se školovala u Londonu i svoj rad najpre predstavila na Riga fashion week-u. Kreativnost koju želimo da vidimo i nosimo je prevedena u Error Kolektiv i njihova tri brenda ATAMI, Em Ellephantski i [0.10] error of harmony.

Aleksandra Jovanovska, koja već 10 godina stvara najrazličitije kreacije, odabrala je najbolje iz svog opusa i predstavila u okviru jedne kolekcije. Studenti Academy of Fashion Design Jolev and the Arts (Seavus Educational & Development Center) prikazali su svoje finalne kolekcije na kojima su radili pod mentorstvom poznatih dizajnera kao što su Nikola Eftimov i Nikola Buleski-Bule.

Gosti

Fashion Weekend Skopje, koji se održava dva puta godišnje, proslavio je 9 godina postojanja. Na svom 18. izdanju u F.A.M.E’S i Skopje Marriott Hotelu je okupio preko 4.000 ljubitelja mode, profesionalaca iz oblasti modne industrije, VIP gostiju i kupaca. Tokom 4 dana, celoj priči su se pridružili i novinari, foto-reporteri, blogeri i preko 100 predstavnika medija.

unnamed 7 e1542104333942 Fashion Weekend Skopje: #Sustainablestorymk, nulti otpad i jedinstvene kreacije

@error kolektiv

unnamed 8 e1542104356325 Fashion Weekend Skopje: #Sustainablestorymk, nulti otpad i jedinstvene kreacije

@AleksandraJovanovska

unnamed 9 e1542104385758 Fashion Weekend Skopje: #Sustainablestorymk, nulti otpad i jedinstvene kreacije

@SaraRedzic

Hajde da se povežemo!

Kao jedini ovakav događaj u Skoplju, koji se održava dva puta godišnje, FWSK predstavlja domaće i međunarodne modne dizajnere, obrazovne institucije, medije, kupce, potrošače i druge modne profesionalce i njihov rad, a podstiče i razmenu ideja sa ciljem ojačavanja modne scene.

unnamed 10 e1542104577457 Fashion Weekend Skopje: #Sustainablestorymk, nulti otpad i jedinstvene kreacije

@MatronsDresses

FWSK organizuje revije, izložbe, predavanja, ceremonije dodele nagrada, umrežavanja, debate i zabave. Posebna pažnja se svake godine posvećuje i radu i razvoju mladih talenata u regionu Balkana.

Inicijative koje su pokrenute prethodnih godina daju još veću motivaciju za promovisanjem rada makedonskih modnih praktičara. Organizatori se nadaju da će i u narednom periodu moći da povežu dizajnere, kompanije, vlade i obrazovne institucije u oblasti mode i tekstila, kao i publiku sa ovim zajedničkim naporima. Nova inicijativa traži čistu i održivu modnu industriju!

Comments